Răspândirea rapidă a Covid-19 a fost explicată într-un studiu realizat de microbiologii din Hong King și publicat de South China Morning Post. Aceştia au reuşit să definească perioada în care purtătorii virusului reprezintă un pericol semnificativ pentru cei din jurul lor.
Oamenii de știință au analizat probe de salivă de la 23 de pacienți cu vârste cuprinse între 35 și 75 de ani, toţi testaţi pozitiv cu noul coronavirus. Examinarea mostrelor a relevat că nivelul ridicat al încărcăturii virale observat în primele șapte zile de la dezvoltarea bolii scade treptat în timp. „Încărcarea virală ridicată în prima săptămână a bolii înseamnă că virusul poate fi transmis cu ușurință de la o persoană la alta înainte ca pacientul să fie internat„, spune Kelvin To Kai-wang, profesor în departamentul de microbiologie al Universităţii din Hong Kong și autorul articolului privitor la rezultatele cercetării.
Citeşte şi COVID-19. Spania a trecut de 4.000 de morţi. În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 655 de decese
De asemenea, profesorul indică faptul că o treime dintre pacienții implicați în studiu au prezentat excreţie virală timp de 20 de zile sau chiar mai mult. Este vorba de prezența genomului viral și nu a virusului, iar asta înseamnă că pacientul nu este neapărat contagios pe întreaga perioadă de excreție virală. Cu toate acestea, această descoperire sugerează o izolare prelungită pentru a reduce riscul de transmitere a bolii, a mai spus coordonatorul studiului.