Din pacate insa, 70% dintre femei sunt diagnosticate prea tarziu, cand boala ajunge in stadiul III sau chiar IV. Iar acest lucru se intampla si pentru ca testele de depistare a cancerului ovarian sunt inca in stadiu de proiect, iar simptomele sunt deseori puse pe seama altor afectiuni, mult mai usoare. Iata la ce semnale trebuie sa fii atenta pentru a putea depista la timp cancerul ovarian.
In cautarea diagnosticului cancerului ovarian
Iata povestea unei femei, care ar trebui sa va puna pe ganduri. Nancy Baez (SUA), in varsta de 47 de ani, a plecat in vacanta intr-o tara exotica. S-a intors cu o senzatie de balonare pe care a atribuit-o bucatariei locale. Si s-a tratat cum a stiut ea mai bine, cu medicamente care reduc gazele intestinale. Nu i-a trecut si s-a dus la medic. In urma unei ecografii abdominale unde, surpriza, nu i s-a descoperit nimic, medicul i-a recomandat niste pastile mai puternice care sa-i atenueze simptomele gastrice. Dar Nancy se simtea din ce in ce mai obosita si fara ca durerea sa-i dispara.
A dat vina pe batranetea care, zicea ea, incepea sa se instaleze. Dupa doua saptamani n-a mai putut sa respire. S-a dus din nou la medic. Stupefactie! Avea cancer ovarian stadiul IIIC, iar tumoarea se intinsese si ii apasa pe plamani. Cazul lui Nancy este cazul milioanelor de femei care mor anual din cauza cumplitei boli. Asa ca nu asteptati pana cand va fi prea tarziu.
La controlul ginecologic de rutina se depisteaza infectiile genitale sau cancerul de col uterin, insa prin simpla palpare medicul nu reuseste sa simta ovarele. De asemenea, femeile care ajung la menopauza sunt de doua ori mai predispuse riscului de cancer ovarian din cauza faptului ca ovarele, care oricum sunt mici, isi reduc si mai mult dimensiunea si sunt si mai greu de palpat la un control pelvian de rutina.
Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.