Când este cel mai bine să mănânci banana, când este verde, galbenă sau maro? Beneficiile acestui fruct pentru organism în funcţie de gradul de coacere

Unii preferă bananele mai verzi, alţii din contră adoră dulceaţa bananelor bine coapte. Nu doar că gustul este diferit în funcţie culoarea pe care o are fructul, dar şi efectul lui asupra corpului este altul. Studiile au arătat că bananele foarte bine coapte nu ar trebui consumate de şoferi.
Alina Costache
17 apr. 2022, 17:05
Când este cel mai bine să mănânci banana, când este verde, galbenă sau maro? Beneficiile acestui fruct pentru organism în funcţie de gradul de coacere
Banana verde

Studiile au demonstrat că banana verde, necoaptă, are de 20 de ori mai mult amidon rezistent decât banana coaptă. Banana verde conţine o formă de amidon pe care organismul se străduiește să o descompună („rezistă” procesului digestiv), deci trece direct prin intestin.

Acest lucru încetinește viteza cu care carbohidrații din fructe sunt transformați în glucoză și absorbiți în sânge.

O banană verde are un indice glicemic (IG) de 30, comparativ cu 58 pentru o banană coaptă. Amidonul rezistent nu numai că este bun pentru stabilizarea nivelului de zahăr din sânge, dar și bacteriile „bune” din colon se hrănesc cu el. La rândul lor, bacteriile „bune” stimulează enzimele digestive care ne ajută să digerăm carbohidrații și să absorbim vitaminele din alimente, precum și să ne protejeze împotriva oricăror microorganisme neprietenoase.

Citeşte şi: Amestecă o banană cu o lingură de miere de albine. Trucul pe care orice româncă trebuie să îl folosească vara

Profesorul Gordon Carlson, chirurg gastric consultant la Salford Royal NHS Foundation Trust, a declarat pentru Good Health că mănâncă o banană relativ necoaptă în fiecare zi pentru a-și îmbunătăți sănătatea intestinală.

Studiile au demonstrat că bananele verzi pot ajuta persoanele cu simptomele gastrointestinale, precum diareea și constipația, dar şi în cazul celor care suferă de cancer intestinal, scrie Daily Mail. 

De asemenea, bananele verzi sunt indicate în cazul persoanelor care suferă de diabet de tip 2.

Banana galbenă

În timpul coacerii, amidonul dintr-o banană este transformat în zahăr – de la 3,2 g/100 g într-o banană necoaptă la 12 g/100 g într-una coaptă.

„Acesta este ceea ce o face o sursă bună de energie cu eliberare rapidă pentru sportivi”, spune dieteticianul dr. Sarah Schenker.

Cantitățile mai mici de amidon rezistent înseamnă, de asemenea, că bananele galbene sunt mai ușor de digerat.

„Bananele conțin mai mulți compuși, cum ar fi carotenoizii, care au legătură cu sănătatea ochilor și cu prevenirea cancerului și care devin mai „biodisponibili” atunci când banana se coace”, mai explică dieteticianul.

„Cu mai puțin amidon de descompus, sistemul tău digestiv va absorbi nutrienții mai repede.”

Banana conține vitamine din complexul B, precum și vitaminele antioxidante A și C, plus mineralele fier, magneziu, mangan și potasiu.

Unii dintre acești micronutrienți se pierd pe măsură ce bananele îmbătrânesc, dar nivelurile de antioxidanți, care ajută la susținerea sistemului imunitar, ating vârful cel mai înalt.

Studiile, inclusiv unul publicat în 2014 în International Food Research Journal, au arătat că nivelurile de vitamina C cresc odată cu procesul de coacere, dar scad pe măsură ce banana devine prea coaptă.

„Acești antioxidanți există pentru a proteja fructele de a fi consumate și tind să crească pe măsură ce fructele se coc”, explică dr. Sangeetha Thondre, lector principal în nutriție la Centrul Oxford Brookes pentru Nutriție și Sănătate.

Banana galbenă cu pete maro

Petele maronii de pe o banana foarte coaptă indică faptul că și mai mult amidon a fost transformat în zahăr.

Oamenii de știință au descoperit că o banană complet coaptă produce o substanță numită factor de necroză tumorală (TNF), care are capacitatea de a combate celulele anormale și de a ne întări imunitatea împotriva cancerului.

Într-un studiu publicat în 2009 în revista Food Science and Technology Research, oamenii de știință de la Universitatea Teikyo din Japonia au descoperit că bananele cu pete maro închis au fost de opt ori mai eficiente în creșterea puterii globulelor albe (care luptă împotriva infecțiilor) decât bananele cu piele verde.

Ei au raportat că gradul de efect anticancer al fructelor corespunde gradului de coacere – cu cât o banană are mai multe pete, cu atât este mai mare puterea de stimulare a imunității.

Citeşte şi: Pune o coajă de banană într-un borcan plin cu apă și las-o două zile. Trucuri nebănuite care îți pot schimba viața

Banana maro

Bananele produc etilenă gazoasă, un compus natural care reglează procesul de coacere, făcându-le să devină maronii. Acest lucru le schimbă textura și aroma, precum și valoarea lor nutritivă.

Când o banană devine prea coaptă, o mare parte din amidon este transformată în zaharuri, ceea ce o face o sursă naturală excelentă de dulceață.

Dr. Schenker recomandă să folosiți banane maro la coacere în prăjituri, brioşe, sau pentru a îndulci îngheţata preparată în casă sau în smoothie.

„Folosirea bananelor prea coapte în loc de zahăr este o modalitate mai sănătoasă de a îndulci alimentele, deoarece bananele furnizează câțiva nutrienți esențiali: potasiu, vitamina B6, acid folic și puțină vitamina C”, spune ea.

Bananele foarte coapte, care capătă culoarea maro închis, nu ar mai trebui folosite pentru consum uman. Ajunse la acest grad de coacere, încep să fermenteze, pierzând multe dintre beneficiile lor nutriționale. S-ar putea să înceapă să miroasă şi să conţină alcool. Bananele maro închis spre negru pot conține până la 0,5 g de alcool pe banană.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Proprietarii de case și terenuri, obligați să plătească. Taxe majorate cu 38% din 2025. NU scapă nimeni
Playtech.ro
Unde s-a născut Iisus Hristos de fapt și de ce s-ar putea să nu fie Betleem, conform...
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Ovidiu Ioanițoaia cere bani de operație. Înșelăciunea cu care hackerii păcălesc oamenii din agenda jurnalistului
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Lovește capota mașinii înainte de a porni motorul. La ce ajută
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Anunțul nopții despre Gheorghe Dincă. Ce s-a întâmplat cu criminalul din Caracal
StirileBZI
Aceste taxe se dublează din ianuarie 2025! Cine trebuie să plătească 3.500 de lei la stat
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
Fondurile de pensii private din România înregistrează o creștere semnificativă a activelor
MediaFlux
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce filme mai vedem de Crăciun? Ce cărți merită citite? Ce jocuri video să încercăm? Recomandări proaspete pentru sărbători