Când ar putea scăpa românii de restricţiile COVID-19? Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a declarat că ridicarea restricțiilor din România va mai dura, chiar dacă numărul infectărilor COVID-19 este în scădere de câteva zile. Numărul pacienţilor la ATI se menţine ridicat, peste 1.000.
„Cred că domnul Rafila e cel mai îndreptățit, pe mine mă bucură trendul în care am intrat. Îmi pare rău că nu am reușit să avem medicamente ca în toată Uniunea Euroeană. Știți că avem o defazare în ceea ce privește pandemia. Ridicarea stării de alertă sau cea de urgență depinde de ce se întâmplă în Balcani. Nu eu decid asta, președintele țării va convoca un CSAT”, a declarat Marcel Ciolacu.
Citeşte şi: Bilanţ coronavirus 14 februarie. Numărul infectărilor COVID, în scădere. 75 de morţi, raportaţi în 24 de ore
Despre restricţiile diminuate a vorbit şi ministrul Sănătăţii. Alexandru Rafila a confirmat că autorităţile pregătesc ridicarea restricţiilor, dar că este nevoie de „precauţie”.
„Ne pregătim categoric pentru ridicarea restricțiilor, dar cu precauție, pentru a nu crește numărul deceselor. Măsurile de relaxare vor fi luate când numărul de pacienți scade susținut. Tulpina Omicron, dominantă în România, peste 90% din totalul secvențierilor. Cifrele ne arată că am intrat pe un trend descendent, care trebuie să se cupleze cu alți doi indicatori ca să putem discuta despre ridicarea restricțiilor și chiar despre o eventuală renunțare la starea de alertă, la un anumit moment”, a declarat Alexandru Rafila luni, într-o conferinţă de presă.
În intervalul de 24 de ore, în România au fost înregistrate 12.069 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2, cu 102 mai mult decât în ziua anterioară. 1.530 dintre cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.