Un sfert de milion de femei sunt diagnosticate anual în lume cu cancer ovarian și doar 45% înving boala în următorii 5 ani. Depistat în stadiu incipient, localizat, acest tip de cancer are o rată de supraviețuire la 5 ani de 93%, dar numai aproximativ 15% din cazuri sunt depistate devreme. În Romania, sunt diagnosticate 1850 cazuri noi anual și 1020 femei mor în fiecare an din cauza cancerului ovarian.
Unul dintre motivele diagnosticării târzii îl reprezintă simptomele înșelătoare.
Simptomele cancerului ovarian sunt adesea confundate cu boli mai puțin serioase, cum ar fi problemele gastrointestinale. Cele mai frecvente simptome includ:
1. Creșterea circumferinței abdominale / balonare persistentă, de lungă durată, nu tranzitorie
2. Senzația de sațietate precoce
3. Dureri în abdomen
4. Necesitate frecventă de a urina.
„Mergeți la medicul de familie dacă manifestaţi aceste simptome de mai mult de trei săptămâni. De asemenea, dacă aveți în familie pe cineva care a suferit de cancer ovarian, spuneți-i asta medicului.” spune dl. Cezar Irimia, presedintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC).
1. Vârsta: Majoritatea cazurilor de cancer ovarian sunt diagnosticate în jurul vârstei de 55 de ani, când apare menopauza.
2. Istoric familial: Riscul de a face cancer ovarian este mai mare la femeile care au în familie (şi din partea tatălui, și din partea mamei) două sau mai multe rude care au avut cancer ovarian, de sân, de colon sau de uter.
Citeşte mai mult pe eva.ro