Cancere la copii de la celular? O ipoteză îngrozitoare, tot mai vehiculată printre medici

Ultimele cifre disponibile la Spitalul de Pediatrie Iaşi privind cancerele la copii indică un adevăr crunt: tumorile cerebrale maligne ale celor mici au ajuns pe locul doi, după leucemie. Tot mai mulţi specialişti ieşeni indică drept cauză folosirea în exces a telefonului mobil de la vârste fragede. Asta pentru că, în ciuda lipsei studiilor care să clarifice acest aspect controversat, medicii văd că acei copii care ajung la spital cu tumori cerebrale sunt dintre cei care vorbesc la telefon aproape necontenit. Este astfel greu să nu faci o legătură, ca specialist. Este şi cazul Ştefaniei, ultima fetiţă ajunsă pe mâna oncologilor ieşeni la numai 11 ani. De ce ar fi afectat creierul celor mici, şi mai puţin cel al adulţilor? Cum să alegem un telefon cu radiaţii cât mai miciAflaţi în rândurile de mai jos
Filip Stan
07 dec. 2014, 19:22
Cancere la copii de la celular? O ipoteză îngrozitoare, tot mai vehiculată printre medici

Telefonul mobil folosit în exces este unul din factorii care ajută la dezvoltarea tumorilor cerebrale în rândul copiilor, spun medicii oncologi. Chiar dacă niciun studiu până acum nu a arătat o legătură directă între tumori şi dispozitivele mobile, tot mai multe cercetări trag un semnal de alarmă şi ridică semne de întrebare.

Tumori cerebrale, al doilea cancer al copilăriei

Ştefania are 11 ani şi, în urmă cu o lună, a fost diagnosticată cu o tumoră cerebrală. La început s-a crezut că poate fi vorba de o dereglare hormonală, însă analize mai amănunţite au scos la iveală un adevăr crunt. „O durea capul, vomita, ameţea. Am mers la medicul de familie, şi de acolo ne-au trimis la spital pentru mai multe investigaţii. Mi-au spus că are o tumoră pe creier şi că trebuie imediat operată“, ne-a povestit mama îndurerată. Medicii au reuşit să extirpe întreaga tumoră, dar pe fată o aşteaptă acum multe sedinţe de radio şi chimioterapie. Însă acesta nu e singurul caz.

Medicii oncologi de la Spitalul de Copii spun că, în ultimii ani, numărul cazurilor diagnosticate cu tumori cerebrale este în creştere, fiind al doilea tip de cancer al copilăriei, după leucemie. „În ultimii 20 de ani, tumorile cerebrale au trecut de pe locul patru, cinci, pe doi la cancere. Acum 10 – 15 ani erau depistate câteva cazuri, iar în 2014 au fost 20 de noi cazuri. Trăim într-un mediu nociv, care nu mai este ecologic, iar pe lângă factorii genetici, cei legaţi de alimentaţia nesănătoasă, cu multe chimicale, de viruşi, mai sunt şi radiaţiile. Mulţi copii au încă de la vârste mici telefoane mobile, iar folosirea lor foarte frecventă are efecte secundare“, a precizat conf. dr. Ingrid Miron, şefa Clinicii de Oncologie Pediatrică a Spitalului „Sfânta Maria“.

„Trăim într-o baie de unde“

Creierul copiilor şi adolescenţilor este încă în dezvoltare, iar posibilele efecte secundare ce pot apărea în urma folosirii telefoanelor mobile îi face pe specialişti să fie îngrijoraţi. Conform ultimelor studii realizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, persoanele care vorbesc în medie 30 de minute pe zi la telefonul mobil au un risc cu 40% mai mare de a dezvolta gliom, o formă de cancer cerebral. În plus, cercetătorii au raportat şi alte efecte secundare ale folosirii celularelor, cum ar fi schimbarea timpului de reacţie, somnolenţă sau schimbări ale activităţii cerebrale. Medicii neurologi spun însă că aceste cercetări nu au şi o bază matematică, adica statistică, prin care să fie dovedite aceste afirmaţii. Sunt însă un semnal de alarmă ce nu ar trebui ignorat.

