Tabagism. Este principalul factor de risc evitabil. Riscul este stabilit pentru fumătorii activi, dar mai ales pentru cei pasivi. Ţigara este responsabilă de 90% dintre cancerele pulmonare, a peste 50% dintre cancerele cavităţii bucale, laringelui, faringelui, esofagului, potrivit jurnalul.ro.
Exces de alcool. Consumul exagerat de alcool contribuie la apariţia cancerelor cavitătii bucale, laringelui, faringelui, esofagului, ficatului, colonului, rectului şi mamar. S-a dovedit că riscul de cancer creşte odată cu creşterea dozei de alcool. Evident, la fel de importante sunt cantitatea, dar şi calitatea alcoolului băut.
Expunere la radiaţii UV. Prin reducerea expunerii la UV putem să ne protejăm de cancerele pielii. Se ştie că, în ultimii 30 de ani, a crescut foarte mult numărul pacienţilor cu melanom, formă de cancer direct influenţată de expunerea excesivă la razele ultraviolete (UV).
Infecţii. Unele virusuri şi bacterii pot fi implicate în apariţia unor cancere. Potrivit Centrului Internaţional de Cercetarea Cancerului, aproape 7% dintre cancerele diagnosticate în ţările dezvoltate ar fi de orgine infecţioasă.
Substanţe chimice la locul de muncă. Periculos este că multe dintre cancerele depistate după vârsta de 40 de ani sunt o consecinţa a expunerii prelungite la factorii chimici la locul de muncă. Este vorba de persoane între 20 şi 40 de ani care nu dau importanţă faptului că multe elemente chimice se acumulează în organism şi sunt la orginea multor forme severe de cancer.
CITEŞTE ŞI: România este pe PRIMUL loc în Europa la decesele provocate de CANCERUL DE COL UTERIN