Când spunem fast food, ne gândim automat la McDonald’s sau KFC. Totuși, pentru bucureșteni anul 1962 a fost un prag important din acest punct de vedere. La momentul respectiv, nu existau aceste companii în România, însă în Capitală se deschidea primul fast-food 100% românesc.
Citește și: 12 motive sa adopti dieta mediteraneana. Uita de fast food! Ce ai voie sa mananci ca sa slabesti
Pe celebrul bulevard Magheru se deschidea Bufetul automat. În România, comunismul era în plină floare, iar epoca lui Nicolae Ceaușescu prindea contur. Viața românilor se schimba radical, iar ritmul era din ce în ce mai accelerat. Din aceste motive, trebuiau găsite soluții astfel încât mesele să poată fi mai rapide și mai eficiente.
Cu toate că poate părea surprinzător, dar chiar și la momentul respectiv bucureștenii erau grăbiți, iar nevoia de preparate culinare “gata de mâncat” era din ce în ce mai mare. Așadar, apariția primului fast food nu ar trebui să fie deloc surprinzătoare. Bufetul automat devenise deja vital. În cele ce urmează, vom descoperi care sunt preparatele și gustările pe care le puteau consuma românii acolo pentru doar câțiva lei.
“Viața trepidantă a cetățenilor orașului nostru solicită cât mai puține pierderi de timp. Unei asemenea necesități îi corespunde din plin bufetul automat care sperăm că va satisface exigențele consumatorilor”, se spune într-un clip prezentat la televizor pe vremuri.
Totuși, trebuie să ținem cont de faptul că prețurile pot părea mici, însă există diferențe majore între valoarea actuală a banilor și cea de atunci.
Fără să își dea seama de acest lucru, Nicolae Ceaușescu a avut un impact major asupra formării unor noi obiceiuri din punct de vedere gastronomic. Ceea ce își propunea acest bufet automat era să fie o soluție pentru românii care aveau un ritm al vieții din că în ce mai accelerat.
Bufetul automat nu reprezenta pentru cetățeni doar un loc unde puteai mânca rapid, ci se transformase într-un simbol al progresului și al eficienței.
Acesta și-a câștigat rapid popularitatea, devenind un punct de atracție, datorită preparatelor culinare diverse și a băuturilor promt servite.
Mai mult de atât, prețurile au jucat și ele un rol important, deoarece bufetul automat era locul în care românii puteau să își facă rapid “poftele”, fără să cheltuie prea mult. Acolo se puteau găsi: gustări la doar 4 lei, sandvișuri de la 3 lei și produse de patiserie de la 1,50 lei.
Cu alte cuvinte, Nicolae Ceaușescu este responsabil pentru deschiderea românilor către conceptul de fast food și dezvoltarea acestuia în spațiul nostru.
Clienții erau extrem de încântați de această inovație, pentru că acum erau puși în situația în care să își aleagă produsele favorite din automate și să se poată bucura de ele, fără să fie nevoiți să piardă timp la cozile interminabile. Așadar, era o soluție extraordinara pentru viața tumultoasă a orășenilor.