Mii de români au de-a face cu facturi uriaşe, pe fondul liberalizării pieţei, motiv pentru care compensarea preţului la energie ar urma să fie decisă în curând de Guvern.
“Sigur mâine va pleca în circuitul de avizare între ministere și în prima ședință de guvern va trebui să convocăm și CES-ul săptămâna acesta, să avem aviz, și în prima ședință de guvern va fi aprobată”, a declarat ministrul Energiei, conform B1Tv.
Citeşte şi: Campania „Jos Facturile!”, se strâng semnături pentru plafonarea facturilor la energie şi gaze
Virgil Popescu a făcut comentarii cu privire la acuzaţiile lansate de şeful ANRE privind manipularea preţului în piaţa energiei. Dumitru Chiriţă a afirmat în cadrul comisiei parlamentare de anchetă că a descoperit o schemă de umflare a facturilor. El susţine că firma A vinde firmei B o cantitate de energie. Firma B revinde companiei A aceeași cantitate de energie la prețuri crescute, după care această companie vinde mai departe cu prețuri umflate energia populației, arată sursa citată.
Citeşte şi: Peste 20 de companii de energie investigate de ANRE pentru manipularea pieței. Amenzi usturătoare
În acest sens, ministrul Energiei a precizat că un astfel de comportament al operatorilor este incompatibil cu principiile pieței libere și trebuie aplicate sancțiuni drastice.
“Asta nu e liberalizare, nu este piață funcțională. Trebuie luate măsuri drastice, pentru că nu se poate permite așa ceva, este o manipulare a prețului în piață. Noi ca minister ce am putut face, am putut să modificăm legea și să ridicăm amenzile pentru manipulări de piață la nivelul Cifrei de Afaceri pentru a fi descurajante. Aici nu vorbim de liberalizare, aceste lucruri se întâmplă, dacă s-au întâmplat, pe piața SPOT a zilei următoare, care este o piață liberă de zeci de ani”, a spus ministrul Energiei, potrivit B1tv.
Potrivit specialiștilor, eliminarea subvenției la gigacalorie de către Guvern va duce la mărirea costului întreținerii lunare la bloc între 50% și 300%. Pentru un apartament de două camere, este estimat un cost al întreținerii, pentru această iarnă, de 1.000 de lei pe lună.
Citeşte şi: Cu cât vor creşte facturile la întreţinere. Scumpiri uriașe la căldură și apă caldă