Acest tip de cancer este mai frecvent la femeile de peste 40 de ani, dar acest lucru nu înseamnă că femeile mai tinere nu sunt expuse acestui risc, scrie estisuperba.ro. Est foarte important să prevenim acest tip de afecțiune pentru că poate fi letal.
Citeşte şi Cancerul la sân: Metodele care reduc riscul acestei boli necruţătoare
Cancerul la sân poate apărea din cauza mai multor factori de risc:
Factori ereditari: dacă o femeie provine dintr-o familie în care cineva a mai avut cancer, este foarte posibil ca și femeia respectivă să o aibă. Fie că este vorba de mamă sau de bunică sau de o rudă mai îndepărtată, riscurile sunt la fel de mari.
Traume la nivelul sânilor.
Diete sărace în fructe și legume și consumul de grăsimi.
Nașterea la o vârstă fragedă.
Dereglări hormonale. S-a demonstrat că anticoncepționalele cresc riscul cancerului mamar.
Acestea sunt semnele premonitorii ale cancerului la sân:
1. Nodul la unul dintre sâni.
De obicei, acest nodul nu doare în momentul în care este atins. Pentru a fi depistat prin palpare, fie de femeie, fie de medic, nodulul trebuie să aibă 2 cm. De cele mai multe ori, acești noduli nu apar doar la sâni, ci în zona axilei.
Unii noduli nu sunt cancerigeni și nu prezintă nici un pericol, însă cei care atentează la sănătatea noastră, trebuie să fie depistați din timp pentru a reduce orice fel de pericol și mai ales răspândire a celulelor cancerigene.
2. Modificările pielii din zona sânilor.
Pielea sânilor trebuie să fie fină și netedă, iar dacă ai una dintre aceste simptome ar trebui să mergi la un specialist.
Diverse pigmentări.
Pigmentare la nivelul sânilor – piele maronie.
Pielea are o crustă sau o adâncitură.
Pielea are aspect de coajă de portocală.
Piele roșiatică sau cu vânătăi.
3. Modificări la nivelul mameloanelor.
Citeşte şi Aceste alimente previn OBEZITATEA, CANCERUL şi bolile de INIMĂ
Dacă observi aceste modificări la nivelul mameloanelor este mai bine să consulți părerea unui specialist:
4. Asimetria sânilor.
Este bine cunoscut faptul că sânii nu sunt perfect egali în mod normal, însă dacă această diferență devine evidentă cu ochiul liber, este o problemă. Aceasta este un simptom clară a cancerului mamar. Mergi la medic dacă observi această modificare. De obicei, sânii se măresc atunci când femeia prezintă acest tip de cancer.
5. Durere la nivelul sânilor.
Cancerul este o afecțiune care de obicei nu este dureroasă, însă acest tip de cancer te poate semnala prin manifestarea durerii la nivelul sânilor. Femeile mai prezintă în general diferite dureri atunci când se află la menstruație, însă acest tip de durere este complet diferită.
Dacă ai dureri la sâni și nu seamănă deloc cu durerile menstruale, înseamnă că ar trebui să-ți pui niște semne de întrebare și să consulți un specialist cât mai repede. Sănătatea este foarte importantă și nu ar trebui să neglijăm aceste simptome.