„E vorba de majorarea acestui plafon de impozitare. E vorba de modificarea Codului Fiscal care prevede cotele de contribuție pentru toate contribuțiile sociale, fie că vorbim de pensii sau alte contribuții. Acest prag a fost ridicat de la 2000 la 3000 de lei. În momentul de față vorbim de peste trei milioane de pensionari care beneficiază de această reducere de scutire de impozit. Toți pensionarii care au pensii până la valoarea de 3000 de lei nu vor plăti impozit. Cei care depășesc acest cuantum de 3000 de lei se impozitează 10% doar suma care depășește acest plafon de 3000 de lei”, a precizat Daniel Baicu, șeful CNPP la RomâniaTV.
În plus, la 1 ianuarie va mai fi o creștere de pensie, e vorba de indexarea pensiei care se face prin lege pentru toți pensionarii. Indexarea se face cu rata inflației, plus 50% din creșterea salariului mediu brut. Inflația a fost de puțin peste 10%. Creșterea a fost de 6%. Șeful Casei de Pensii a explicat că nu există încă procentul final de majorare a pensiilor, dar estimativ ar fi pe undeva pe la 12%.
„Nu avem procentul final. Datele trebuie să vină în mod oficial de la INS. Dar niște calcule preliminare, estimative, ținând cont că se știe cât a fost inflația în 2023, știm că ne situăm la o majorare a punctului de pensie și punctului de referință undeva la 12%”.
Majorarea se aplică pentru toți pensionarii în plată. „Această majorare se aplică foarte clar tuturor pensionarilor în plată. Vorbim de acel număr total de puncte pe care fiecare pensionar îl are pe decizia de pensionare care se compune din numărul de puncte contributiv și numărul de puncte necontributiv, rezultand un număr total de puncte care se înmulțește cu noua valoare a punctului de referință care va fi actualizată cu cei doi indicatori, inflație și creștere economică”, a declarat Daniel Baciu.
Citește și Cresc bursele studenților. Decizia a fost deja luată de Ministerul Educației