Statisticile arată că, în fiecare zi, 9 românce sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, jumătate din ele având vârste cuprinse între 35 și 55 de ani. Principalul factor de risc în apariția bolii este infecția cu virusurile papiloma umane (HPV).
Sunt mai expuse probabilității de a face boala femeile care fumează (riscul în cazul lor fiind de 2 ori mai mare), cele cu imunitate slăbită, care au diverse boli cu transmitere sexuală. Descoperită în stadiu incipient, boala este 100% vindecabilă. Cele mai multe cazuri (80-90%) sunt carcinoame scuamoase (spinocelulare) invazive, restul fiind reprezentat de adenocarcinomul invaziv.
Ce simptome trebuie să alarmeze
Cancerul de col uterin poate evolua adesea fără simptome specifice, mai ales în primele stadii. Alteori, boala se manifestă prin sângerări vaginale anormale, în special după contactul sexual. Medicii atrag atenția că orice sângerare apărută în afara perioadei menstruale nu este normală și necesită un control medical.
Durerile apărute în timpul actului intim și în momentul urinării sunt alte simptome de alarmă. Pe măsură ce boala evoluează, pot surveni: scădere în greutate, dureri de oase, apariția sângelui în urină și incontinența urinară.
În ce constă tratamentul
Inițierea tratamentului de cancer de col uterin se face în funcție de stadiul bolii și de dorința pacientei de păstrare sau nu a fertilității. În stadiile I și II (carcinoame in situ și cele preinvazive) este indicată operația chirurgicală. Se recurge adesea la extirparea uterului și a unei părți din vagin (histerectomie).
În cazul pacientelor care își doresc copii, o opțiune de tratament este conizația, care constă în extragerea unei porțiuni în formă de con din colul uterin. În stadiile avansate se recurge la radioterapie și chimioterapie.
Vaccinarea, soluție preventivă
Una dintre puținele forme de cancer care se pot preveni prin vaccinare este cea de col uterin. S-a constatat că răspunsul imun al organismului este mai crescut dacă vaccinul e administrat în intervalul 9 – 15 ani.
Cei mai mulți specialiști susțin că este bine ca fetele să fie vaccinate în jurul vârstei de 12 ani, ca să capete protecție înainte de a-și începe viața sexuală. Fetițelor li se fi injectează în braț 3 doze de vaccin, într-o perioadă de 6 luni: după prima doză, următoarele vor fi făcute la 2 luni, respectiv la 6 luni. Vaccinul se administrează numai pe baza unei prescripții medicale, la recomandarea medicului de familie sau ginecolog.
Studiile au arătat o eficacitate foarte bună a vaccinării, fiind asigurată o protecție totală împotriva leziunilor precanceroase cauzate de HPV de tip 16 și 18, care cauzează aproximativ 70% din cancerele de col uterin. Vaccinarea se face doar în scop profilactic. După efectuarea injecției, pot apărea roșeață sau durere locală.
De ce este important testul Babeş-Papanicolau
Existenţa celulelor maligne la nivelul colului uterin, înainte ca acestea să se transforme în cancer, este pusă în evidență prin testul Babeş-Papanicolau. Examenul constă în recoltarea cu ajutorul unei spatule a celulelor de pe suprafaţa colului uterin. Proba prelevată se analizează la microscop.
Dacă apar modificări suspecte ale celulelor, se efectuează colposcopia (examinare a colului cu ajutorul unui aparat special, dotat cu lupă şi cu o sursă de lumină). Diagnosticul clar se pune numai după realizarea biopsiei. Medicii recomandă tuturor femeilor active sexual efectuarea anuală a testului Babeş-Papanicolau.
Află mai multe despre vaccinul care protejează împotriva a patru tipuri de cancer AICI.