‘Obiectivul nostru este să reducem numărul refugiaților’, a indicat șefa guvernului de la Berlin, adăugând însă că se opune ideii închiderii granițelor pentru migranți, în opinia ei, Germania, ca putere economică europeană, având datoria să-i protejeze pe cei care fug de conflictele din Orientul Mijlociu, Africa și Asia.
Referindu-se la pericolele teroriste în contextul recentelor atacuri de la Paris, Angela Merkel a admis că amenințarea teroristă în Germania este ridicată, dar a apreciat că cel mai bun răspuns care poate fi dat teroriștilor este ca viața să se desfășoare normal. ‘Noi, europenii, vom arăta că viața noastră liberă este mai puternică decât orice teroare’, a spus ea în fața parlamentarilor germani.
În discursul ce a durat 40 de minute, Angela Merkel a răspuns și criticilor celor care au atras atenția că valul de migranți a evidențiat deficiențele spațiului de liberă circulație Schengen, în viziunea ei soluția fiind adoptarea unor noi cote obligatorii de refugiați, care să fie permanente.
‘O distribuire a refugiaților în funcție de potențialul economic și de alte criterii (…) și disponibilitatea pentru un mecanism permanent de distribuire (…) vor determina dacă spațiul Schengen va rezista pe termen lung’, a apreciat cancelarul german.
Citeşte şi Polonia NU va mai accepta cote obligatorii de refugiaţi după atentatele din Franţa
După ce la Consiliul european Justiție și Afaceri Interne (JAI) din 22 septembrie s-a decis împărțirea a 160.000 de migranți prin cote obligatorii între statele UE, Angela Merkel a declarat că această decizie a fost doar un ‘prim pas’ către adoptarea unor cote permanente pentru redistribuirea automată a tuturor migranților ce vor veni de acum înainte în Europa.
Potrivit autorităților din Bavaria (statul unde sunt înregistrați solicitanții de azil), numărul migranților care au ajuns anul acesta în Germania a trecut pragul de 900.000. Pe lângă resentimentele provocate în rândul populației germane, acest aflux a creat tensiuni și în coaliția guvernamentală de la Berlin. Premierul Bavariei, Horst Seehofer, liderul Uniunii Creștin-Sociale (CSU), ramura bavareză a Uniunii Creștin-Democrate (CDU) a cancelarului Merkel, a somat-o săptămâna trecută pe șefa guvernului de la Berlin să ia urgent măsuri de limitare a numărului migranților, după ce i-a mai dat recent două ultimatumuri rămase fără efect. Potrivit estimărilor Comisiei Europene, până în anul 2017 circa trei milioane de migranți arabi, africani și asiatici vor ajunge în Europa.
Angela Merkel a susținut discursul în fața Bundestagului înainte de a pleca la Paris, unde premierul francez Manuel Valls a declarat anterior că Uniunea Europeană trebuie să limiteze primirea migranților. ‘Europa trebuie să spună că nu mai poate primi atât de mulți imigranți, acest lucru nu este posibil’, a indicat Valls în timpul unei întâlniri cu presa, el insistând că UE trebuie să-și consolideze controlul la frontierele externe, altfel ‘oamenii vor spune: ‘Ajunge cu Europa!'”.