„Nu sunt date concrete, dar sunt date îngrijorătoare, fără legatură directă între cele două – tumori şi telefoane. Evident ar fi benefic să se dea un semnal de alarmă în acest sens pentru părinţii care le iau încă de la şapte, opt ani copiilor telefoane mobile. Cred că ar trebui limitată utilizarea lor. Practic, toţi trăim într-o baie de unde electromagnetice, unde radio, cu tot felul de dispozitive wireless, iar când apropii şi mai mult totul de corpul uman şi îl foloseşti zi de zi aproape continuu este evident că riscul de a dezvolta ceva va creşte“, a explicat conf. dr. Dan Cuciureanu, şeful Secţiei de Neurologie I, din cadrul Spitalului de Neurochirurgie Iaşi, pentru  Ziarul de Iaşi..

Cum ne alegem telefonul mobil

Fiecare telefon mobil are o rată specifică de absorbţie, sau „SAR“ (Specific Absorption Rate) exprimată în watt pe un kilogram, ce poate fi găsită în cartea tehnică a dispozitivului. Potrivit normelor internaţionale, cele mai „sănătoase“ telefoane din acest punct de vedere sunt cele care au o valoare SAR mai mică de 0,2 W/kg, iar cele mai periculoase au un SAR ce depăşeşte 1 W/kg. Limita maximă admisă pentru SAR de Consiliul UE este de 2 W/kg. Efectele produse de fiecare rată specifică de absorţie poate fi uşor resimţită mai ales după o conversaţie de o oră-două, când dispozitivul se încălzeşte. Acum, câtă căldură absorde corpul uman, depinde de tipul telefonului, de antenă, precum şi de semnal. Biofizicienii spun că, atunci când semnalul telefonului este mai slab, nivelul de iradiere este mai ridicat. Totodată, specialiştii ne recomandă ca, pentru protecţie, să nu dormim cu mobilul lângă cap sau aproape de inimă, iar în timpul zilei să îl ţinem într-o geantă. Evitaţi pe cât posibil să acoperiţi cu mâna antena sau receptorul de semnal al telefonului. Atunci când situaţia o permite, trimiteţi mai degrabă SMS-uri. Telefonul are nevoie de doar câteva secunde de radiaţii pentru a trimite un mesaj. Şi, în plus, mai spun specialiştii, nu este lângă cap, scrie Ziarul de Iaşi.

DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Spynews
Mihai Leu, transportat de urgență la spital. Fostul campion e în stare critică la Terapie Intensivă. A fost adus la Spitalul Fundeni cu elicopterul
Bzi.ro
Laura Cosoi, apariție neașteptată în costum de baie! Arată senzațional la 43 de ani, după 4 nașteri
Fanatik.ro
Cinci zodii încep luna mai în forță. Noroc cu carul în următoarele 20 de zile. Fecioarele, cele mai avantajate
Capital.ro
ANAF nu te lasă să păstrezi toți banii câștigați. Fiscul te taxează cu 40%. Românii sunt datori la stat
Playtech.ro
Cât e ajutorul social în Spania în 2025. Ce condiții trebuie să îndeplinească un român pentru a-l primi
DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Adevarul
„Acea națiune va fi zdrobită foarte curând”. Trump spune că încearcă să salveze Ucraina
wowbiz.ro
România, fără curent în următoarele zile! Vestea vine după blackout-ul din Spania și Portugalia. Lista zonelor care nu vor avea electricitate. Ce se întâmplă, de fapt?
Spynews
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit infarct la 24 de ani. Care e starea de sănătate a tânărului / FOTO
Spynews
Mihai Mitoșeru, primele declarații despre noua iubită! Este prima relație oficială după divorț
Evz.ro
Trei zodii care vor atinge succesul financiar în luna mai. Li se schimbă destinul
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Românii din acest oraș sunt sfătuiți să evite apa de la robinet! Primarul a făcut anunțul
Cancan.ro
BREAKING | Vești proaste de la spital despre Mihai Leu. Sportivul român a fost indus în comă pentru a nu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Permis de conducere pentru pensionari. UE ordonă control obligatoriu. Vin reguli noi din 2025
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Restaurant mistuit de flăcări. Cel puțin 22 de oameni au murit
Pană de curent în România. Autorităzile au făcut acum anunțul: zonele afectate
MediaFlux
ANAF are o nouă țintă. Informații pentru românii care merg la medic
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri