Când devin îngrijorătoare transpiraţiile nocturne

Este ceva obișnuit să transpiri în exces noaptea dacă temperatura camerei este ridicată sau dacă ești acoperit cu o pilotă groasă. Pe de altă parte, când nu ai motive să te trezești leoarcă, este posibil să ai probleme de sănătate de care nu știai.
Alina Costache
02 mai 2018, 08:11
Când devin îngrijorătoare transpiraţiile nocturne

Din punct de vedere medical, transpirația în somn se numește hiperhidroză nocturnă. Din această cauză, este posibil ca somnul să-ți fie perturbat. Uneori, transpirațiile în exces te trezesc și este nevoie să schimbi pijamalele și așternuturile îmbibate de sudoare. Dacă ți se întâmplă în fiecare noapte, ar fi bine să te adresezi medicului de familie, pentru că poate fi unul dintre modurile de manifestare a unei afecțiuni care necesită tratament.

Dacă sunt însoțite de dureri în piept

Printre bolile care au ca simptom transpirațiile ivite noaptea, în timpul somnului, se numără tuberculoza. În cazul te confrunți nu doar cu transpirație, ci și cu dureri în piept, dificultăți de respirație, tuse persistentă sau cu sânge, oboseală accentuată sau inapetență, cere sfatul unui medic pneumolog.

Din cauza unei infecții

Tuberculoza este o infecție bacteriană, dar nu singura care se manifestă și prin hipersudorație. Specialiștii menționeză că există multe tipuri de infecții care provoacă transpirație nocturnă, în exces, precum endocardita (infecție a vaselor inimii sau a stratului intern al inimii), osteomielita (infecție a oaselor). De aceea este important să ceri sfatul medicului dacă observi că se repetă tot mai des episoadele de transpirație pe parcursul nopții.

La menopauză

În perioada de premenopauză și odată cu instalarea menopauzei, femeie se pot confrunta cu neplăceri ca transpirațiile nocturne, bufeurile, durerile de cap, oboseala. Pe lângă faptul că te poți trezi cu pielea rece și umedă din cauza transpirației, inima îți poate bătea mai repede sau poți avea palpitații. Toate acestea apar ca urmare a schimbărilor care au loc la nivel hormonal odată cu trecerea la vârsta menopauzei.

În caz de hipoglicemie

Scăderea nivelului de zahăr din sânge sau hipoglicemia este una dintre cauzele transpirațiilor nocturne. Glicemia redusă afectează funcționarea normală a nervilor, ceea ce poate conduce la apariția hipersudorației. De asemenea, unele medicamente care se prescriu în caz de hipoglicemie este posibil să aibă ca reacție adversă transpirația excesivă.

Iei medicamente hipotensive

Transpirația nocturnă excesivă poate fi și un efect advers al medicamentelor indicate în hipertensiune arterială și depresie. Consultă medicul dacă la puțin timp după ce iei primele doze începi să ai probleme din cauza hipersudorației nocturne, cu atât mai mult dacă acest efect secundar este însoțit și de alte neplăceri, precum tusea prelungită, umflături (edeme) ale gleznelor, dureri de cap, tulburări digestive, amețeli.  

Semnalează o problemă neurologică

Anumite probleme de sănătate afectează sistemul nervos, ceea ce favorizează dereglarea funcționării glandelor sudoripare. Acestea ajung să producă o cantitate mai mare de transpirație. De aceea, hipersudorația poate fi printre primele simptome ale unor afecțiuni neurologice. Este vorba despre boala Parkinson, scleroza multiplă și chiar atacul cerebral.

Info

Hiperhidroza sau transpirația abundentă a mâinilor, picioarelor, axilelor, abdomenului și spatelui, indiferent de momentul zilei, indică o hiperactivitate a glandelor sudoripare.

Află ce legătură există între transpirație și bolile endocrine AICI

DailyBusiness
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
Spynews
Radu Vâlcan a plecat la Insula iubirii! Primele imagini din locul unde se va filma sezonul 9 / FOTO
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Planta pe care e bine să o ții la fereastra casei noaptea. Împrăștie un parfum plăcut odată cu lăsarea serii și arată deosebit
Capital.ro
Călin Georgescu nu dă înapoi. Anunț oficial pentru toți românii: Sunt împotriva...
Playtech.ro
Temperatura la care trebuie să setezi centrala dimineața, când pleci de acasă. Greșeala care îți poate dubla factura la gaze
DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Adevarul
Donald Trump ar putea închide o bază militară importantă din Europa de Est, în urma discuţiilor „pozitive şi productive” cu Rusia
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Alex Dobrescu și-a cunoscut fiul! Cum s-a afișat alături de Cristina Cioran, după aproape un an | FOTO
Spynews
Gestul mamei lui Andrei Perneș față de Sabrina, pe care puțini l-au observat! Ce s-a întâmplat la înmormântare. Ți se rupe sufletul! | FOTO
Evz.ro
A murit o legendă a muzicii. A lăsat un hit de neuitat
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Doliu pe scena teatrului din România! Actrița Maria Andreea Raicu s-a stins din viață
Cancan.ro
Gestul făcut de mama lui Andrei Perneș față de Sabrina Imbrea la biserică, în ziua înmormântării fiului ei. Ți se rupe sufletul! 😢
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
A murit marea doamnă a României. A fost o actriță adorată de toți românii: Un talent înnăscut
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Starea de sănătate a Papei Francisc se ameliorează ușor, dar rămâne critică
MediaFlux
Informații de ultimă oră de la Vatican. Starea de sănătate a Papei Francisc se deteriorează de la o oră la alta
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Schimbare mare pentru pensionari. Toți cei care-și depun dosarul de pensionare în 2026 trebuie să știe