Acest grup consultativ intitulat U.S. Preventive Services Task Force (USPSTF) estimează ca „insuficiente dovezile pentru a stabili dacă beneficiile potențiale ale unui examen medical anual sunt mai mari decât riscurile” la persoanele fără nici un precedent de melanom în familie — o formă agresivă de cancer piele — sau cu predispoziții particulare.
Printre riscuri, acești experți ale căror concluzii au apărut în revista ‘Journal of American Medical Association’ (JAMA), citează și diagnosticările eronate, precum și prelevările care nu sunt necesare, însoțite de complicații.
Într-un editorial publicat, de asemenea, în JAMA, dr. Martin Weinstock, profesor de dermatologie la facultatea de medicină a Universității Brown din Providence (statul Rhode Island), a spus că înțelege metodologia utilizată de USPSTF pentru constatările sale, punând în același timp sub semnul întrebării criteriile adoptate în acest caz particular.
USPSTF nu se bazează pe opiniile experților în elaborarea concluziilor sale, ci exclusiv pe datele dintr-un ansamblu de studii clinice strict controlate. Dar pentru cancerul de piele, aceste informații sunt destul de reduse, este de părere dermatologul citat.
Pentru a stabili în mod științific utilitatea acestor examene ar fi necesare rezultatele studiilor clinice foarte extinse, având în vedere mortalitatea scăzută a acestui tip de cancer. Dar, aceste studii nu au fost efectuate, a spus el.
„Marea majoritate a dermatologilor cred că depistarea precoce a melanomului reduce riscul de mortalitate, iar examinarea pielii este principalul instrument pentru aceasta”, a spus dr. Weinstock. Potrivit acestuia, medicii generaliști ar trebui sa fie instruiți pentru detectarea unui melanom.
Potrivit Agerpres, Academia Americană de Dermatologie (American Academy of Dermatology, AAD) a răspuns, de asemenea, la constatările USPSTF, apărând utilitatea screening-ului.
„Dermatologii știu că screening-ul cancerului de piele poate salva vieți”, a spus într-o declarație Abel Torres, presedinte al AAD.
„Melanomul este principala cauză de deces în cancerul de piele, dar și alte forme de tumori rareori fatale, (carcinomul bazocelular superficial și carcinomul cu celule scuamoase) care pot avea efecte devastatoare, cum este pierderea semnificativă a țesutului”, a spus specialistul.
Tumoarea malignă a pielii este cancerul cel mai frecvent în Statele Unite, cu un număr de 3,3 milioane de cazuri care are ar putea fi diagnosticate în 2016, dintre care cele mai multe forme vor fi benigne și 76.000 de cazuri de melanom, care se astimează că pot provoca peste 10.000 de decese, mai notează AFP.