Când este bine să faci duș- dimineața sau seara?! Ce spun specialiștii cu privire la cel mai controversat subiect

Poate că ai auzit sau citit mai multe polemici pe această temă, însă specialiștii au căzut de acord, iar acum lucrurile sunt clare. Iată când este bine să faci duș, de fapt.
Mircea Filipescu
27 mai 2024, 18:02
Când este bine să faci duș- dimineața sau seara?! Ce spun specialiștii cu privire la cel mai controversat subiect
Când este bine să faci duș- dimineața sau seara?! Ce spun specialiștii cu privire la cel mai controversat subiect

Cât de bun este dușul dimineață? Dușul zilnic, o practică comună pentru mulți, este subiectul unor dezbateri mai profunde decât s-ar crede la prima vedere. Pentru cei care preferă să facă duș dimineața, acest ritual poate servi ca un impuls vital pentru a-și începe ziua în forță. Este o modalitate de a elimina senzația de letargie și de a te simți proaspăt și energizat pentru activitățile zilei.

De asemenea, are o componentă biologică importantă, contribuind la reglarea ritmului circadian al corpului și la creșterea stării de alertă. Un duș dimineața, mai ales unul rece, poate declanșa eliberarea neurotransmițătorilor care îmbunătățesc starea de spirit și reduc nivelul de stres, având astfel beneficii emoționale și psihologice.

Citește și: Trei trucuri pentru a-ți schimba norocul la bani. Trebuie să faci asta dimineața și seara iar portofelul îți va mulțumi!

Pe de altă parte, există și susținători ai dușului seara. Pentru aceștia, este modalitatea perfectă de a se relaxa și de a se pregăti pentru odihnă. Curățarea corpului de murdărie și transpirație acumulate în timpul zilei poate contribui la o senzație de prospețime și confort înainte de culcare. De asemenea, un duș înainte de culcare poate fi văzut ca o modalitate de a marca încheierea zilei și de a se desprinde de grijile cotidiene.

Indiferent de momentul ales pentru duș, există și beneficii pentru sănătate care susțin practica dușului zilnic. Studiile au arătat că un duș regulat poate reduce riscul de îmbolnăvire și poate îmbunătăți calitatea vieții și nivelurile de energie. Chiar și o scurtă expunere la apă rece în finalul dușului poate avea efecte pozitive asupra sănătății, stimulând sistemul imunitar și contribuind la starea generală de bine.

În cele din urmă, există și un aspect al igienei și al confortului personal care motivează mulți oameni să facă duș zilnic. Curățarea corpului de impurități și de senzația de murdărie poate contribui la o stare de bine generală și la o încredere crescută în sine.

Astfel, indiferent de preferințele individuale sau de motivele care stau în spatele lor, dușul zilnic continuă să fie subiectul unor dezbateri complexe și variate, reflectând diversitatea experiențelor și a percepțiilor umane.

„Oamenii au tendința de a transpira noaptea”, a declarat Gary Goldenberg, un dermatolog din New York și profesor la Școala de Medicină Icahn din Mount Sinai, pentru New York Times în 2017. „Când te trezești dimineața, transpirația și bacteriile din cearșafuri stau acolo pe pielea ta.”, a adăugat el.

Există o altă activitate majoră pentru care avem tendința de a folosi un pat noaptea, a subliniat Goldenberg – și un duș rapid de dimineață este perfect „pentru a spăla murdăria și transpirația în care ai dormit toată noaptea”.

„Există atât de multe motive să faci duș dimineața”, a spus el.

Dușul seara
În ciuda faptului că este mai puțin popular, există destul de multe motive foarte bune pentru a face duș seara. Trebuie precizat și că există acea senzație de spălare a diferitelor uleiuri, poluanți și murdărie de bază care s-au acumulat pe piele de-a lungul zilei.

„Un duș ajută la spălarea toxinelor și a murdăriei, a toxinelor din mediu și a poluanților care ar putea avea un impact negativ asupra pielii”, a subliniat Vij. „Te ajută să intri în pat cu ardezie curată.”, a adăugat el.

Acest lucru este de două ori adevărat dacă faci mișcare după muncă sau îți petreci ziua în situații solicitante din punct de vedere fizic. Apoi, „evident că vrei să faci duș înainte de a merge la culcare”, a spus Goldenberg, „pentru că există multă transpirație – bacteriile pot provoca acnee […] Și miroase”.

