Când ar putea avea loc alegerile din 2024. Ce spune Toni Greblă despre propunerea PNL de comasare a alegerilor

Alegerile locale vor avea loc, cel mai probabil, în septembrie, iar alegerile parlamentare și prezidențiale spre finalul lunii noiembrie.
Alina Costache
19 dec. 2023, 23:26
Când ar putea avea loc alegerile din 2024. Ce spune Toni Greblă despre propunerea PNL de comasare a alegerilor

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a făcut anunțul în urmă cu puțin timp. Alegerile locale ar putea avea loc în septembrie sau la final de septembrie 2024. Alegerile parlamentare și prezidențiale s-ar putea ține spre final de noiembrie sau început de decembrie 2024.

Când ar putea avea loc alegerile din 2024

În ceea ce privește alegerile europarlamentare, ele se vor ține în data de 9 iunie 2024, dată stabilită la nivelul Comisiei Europene și care este valabilă pentru toate statele membre din UE.

Citește și Marcel Ciolacu, promisiune față de profesori: „Ne vom respecta toate angajamentele. La virgulă. 2024 e anul Educației”

„Există o dată certă anunţată de Comisia Europeană şi anume 9 iunie anul viitor, când vor avea loc alegeri europarlamentare. Data de 9 iunie este stabilită pentru toate ţările membre ale UE şi evident şi noi vom desfăşura alegeri europarlamentare la această dată”, a afirmat Toni Greblă, marţi, în Parlament.

O dată concretă a alegerilor de la anul urmează să fie stabilită de Guvern

„Pentru celelalte alegeri, Guvernul va stabili data alegerilor. E prevăzut acolo şi termenul înaintea căruia trebuie să stabilească data. Probabil în cursul lunii septembrie, spre sfârşitul lunii septembrie, vor avea loc alegerile locale, iar alegerile parlamentare şi prezidenţiale vor fi desfăşurate spre sfârşitul lunii noiembrie, începutul lunii decembrie. Datele vor fi stabilite de către Guvern”, a explicat preşedintele AEP.

Citește și Scandal de proporții în Parlament! George Simion și Diana Șoșoacă au făcut „spectacol” în timpul discursului lui Marcel Ciolacu. Gestul nepermis făcut de liderul AUR

Toni Greblă a dat asigurări că, din punct de vedere tehnic, alegerile se vor desfășura impecabil. Totuși, rămâne de văzut și suma ce va fi alocată cheltuielilor materiale pentru alegerile de la anul.

„Bugetul Autorităţii Electorale Permanente, după cum aţi văzut, nu a crescut pentru cheltuieli materiale pentru alegerile de anul viitor. Înaintea fiecărei alegeri, prin hotărâre de Guvern, va fi stabilită suma necesară desfăşurării fiecărui set de alegeri. Probabil nu va fi mai mare cu 10-15% decât alegerile de acum 4 ani, respectiv 5 ani. Vă garantez alegerile se vor desfăşura din punct de vedere tehnic impecabil.

Încă de acum patru luni, noi am făcut simulare pe cele patru tipuri de alegeri. Avem calendarele stabilite astfel întâi, de la începutul lunii ianuarie, o să începem să organizăm şi să dotăm sediile unde birourile electorale centrale îşi vor desfăşura activitatea. Am făcut instruiri cu membrii partidelor politice care vor reprezenta partidul politic respectiv în birourile secţiilor de votare, ş.a.m.d. Suntem pregătiţi din toate punctele de vedere să desfăşurăm toate cele patru rânduri de alegeri în condiţii tehnice foarte bune”, a conchis Greblă.

Toni Greblă: Anumite tipuri de alegeri pot fi comasate

„Teoretic, anumite tipuri de alegeri pot fi comasate. Alegerile parlamentare şi prezidenţiale, de exemplu, pot fi comasate. Nu ar fi neconstituţionale. Curtea Constituţională s-a pronunţat că ele pot fi desfăşurate în acelaşi timp. Rămâne în sarcina Guvernului să stabilească datele şi cum anume se vor desfăşura ele”, a afirmat Toni Greblă, întrebat marţi la Parlament dacă e posibilă comasarea alegerilor.

Spynews
Care sunt cerințele lui Maluma pentru a cânta la Neversea. Artistul a venit însoțit de 40 de persoane
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Lidia Fecioru a dezvăluit băutura care te adoarme instant. Te scapă de agitație și insomnie și poți să o faci acasă: „Miraculoasă”
Capital.ro
S-a dat interzis în TOATĂ ROMÂNIA. Ordinul care devine LEGE pentru toată lumea
Playtech.ro
ȘOC! Lidia Buble, cea mai FIERBINTE apariție pe plajă. A lăsat TOT la vedere, a încins atmosfera
DailyBusiness
Mare atenție dacă aveți datele bancare salvate în telefon! Vă puteți pierde banii!
Adevarul
Dezamăgirea unei românce în Anglia: „Mizerie cum în puține locuri din lume am găsit. Occidentul a căzut deja. Nu vă uitaţi rădăcinile!”
Spynews
CFR Călători, vești bune pentru români! S-au anunțat reduceri de 20%
Spynews
Star Matinal. Joaquin Bonilla, decizia care i-a schimbat viața. A lăsat Mexiul pentru a se muta în România: „Am primit un mail” / VIDEO
Evz.ro
Wimbledon. Emma Răducanu provoacă retragerea lui Andy Murray
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?
Cancan.ro
Vali a murit înecat la Costineşti! Ce le-a zis prietenilor înainte: 'Dacă păţesc ceva...
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
O femeie s-a aruncat cu propriul copil de pe acoperișul unui bloc! Mama și-a explicat gestul extrem într-un bilet de adio
Capital.ro
Se plătesc 10.000 DE LEI în fiecare lună. Banii care pot intra direct PE CARD
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Grav accident rutier în nord-vestul Ucrainei: 14 persoane decedate, inclusiv un copil
MediaFlux
DATA la care vine RECALCULAREA PENSIEI! Au anunțat ACUM
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!