Când e necesar un implant dentar și ce avantaje are față de alte tipuri de tratament

Când aveți nevoie de un implant dentar și vă confruntați pentru prima dată cu acest subiect apar multe întrebări.
Claudia Simion
12 ian. 2021, 12:25
Când e necesar un implant dentar și ce avantaje are față de alte tipuri de tratament

Pacienții sunt îngrijorați dacă această operație este într-adevăr sigură și nedureroasă, și ce poate afecta succesul intervenției. Restricțiile legate de vârstă, alegerea tipului corect de implant, durata de viață a implantului și îngrijirea după procedură, sunt doar câteva întrebări care interesează orice pacient.

Ce este un implant dentar?

Un implant dentar este un înlocuitor artificial al rădăcinii dentare pierdute, deși mulți cred încă că acesta este dintele artificial în sine.

De fapt, implantul este inserat în os în locul dintelui lipsă, apoi este instalat un bont protetic (element de legătură). La sfârșit o coroană dentară este fixată pe pe bont.

Implanturile dentare în forma lor aproape modernă au fost inventate cu mult timp în urmă – prima intervenție de implant dentar de succes a fost efectuată în 1965. Interesant este faptul că primul pacient, Gesta Larsson, a trăit cu implanturile puse până la sfârșitul vieții sale – mai mult de 41 de ani.

De atunci, implanturile și tehnologiile moderne de implantare au fost mult îmbunătățite, dar principiul general al funcționării lor a rămas neschimbat.

Când este necesar un implant dentar?

Implantul dentar este cea mai progresivă metodă de tratament atât pentru pierderea unui singur dinte cât și pentru absența completă a dinților. Există mai multe motive pentru a alege implantul dentar:

  • evitarea protezelor mobile, inconfortabile;
  •  refacerea dinților fără a afecta în vreun fel dinții vecini;
  •  evitarea pierderii osoase ce apare și continuă în timp odată cu pierderea dinților;
  •  restaurarea estetică și funcțională a danturii în cazul pierderii tuturor dinților;
  •  coroanele pe implanturi funcționează și se simt exact ca dinții naturali.

Care este avantajul implantului dentar față de alte tipuri de tratament?

Punțile dentare fixe necesită șlefuirea dinților sănătoși vecini spațiului gol, iar în cazul implanturilor dentare acest lucru poate fi evitat.

Mulți pacienți nu pot purta proteze dentare mobile din cauza afectării gustului sau din cauza reflexului pronunțat de vomă. În absența unui număr mare sau a tuturor dinților, implanturile dentare elimină necesitatea unor astfel de proteze sau îmbunătățesc fixarea acestora.

Există restricții legate de vârstă?

Nu există o limită superioară de vârstă pentru tratamentul cu implanturi dentare. Succesul tratamentului este asociat cu starea funcțională a organelor și sistemelor corpului, prin urmare, implanturile se integrează chiar și la persoanele cu vârsta de peste 85 de ani.

Nu este recomandată efectuarea intervenției la persoanele mai tinere de 18-20 de ani, deoarece, până la această vârstă, oasele sunt încă în creștere.

Cum arată un dinte pe implant dentar?

Implantul dentar sprijină o coroană dentară care arată, se simte și funcționează ca un dinte natural. Cu ajutorul coroanelor din zirconiu sau integral ceramice obținem rezultate estetice aproape ideale, reproducând nuanțele și transparența unui dinte natural.

Este dureroasă intervenția?

Nu. Inserarea unui implant dentar nu este o procedură mai traumatică decât o banală extracție dentară. Anestezicele locale moderne elimină complet orice durere în timpul operației.

Care este durata de viață a unui implant dentar?

Durata de viață a implanturilor este uneori mai mare decât termenele pentru care sunt proiectate. Este imposibil să se prevadă exact cât va dura un implant – 10, 20 de ani sau mai mult. În unele cazuri, implanturile au funcționat cu succes de mai bine de 30 de ani.

Ce determină costul unui implant dentar?

Prețul unui implant dentar depinde de o serie de factori precum: calificările medicului, calitatea materialelor folosite, complexitatea intervenției, etc. Prin urmare, pentru a afla prețul corect al intervenției ar trebui să consultați un medic specialist.

Prețul final poate fi aflat numai după o examinare amănunțită. Medicul implantolog va stabili exact câte implanturi dentare sunt necesare. Trebuie adăugat că la costul intervenției se poate adăuga costul posibilelor intervenții chirurgicale suplimentare, precum extracții dentare sau adiții osoase.

Mai multe informații utile puteți obține de la medicii specialiști ai clinicii stomatologice Omnia Dental, programând o consultație chiar pe site-ul oficial al clinicii omniadental.ro.

Citește și Semnificatia alunitelor de pe fata ta. Ce mesaje au acestea in functie de locul in care apar

DailyBusiness
Categoria de români care poate primi ajutor de 200.000 de euro din partea statului. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Destinație de vacanță perfectă pentru februarie. Este un adevărat paradis tropical, iar temperaturile ajung și la 30 de grade
Capital.ro
Bancnotele de care trebuie să te ferești imediat! Scapă de ele! Avertisment pentru românii care folosesc numerar
Playtech.ro
Dan Negru, reacție tranșantă după retragerea Simonei Halep: “I-aș cere să nu mai spună niciodată suntem o țară...
DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Adevarul
Un fost primar la Iașiului, la al doilea dosar penal pentru pornografie infantilă. A fost reținut acum trei ani după ce ar fi agresat trei copile
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
Temperatura din locuință o poți ridica fără să atingi termostatul. Secretul hotelierilor, dezvăluit
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ultimul mesaj al Mihaelei, înainte să se stingă alături de tatăl ei după ce au plonjat cu mașina în râul Olt: „Ai fi nemuritoare...”
Cancan.ro
Divorț-ȘOC în showbiz! Mădălina Pamfile s-a despărțit de tatăl fetițelor sale + Primele declarații 😲
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu este furios. Se prăbușește totul. A primit refuz imediat și definitiv
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Ea e tânăra care s-a scufundat cu mașina în Olt. Mihaela avea 23 de ani și venise în vacanță la rude
substantial.ro
UEFA ia în considerare eliminarea prelungirilor din Liga Campionilor
MediaFlux
Poți să rămâi FĂRĂ PENSIE. Ce documente trebuie să depui NEAPĂRAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol