Când este cazul să iei Iodura de Potasiu. Precizări de la Ministerul Sănătăţii

Ministerul Sănătăţii face precizări cu privire la utilizarea Iodurii de Potasiu în cazul unui posibil incident nuclear, în condiţiile în care două dintre cele patru centrale nucleare ale Ucrainei au ajuns în subordinea armatei ruse.
Alina Andrei
04 mart. 2022, 11:01
Când este cazul să iei Iodura de Potasiu. Precizări de la Ministerul Sănătăţii

După începerea războului din Ucraina şi atacurile ruşilor asupra centralelor nucleare de la Cernobîl şi Zaporojie, tot mai ulţi români au început să cumpere din farmacii iodură de potasiu. Oamenii se tem de o creștere a nivelului de radiații în România.

„Iodura de Potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic, deoarece poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide”, avertizează Ministerul Sănătăţii.

Citeşte şi: Alarma medicilor după ce românii au epuizat tot iodul din farmacii de teama atacului nuclear! „E absolut interzis să fie luat preventiv!” Ce riscă romanii?

Oficiali din Ministerul Sănătăţii precizează că „în caz de urgență datorată unui posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de Iodură de Potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătății organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Național de Sănătate Publică”.

Citeşte şi: Un medicament este din nou la mare căutare de când a început războiul din Ucraina: „Înainte costa 30 lei, acum 70 lei”

Producerea și stocarea acestui produs sunt asigurate de către SC Antibiotice SA și Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, mai arată MS într-un comunicat de presă.

„În caz de nevoie, acest produs va fi distribuit în cel mai scurt timp populației de către autoritățile de sănătate publică din fiecare județ”, au mai transmis reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Şi preşedinte Societăţii Române de Endocrinologie, Cătălina Poiană, a declarat vineri pentru Agerpres că este o greşeală să se administreze iodură de potasiu în condiţiile în care nu există certitudinea expunerii la iodul radioactiv.

„Iodura de potasiu este un agent terapeutic pe care îl folosim ca să protejăm tiroida de expunere la iod radioactiv. De ce vrem să protejăm tiroida? Pentru că în condiţiile expunerii la iod radioactiv există riscul de dezvolta mai târziu cancer tiroidian. Ceea ce trebuie să ţinem cont este legat de două aspecte: pe de o parte noi trebuie să fim convinşi că în cazul accidentului nuclear dacă s-ar produce izotopul care se eliberează este iodul radioactiv. Iodura de potasiu protejează doar împotriva iodului radioactiv, împotriva expunerii la iod radioactiv, nu şi în cazul expunerii la alţi agenţi radioactivi. Este o greşeală să luăm iodură de potasiu în condiţiile în care nu avem certitudinea expunerii la iodul radioactiv”, a declarat Cătălina Poiană, pentru AGERPRES.

Potrivit acesteia, administrarea iodurii de potasiu nu este lipsită de reacţii adverse, de contraindicaţii sau de precauţii speciale.

Medicul a afirmat că se recomandă administrarea iodurii de potasiu în primele două – opt ore de la expunerea la norul radioactiv şi se consideră că până la 24 de ore de la expunere este încă benefică administrarea iodurii de potasiu.

Ea a spus că nu toate persoanele au acelaşi risc la expunerea la iod radioactiv.

„Nu toţi suntem expuşi la acelaşi risc în condiţiile expunerii la iod radioactiv. Spre exemplu, persoanele peste 60 de ani se consideră că nici nu ar trebui să ia iodură de potasiu decât dacă sunt foarte aproape de locul unde s-a produs sau dacă doza de expunere este foarte mare atât de mare încât să distrugă tiroida, ceea ce nu se întâmplă decât acolo, strict la focar. Persoanele cele mai la risc de a dezvolta cancer de tiroidă în timp după expunerea la iod sunt sugarii, copiii, femeile gravide sau femeile care alăptează, acestea sunt primele care trebuie evacuate sau adăpostite în cazul unei asemenea situaţii grave care ar putea să se producă”, a mai arătat medicul.

Cătălina Poiană a recomandat tuturor persoanelor să nu ia preventiv iodură de potasiu fără a consulta medicul.

„Ceea ce însă recomandăm tuturor persoanelor este aceea de a nu lua iodura de potasiu preventiv, fără a şti dacă există sau nu expunere la iod radioactiv şi mai ales fără a consulta medicul. (…) De asemenea, trebuie să ţinem cont şi să ne luăm nişte măsuri de precauţie, respectiv consultarea medicului atunci când un pacient are o guşă nodulară şi are şi afectare cardiacă sau atunci când există guşă nodulară cu hipertiroidism sau cu boală autoimună a tiroidei. În toate aceste situaţii medicul trebuie consultat, pentru că trebuie văzut în ce situaţie este pacientul respectiv, ce patologii asociate are şi care sunt riscurile la care este expus. Recomandarea noastră, şi aici vin în plus cu o recomandare în calitate de preşedinte al Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti, rog persoanele să aibă încredere în specialiştii în domeniul sănătăţii, să asculte părerea experţilor şi să nu facă asemenea lucruri. Să nu îşi auto-administreze această medicaţie fără consultarea medicului şi fără a fi sigur că este nevoie”, a subliniat Poiană.

