Cancerul tăcut şi agresiv care afectează mulţi români

Cancerul de piele este unul dintre cele mai periculoase boli maligne, iar în proporție de 80% dintre cazurile de melanom malign din România, pacienţii au şanse de supravieţuire de maximum 5 ani de la depistarea afecţiunii, potrivit unui avertisment lansat de către Societatea Română de Medicină Estetică şi Dermatologie Cosmetică şi Chirurgicală (SRMEDCC).
Alina Costache
25 iul. 2017, 09:19
Cancerul tăcut şi agresiv care afectează mulţi români

La noi în țară, în 25 de ani, mai exact din 1983 până în 2008, riscul îmbolnăvirii cu cancer a crescut de la 1-2 cazuri la 100.000 de locuitori la 4,6 cazuri la 100.000 de locuitori. Principala cauză a creşterii acestui risc este reprezentată de expunerea îndelungată la soare şi/sau la ultraviolete artificiale. Principala cauză a prezentării tardive la medic este reprezentată de lipsa de informare a populaţiei asupra necesităţii vizitei medicale periodice. Din păcate, românii nu știu foarte multe despre acest tip de cancer și nici care sunt factorii care duc la producerea lor, potrivit doctorulzilei.ro.

Medicul dermatolog Ina Sosoaca vă prezintă factorii de risc care duc la îmbolnăvirea cancerului de piele, cum o persoană trebuie să se protejeze împotriva acestui tip de cancer, dar și cum se manifestă melanomul.

Cancerul de piele este unul dintre cele mai raspândite cancere la nivel mondial. Cel mai rău și agresiv cancer este melanomul, care este un cancer malign. Cauzele acestui cancer sunt diferite și foarte greu putem depista ce l-a provocat. Factorii nocivi pentru piele și organism care pot provoca acest cancer nemilos sunt următorii:

  • razele ultraviolete și solarul, care afectează cel mai rău pielea și provoacă într-un timp foarte scurt cancer de piele. Predispuse sunt, în general, persoanele europene care se mută în zonele exotice. Acestea au risc mai mare să contacteze un cancer de piele decât alte persoane. De asmenea, un risc ridicat de a face cancer de piele sunt persoanele care merg foarte des în aceste zone exotice, unde soarele este mult mai puternic.
  • razele X (razele care intră afectează pielea în urma unei radiografii)
  • razele de infraroșu (persoanele care lucrează în locuri unde pielea intră în contact cu infraroșu pot dezvolta cancer de piele)
  • un anumit tip de virus patiloma, care este, de asemenea, răspunzător pentru formarea cancerului
  • contactul activ cu anumite insecticide, substanțe chimice, vopsele ai căror vapori afectează pielea, dar și organismul, deoarece acești vapori sunt inhalați, deși uneori nu ne dăm seama. Semnele îmbolnăvirii sunt când deja organismul și-a pierdut sistemul de apărare.
  • traumele mecanice repetate care duc la formarea cicatricelor sau care stimulează cancerogeneza post-traumatică. O lovitură repetată într-un anumită zonă a corpului poate traumatiza țesutul și în timp se pot dezvolta celule canceroase.
  • arsurile termice repetate
  • boli inflamatorii ale pielii

Razele solare afectează pielea și celulele, iar din acest motiv scade și imunitatea pielii. Acest lucru împiedică organismul să lupte împotriva dezvoltării cancerului. Această formare a cancerului se datorează și din cauza problemelor hormonale. Spre exemplu, schimbarea de estrogeni și androgeni, dar și a hormonului de stimulare a melaninei. Din această cauză, pacientele care iau mulți ani anticoncepționale, iau tratamente cu hormoni și care duc mai multe sarcini, riscă să se îmbolnăvească mai repede de cancerul de piele decât o persoană normală, fiind mult mai predispuse decât restul persoanelor.

Un alt grup de risc pentru îmbolnăvirea cu cancer de piele îl constituie oamenii care folosesc în mod excesiv diferite tratamente medicamentoase precum antibioticele, antinicoticele, dar și altele din această gamă.

Un factor foarte important în producerea cancerului de piele este și sensibilitatea pielii. Tipul de piele al pacientului are foarte mare importanță, deoarece, spre exemplu, persoanele cu pielea albă de tip 1/2 sunt mai predispuse la această afecțiune decât cele care au un tip de piele mai închisă la culoare.

Factorii genetici au un rol semnificativ în îmbolnăvirea cu cancer de piele de până la 28-30%. De altfel, persoanele peste 50 de ani sunt mai predispuse la cancerul de piele decât cele sub 50 de ani, deoarece organismul este mai lent și imunitatea este mai scăzută. Un factor important este trauma mecanică a alunițelor, care dacă sunt lovite sau scoase prin vătămare pot provoca acest tip de cancer.

În primele etape, aceste maligne nu dau niciun semn, iar la nivel celular nu se observă, însă apoi se formează o formațiune solidă deasupra pielii, cu pigment sau fără pigment, iar în stadii avansate se trece la variante ulceroase. Durerea alunițelor este un semn că trebuie să mergi la doctor, mâncărimea nu este un semnal, însă nu trebuie neglijată, în special dacă vă mănâncă pielea în mod neobișnuit.

Dacă suspectezi că ai o problemă medicală în acest sens, în primă fază ar trebui să consulți un medic dermatolog. Ar trebui realizat un consult dermatoscopic, pentru ca doctorul să poată da un verdict în acest caz. Consultul dermatologic trebuie să fie regulat, iar în funcție de caz se scot alunițele de pe corp. Pentru evita cât mai mult îmbolnăvirea cu cancerul de piele trebuie să stați cât mai mult feriți de soare. Să nu exagerați cu bronzul, consumați foarte multe lichide, deoarece hidratarea este foarte importantă. Un organism sănătos este mai puțin predispus la orice fel de boală”, susține medicul Ina Sosoaca.

Citeşte şi Trei noi medicamente pentru cancerele feminine, introduse pe lista de gratuite şi compensate

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. A fost amazoana filmului românesc. O frumusețe fără egal
Playtech.ro
Cât timp trebuie încălzit motorul mașinii când e ger afară. Sfatul lui Titi Aur pentru toți șoferii: “Atenție, uzurile sunt foarte mari”
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
București vs Cluj, competiția celor mai luxoase mașini. De două ori pe lună se vinde o mașină de 500.000 de euro
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Cea mai mare notă de la Bamboo: 104.000 de euro. Ce făcea Joshua Castellano
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Rezultate alegeri Germania: Friedrich Merz devine noul cancelar al Germaniei. CDU/CSU au câștigat scrutinul, potrivit rezultatelor provizorii
Cancan.ro
EL e șoferul de 19 ani care a ucis-o pe Diana, din Câmpia Turzii? Făcea liniuțe pe șosea cu doi tineri în mașină
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Veste uriașă pentru Călin Georgescu. Va fi extrem de fericit: Întrunește condițiile
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Liderii UE omagiază sacrificiul Ucrainei și reafirmă sprijinul continuu
MediaFlux
Incredibila REACȚIE a lui TRAIAN BĂSESCU când a văzut doi CERȘETORI pe stradă! FABULOS cum a reacționat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!