Zahărul din desert se absoarbe mai repede dacă acesta e mâncat pe stomacul gol. Dacă mâncăm desert la sfârșitul mesei, zahărul se amestecă cu restul alimentelor și viteza cu care trece în sânge e mai mică.
„Zahărul dintr-un desert, de exemplu, se absoarbe mai rapid şi mai mult dacă stomacul este gol. Când prăjitura este mâncată la sfârşitul mesei, zahărul se amestecă cu restul alimentelor şi viteza cu care trece în sânge este mai mică. Nu este recomandat să consumăm dulciuri în afara meselor, sub formă de gustare, tocmai pentru că produc o descărcare bruscă de insulină, hormonul care transformă rapid caloriile din zahăr în grăsime de rezervă”, a spus medicul.
„Şi mai e un aspect negativ de care trebuie să ţinem cont: creşterea bruscă de glicemie este urmată de o scădere la fel de bruscă a nivelului glucozei în sânge (hipoglicemie), care este percepută ca senzaţie de foame. Nu-i aşa că după un dulce aveţi poftă de ceva sărat? Zahărul se joacă cu glicemia noastră sus-jos ca dinţii unui fierăstrău şi în loc să ne sature, mai degrabă ne deschide apetitul. Zahărul cere alt zahăr şi dulciurile mâncate pe burta goală chiar îngraşă mai tare!”, a continuat Mihaela Bilic.
Preferată de adulți și de copii deopotrivă, înghețata poate fi însă un desert periculos pentru siluetă. Asta pentru că sunt unele sortimente care au un conținut ridicat de zahăr și grăsimi.
Medicul spune că ideale sunt înghețatele mai apoase și mai puțin dulci. “Cum să faci diferența între înghețata-prăjitură și înghețata-răcoritoare? Verificați conținutul de zahăr și de grăsime de pe etichetă și veți vedea că există sortimente care ajung până la 38% zahăr. Și da, avem înghețată pe băț cu numai 68 cal/ bucată, dar și cu 270 calorii”, spune medicul nutriționist Mihaela Bilic, potrivit Medikatv.ro.