Cancerul tăcut şi agresiv care afectează mulţi români

Cancerul de piele este unul dintre cele mai periculoase boli maligne, iar în proporție de 80% dintre cazurile de melanom malign din România, pacienţii au şanse de supravieţuire de maximum 5 ani de la depistarea afecţiunii, potrivit unui avertisment lansat de către Societatea Română de Medicină Estetică şi Dermatologie Cosmetică şi Chirurgicală (SRMEDCC).
Alina Costache
25 iul. 2017, 09:19
Cancerul tăcut şi agresiv care afectează mulţi români

La noi în țară, în 25 de ani, mai exact din 1983 până în 2008, riscul îmbolnăvirii cu cancer a crescut de la 1-2 cazuri la 100.000 de locuitori la 4,6 cazuri la 100.000 de locuitori. Principala cauză a creşterii acestui risc este reprezentată de expunerea îndelungată la soare şi/sau la ultraviolete artificiale. Principala cauză a prezentării tardive la medic este reprezentată de lipsa de informare a populaţiei asupra necesităţii vizitei medicale periodice. Din păcate, românii nu știu foarte multe despre acest tip de cancer și nici care sunt factorii care duc la producerea lor, potrivit doctorulzilei.ro.

Medicul dermatolog Ina Sosoaca vă prezintă factorii de risc care duc la îmbolnăvirea cancerului de piele, cum o persoană trebuie să se protejeze împotriva acestui tip de cancer, dar și cum se manifestă melanomul.

Cancerul de piele este unul dintre cele mai raspândite cancere la nivel mondial. Cel mai rău și agresiv cancer este melanomul, care este un cancer malign. Cauzele acestui cancer sunt diferite și foarte greu putem depista ce l-a provocat. Factorii nocivi pentru piele și organism care pot provoca acest cancer nemilos sunt următorii:

  • razele ultraviolete și solarul, care afectează cel mai rău pielea și provoacă într-un timp foarte scurt cancer de piele. Predispuse sunt, în general, persoanele europene care se mută în zonele exotice. Acestea au risc mai mare să contacteze un cancer de piele decât alte persoane. De asmenea, un risc ridicat de a face cancer de piele sunt persoanele care merg foarte des în aceste zone exotice, unde soarele este mult mai puternic.
  • razele X (razele care intră afectează pielea în urma unei radiografii)
  • razele de infraroșu (persoanele care lucrează în locuri unde pielea intră în contact cu infraroșu pot dezvolta cancer de piele)
  • un anumit tip de virus patiloma, care este, de asemenea, răspunzător pentru formarea cancerului
  • contactul activ cu anumite insecticide, substanțe chimice, vopsele ai căror vapori afectează pielea, dar și organismul, deoarece acești vapori sunt inhalați, deși uneori nu ne dăm seama. Semnele îmbolnăvirii sunt când deja organismul și-a pierdut sistemul de apărare.
  • traumele mecanice repetate care duc la formarea cicatricelor sau care stimulează cancerogeneza post-traumatică. O lovitură repetată într-un anumită zonă a corpului poate traumatiza țesutul și în timp se pot dezvolta celule canceroase.
  • arsurile termice repetate
  • boli inflamatorii ale pielii

Razele solare afectează pielea și celulele, iar din acest motiv scade și imunitatea pielii. Acest lucru împiedică organismul să lupte împotriva dezvoltării cancerului. Această formare a cancerului se datorează și din cauza problemelor hormonale. Spre exemplu, schimbarea de estrogeni și androgeni, dar și a hormonului de stimulare a melaninei. Din această cauză, pacientele care iau mulți ani anticoncepționale, iau tratamente cu hormoni și care duc mai multe sarcini, riscă să se îmbolnăvească mai repede de cancerul de piele decât o persoană normală, fiind mult mai predispuse decât restul persoanelor.

Un alt grup de risc pentru îmbolnăvirea cu cancer de piele îl constituie oamenii care folosesc în mod excesiv diferite tratamente medicamentoase precum antibioticele, antinicoticele, dar și altele din această gamă.

