Odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă, calendarul activităților din majoritatea caselor include și împodobirea bradului de Crăciun. Care brad rămâne plin de globuri, beteală și luminițe până după Anul Nou.
Există însă o dată exactă când se împodobește bradul de Crăciun? Tradiția zice că da, iar această dată este Ajunul Crăciunului, adică ziua de 24 decembrie. Se spune că toți cei care nu respectă acest lucru și se ocupă de brad mai devreme riscă să aibă ghinion în anul următor, scrie cancan.
Tot potrivit tradiției, în vârful bradului trebuie pusă o stea sau un îngeraș. Primul ornament simbolizează Steaua de la Betleem, care, potrivit Noului Testament, ar fi apărut pe cer în noaptea Nașterii Domnului.
Primele dovezi despre împodobirea bradului de Crăciun vin din Livonia, secolul XV. Livonia, un ținut baltic istoric, se afla pe teritorii de astăzi ale Estoniei și Letoniei. Apoi, tradiția s-a extins în numeroase țări, printre care, desigur, și România.
În anul 1605, într-o piață din orașul francez Strasbourg, a fost înălțat primul brad de Crăciun amplasat într-un loc public. Potrivit libertatea, pomul respectiv a fost ornat cu mere roșii, care între timp au fost înlocuite cu deja tradiționalele globuri.
Comercianții au pus în vânzare încă din noiembrie ornamente pentru bradul de Crăciun. Le putem cumpăra atât direct din magazine, cât și online. Iar oferta este cât se poate de variată, indiferent dacă vorbim despre globuri, steluțe, beteală sau instalații de luminițe.
Pe platforma emag de pildă, ornamentele pentru brad costă de la 1,97 lei (set 12 fundițe decorative din catifea roșie) la… 7.267 lei (set 118 ornamente din plastic, lemn și material textil). Beteala poate fi cumpărată și cu 8 lei, un set de cinci decorațiuni fulgi de nea costă circa 12 lei, iar o steluță din metal de pus în vârful bradului, 13 lei.
Multe familii pun în bradul de Crăciun și bomboane, care, în funcție de marcă, au prețuri de la câteva zeci de lei până spre 200 de lei pe kilogram.