Unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer la femei este cel de sâni, aproape 10.000 de românce fiind depistate anual cu această afecțiune. Statisticile arată că 1 din 8 femei va face cancer mamar la un moment dat în viață. De aceea, controalele periodice ale sânilor trebuie începute cât mai devreme, fiind esențiale la femeile care au rude (mamă, soră, mătușă) cu această boală. Foarte rar, cancerul mamar apare și la bărbați.
Ce este
Cancerul mamar se formează în țesuturile sânului, cel mai adesea în ducte sau în lobuli. Există mai multe tipuri de astfel de boală. Cancerul mamar neinvaziv include carcinomul lobular in situ și carcinomul ductal in situ. Cancerul mamar invaziv cuprinde țesuturile din jurul canalelor de lactație. Cea mai frecventă formă este cancerul mamar ductal invaziv, care apare la celulele care căptușesc ductele. Mai există și cancerul mamar lobular invaziv, ce se dezvoltă la nivelul lobulilor care formează glanda mamară.
Citeşte şi 5 alimente care previn cancerul de sân
Cancerul mamar inflamator, o formă rară și agresivă, duce la înroșirea și umflarea sânului. Progresează repede, fiind dificil de tratat. Boala Paget, o altă formă rară de cancer mamar, se manifestă printr-o leziune la nivelul mamelonului care nu mai trece.
De ce apare
Frecvența cancerului mamar este mai mare după 50 de ani. Mutațiile genetice, transmise de la o generație la alta sau dobândite (prin expunerea la radiații sau la anumite produse chimice toxice) sunt, de asemenea, implicate în apariția bolii. Un exemplu în acest sens sunt modificările genelor BRCA1 și BRCA2, care duc la apariția cancerului de sân și de ovare. Femeile care sunt purtătoare ale acestor mutații au un risc mare de a face boala. Dacă rudele apropiate (mamă, soră) au avut cancer mamar, există o probabilitate mai mare de a face această afecțiune, ceea ce înseamnă că sunt esențiale controalele de rutină.
Citeşte mai mult pe click!sanatate.ro