Cercetătorii au analizat statisticile medicale ale pacienţilor cu vârste între 18 şi 39 de ani, diagnosticaţi cu melanom între anii 1970 şi 2009, în SUA.
În urma studiului, s-a constatat că în perioada respectivă incidenţa acestui tip de cancer a crescut de opt ori în rândul femeilor tinere şi de patru ori în rândul bărbaţilor.
În mod normal, pe durata unei vieţi, riscul de melanom este mai mare la bărbaţi, decât la femei. În cazul tinerilor adulţi şi al adolescenţilor, cercetătorii au descoperit că lucrurile stau exact invers. În opinia lor, această explozie a cancerelor de piele la tinerii adulţi se explică prin folosirea intensă a saloanelor de bronzat, în special de către femei.
Un alt studiu, realizat de această dată de Asociaţia Americană pentru Studiul Cancerului, arată că persoanele care recurg frecvent la lampa de bronzat prezintă un risc cu 74% mai mare de a dezvolta cancer de piele.
„Expunerea la solar favorizează nu doar cancerul de piele, dar şi îmbătrânirea pielii. Aceste aspecte sunt date de expunerea prelungită la radiaţii”, a declarat la România TV medicul Slivia Stănculescu, care a adăugat că persoanele cu pielea foarte deschisă şi cele cu multe aluniţe sunt mai predispuse la arsuri.
„Cremele autobronzante sunt solutia, trebuie să ne alegem atent salonul şi ar trebui să ne luam măsuri de precauţii şi să ştim dacă suportăm acea căldură”, a mai spus medicul.