 

Rușii au atacat cea mai mare centrală nucleară din Europa. Un incendiu violent a izbucnit în urma

bombardamentelor, la centrala din regiunea Zaporojie. „Dacă va exploda, va fi de 10 ori mai mare decât Cernobîl”, avertizează ministrul ucrainean de externe. Președintele Zelenski acuză Moscova că recurge la teroarea nucleară.

„Europeni, treziți-vă, vă rog. Spuneți-le politicienilor voștri: Trupele rusești bombardează o centrală nucleară din Ucraina. Centrala nucleară Zaporojie… Avertizăm pe toată lumea: niciun stat nu a tras vreodată asupra unităților nucleare. Este pentru prima dată în istoria noastră, în istoria omenirii, când statul terorist recurge la teroarea nucleară”.„Propagandiștii ruși au amenințat că vor acoperi lumea cu cenușă nucleară. Acum nu mai este o amenințare – acum este o realitate. Armata rusă trebuie să fie oprită imediat. Strigați la politicienii voștri: Ucraina are 15 unități nucleare. Dacă are loc o explozie, este sfârșitul a tot. Sfârșitul Europei. Aceasta este evacuarea Europei. Doar o acțiune europeană imediată poate opri trupele rusești. Nu permiteți ca Europa să moară din cauza catastrofei de la centrala nucleară”, a avertizat preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Ministrul Mediului din România, Tánczos Barna, a anunță că nu s-a constatat o creștere a nivelului de radiații în România ca urmare a incendiului de la centrala nucleară de la Zaporojie.

„În prezent, autoritățile din România nu detectează radioactivitate crescută. Conform măsurătorilor efectuate astăzi se înregistrează niveluri normale de radiații după ce centrala nucleară din Zaporijjia din sud-estul Ucrainei a fost atacată de forțele armate ruse.

Agenția pentru Protecția Mediului, care funcționează în subordinea Ministerului Mediului, măsoară radioactivitatea 24/24, iar în următoarea perioadă Agenția va oferi informare în timp real asupra nivelurilor de radiații”, a transmis  ministrul Mediului într-un mesaj postat pe Facebook.

DailyBusiness
Fugi de aglomerație! Când să mergi la supermarket pentru a evita cozile uriașe
Spynews
Cine este fostul soț al Mădălinei Pamfile. Cei doi s-au despărțit la un an după nunta din Dubai
Bzi.ro
De ce a dat-o în judecată Antena 1 pe soția lui Florin Dumitrescu: Se cer despăgubiri de jumătate de milion de lei!
Fanatik.ro
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, de fapt. Are beneficii uimitoare, dar mulți români o evită pentru că se prepară mai greu
Capital.ro
Mașinile diesel, excluse în România. Decizia luată la Guvern. Schimbare pentru șoferi din 2025
Playtech.ro
Dan Negru, reacție tranșantă după retragerea Simonei Halep: “I-aș cere să nu mai spună niciodată suntem o țară...
DailyBusiness
Categoria de români care poate primi ajutor de 200.000 de euro din partea statului. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Adevarul
Cum și-au imaginat internauții că ar putea arăta „Riviera Orientului Mijlociu”: „O bilă neagră” pentru SUA
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
Despărțire șoc în showbiz! Mădălina Pamfile nu mai formează un cuplu cu tatăl copiilor! Primele declarații
Spynews
Rețeta de prăjitură cu biscuiți și ciocolată fără coacere. Îți vei surprinde familia cu acest desert
Evz.ro
Haos în lumea afacerilor din România. Vor fi mari probleme, angajații sunt afectați
Ego.ro
Cum arăta Elena Lasconi în tinerețe. O confunzi lejer cu Andreea Esca dar și cu... Marilyn Monroe?
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Creșterea salariului minim devine obligatorie prin lege. Anunțul făcut de Guvern
Cancan.ro
Ce mesaj a postat Mihaela Popa, cu o zi înainte să plonjeze cu mașina în apele râului Olt. Ți se rupe sufletul! 😢
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu, învins! Anunțul care pune capăt discuțiilor despre alegeri
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
A fost găsit! Un român dat dispărut cu 23 de ani în urmă și considerat mort de familie a apărut acum în mod miraculos
substantial.ro
Marco Rubio îndeamnă țările critice la planul lui Trump pentru Gaza să facă propuneri proprii
MediaFlux
AJUTOARE FINANCIARE pentru PENSIONARI! Ce SENIORI PRIMESC BANII de la GUVERN
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alex Chipciu: discurs fulminant despre Călin Georgescu!