În plus – și poate surprinzător, având în vedere faptul că ne mai trezim în cursul nopții – un duș de seară poate fi de fapt foarte benefic pentru igiena noastră de somn. Acest lucru este parțial din același motiv ca și aversele timpurii: acționează ca un marker circadian pentru a semnala corpului nostru să înceapă să se relaxeze pentru ziua respectivă – acesta este de fapt unul dintre motivele pentru care părinții tăi obișnuiau să insiste să faci baie înainte de culcare când erai mic.

Dar, de fapt, fiziologia merge mai adânc decât atât. „Corpul se răcește în mod natural pe măsură ce se apropie ora de culcare, în sincron cu ritmul circadian”, a spus psihologul clinician și expertul în somn Janet K. Kennedy pentru Times. „Dușul crește artificial din nou temperatura și permite o răcire mai rapidă, ceea ce pare să grăbească somnul.”, a adăugat el.

Ar trebui să faci duș cu aproximativ 90 de minute înainte de culoare. Acest lucru este confirmat și de alte cercetări: o analiză sistematică a beneficiilor băilor calde a constatat că înmuierea timp de doar zece minute cu o oră sau două înainte de culcare a fost legată de îmbunătățirea calității și eficienței somnului, precum și de timpi de adormire semnificativ mai scurți.

Cu alte cuvinte, dacă sunteți puțin insomniac, încercați o baie caldă sau un duș plăcut înainte de culcare.

„Un duș de seară poate fi o parte relaxantă a rutinei înainte de culcare”, a declarat Michael Grandner, directorul Programului de cercetare pentru somn și sănătate de la Universitatea din Arizona, pentru Time Magazine în 2017.

„Ar putea avea, de asemenea, avantajul de a vă oferi timp să vă gândiți și să vă relaxați înainte de culcare”, a adăugat Grandner, „în loc să vă distrageți atenția în fața televizorului”, a adăugat el.

Verdictul
Dacă dușul dimineața sau seara ar face o diferență atât de mare, nu am avea nevoie de un articol explicativ pentru a decide care este mai bun.

„Nu există un răspuns definitiv pentru populația globală dacă să facă un duș de seară față de dimineața”, a spus Vij. „Totuși, pentru fiecare individ poate exista un răspuns corect. Și totul se bazează pe preferințe.”, a adăugat el.

Desigur, pot exista motive specifice care vă convin într-un fel sau altul: dacă trebuie să vă spălați părul, de exemplu, și nu îl puteți usca cu o oră și ceva înainte de culcare, atunci este posibil să preferați un duș de dimineață, deoarece dormitul pe părul ud nu este bun.

Se poate spune că dușurile seara au avantaj – dar în cele din urmă, depinde de tine. Atâta timp cât ești curat, nu prea contează când te speli:

„Experimentează pentru a-ți găsi perioada ideală – dacă ai făcut întotdeauna duș dimineața, poți încerca invers timp de o săptămână și vezi cum te face să simți”, a sugerat Vij. „Și dacă te face să te simți grozav, atunci rămâi așa. Dacă nu, poți să revii la rutina anterioară”.

„Nu există momentul potrivit pentru duș”, a conchis el. „Este orice te face să te simți cel mai bine. Este o alegere atât de personală încât ar trebui să faci ceea ce ți se potrivește și ceea ce te face fericit.”, a mai zis el.

Citește și: Vezi ce se intampla daca bei apa imediat dupa ce te-ai trezit dimineata

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Leguma care îngrașă mai mult decât ciocolata. Mulți români o consumă în special în perioada postului, dar nici nu știu câte calorii are
Capital.ro
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum lin, maestre!
Playtech.ro
Ce pun moldovencele în aluatul de cozonac ca să iasă mai fraged și mai pufos. Singurul ingredient care face diferența
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Salariul muncitorilor necalificați din Timișoara stârnește polemici: „N-aveți idee câți oameni cu patru clase nu stau să fie slugile altora”
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Metode de a controla umiditatea. Scapi de condens și mucegai!
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-a stins din viață marele actor. Lumea toată l-a iubit: Nu e corect, merita mai mult timp!
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
FMI finalizează revizuirea creditării pentru Ucraina și prezintă scenarii privind încheierea războiului
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Topul staţiunilor de schi cu cel mai bun raport calitate-preţ din Europa. Bucureştenii pot ajunge la două dintre ele în 6-7 ore de mers cu maşina