Un factor foarte important în producerea cancerului de piele este și sensibilitatea pielii. Tipul de piele al pacientului are foarte mare importanță, deoarece, spre exemplu, persoanele cu pielea albă de tip 1/2 sunt mai predispuse la această afecțiune decât cele care au un tip de piele mai închisă la culoare.

Factorii genetici au un rol semnificativ în îmbolnăvirea cu cancer de piele de până la 28-30%. De altfel, persoanele peste 50 de ani sunt mai predispuse la cancerul de piele decât cele sub 50 de ani, deoarece organismul este mai lent și imunitatea este mai scăzută. Un factor important este trauma mecanică a alunițelor, care dacă sunt lovite sau scoase prin vătămare pot provoca acest tip de cancer.

În primele etape, aceste maligne nu dau niciun semn, iar la nivel celular nu se observă, însă apoi se formează o formațiune solidă deasupra pielii, cu pigment sau fără pigment, iar în stadii avansate se trece la variante ulceroase. Durerea alunițelor este un semn că trebuie să mergi la doctor, mâncărimea nu este un semnal, însă nu trebuie neglijată, în special dacă vă mănâncă pielea în mod neobișnuit.

Dacă suspectezi că ai o problemă medicală în acest sens, în primă fază ar trebui să consulți un medic dermatolog. Ar trebui realizat un consult dermatoscopic, pentru ca doctorul să poată da un verdict în acest caz. Consultul dermatologic trebuie să fie regulat, iar în funcție de caz se scot alunițele de pe corp. Pentru evita cât mai mult îmbolnăvirea cu cancerul de piele trebuie să stați cât mai mult feriți de soare. Să nu exagerați cu bronzul, consumați foarte multe lichide, deoarece hidratarea este foarte importantă. Un organism sănătos este mai puțin predispus la orice fel de boală”, susține medicul Ina Sosoaca.

Citeşte şi Trei noi medicamente pentru cancerele feminine, introduse pe lista de gratuite şi compensate

DailyBusiness
Benzină la discreție. Cât consuma președintele Senatului înainte de tăierile lui Bolojan
Spynews
Irisha, primul interviu despre iubitul care o răsfață cu zeci de trandafiri și cadouri scumpe. Ce nu ar putea să îi ierte niciodată partenerului de viață
Bzi.ro
A fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu! Au fost amanți timp de 7 ani!
Fanatik.ro
Obiceiul la care trebuie să renunți dacă vrei să slăbești. E mai dăunător decât consumul de zahăr
Capital.ro
Călin Georgescu și soția sa, Cristela, în culmea fericirii. Au anunțat personal bucuria: În inima noastră...
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Adevarul
Noile autostrăzi din România îi uimesc pe străini. „La infrastructură, UE este ca un cadou din cer pentru țările mai puțin dezvoltate”
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Cum a reacționat Beni, după ce a văzut-o pe Dana Roba alături de alt bărbat. Primele declarații: ”Este istorie” | VIDEO
Spynews
Aterizare de urgență pe Aeroportul Otopeni. Două avioane au cerut să se întoarcă la sol!
Evz.ro
Primești 5.000 de lei de la bancă! Cum s-a ajuns la așa ceva în România
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Pensii 2025: Ce se întâmplă cu indexarea? Avertismente dure pentru 5 milioane de români
Cancan.ro
Fostul soț al Simonei Halep, propulsat într-un post-cheie! Toni Iuruc a ajuns să lucreze pentru un 'strigoi comunist'
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
ADIO, președinție pentru Călin Georgescu. Anunț cumplit înainte de alegeri: O cădere uriașă
StirileBZI
Amendă de 2.500 lei pentru cei care stau la bloc dacă nu fac asta! Este legat de numărul apartamentului
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Donald Trump promite o nouă eră energetică pentru SUA
MediaFlux
A 13-a PENSIE în 2025! VIN BANII pentru SENIORI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Turismul somnifer: care este țara care îmbrățișează somnul ca pe o artă