Timp de şase săptămâni, credincioşii ortodocşi nu au voie să mănance carne, ouă şi brânză. În timpul Postului Crăciunului, miercurea şi vinerea nu se mănâncă cu ulei şi nu se bea vin, ci doar hrană uscată şi legume fierte. Aceste alimente se consumă doar marţea şi joia, zile în care nu se poate consuma peşte. La rândul său, peştele se poate mânca doar sâmbăta şi duminica.
La inceput, nu toti crestinii posteau in acelasi mod si acelasi numar de zile.
De exemplu, unii posteau doar sapte zile, altii sase saptamani; unii tineau un post mai aspru, altii unul mai usor.
Sinodul din Constantinopol, din 1166, a uniformizat insa durata Postului Nasterii Domnului in bisericile ortodoxe, hotarand ca toti credinciosii sa posteasca timp de 40 de zile, incepand cu data de 15 noiembrie.
Din punct de vedere al alimentatiei, Postul Craciunului este mai usor fata de cel al Pastelui, avand multe dezlegari la peste, ulei si vin.
Este dezlegare la peste si preparate din peste, precum si la vin, untdelemn in toate zilele de sambata si duminica, cuprinse in perioada 21 noiembrie – 18 decembrie inclusiv. Zilele cu dezlegare sunt marcate, de regula, in Calendarul crestin ortodox fie prin mentiunea dezlegare la peste, fie prin simbolul unui peste.
Acest post este de asprime mijlocie, asemanator celui al Sfintilor Apostoli Petru si Pavel.
In timpul acestui post, in manastiri se ajuneaza lunea, miercurea si vinerea pana in ceasul al IX-lea (aproximativ orele 15.00 – 16.00), cand se mananca hrana uscata sau legume fierte, fara untdelemn. Martea si joia se mananca plante fierte, drese cu untdelemn, si se bea vin, iar sambata si duminica se permite si peste, cu exceptia perioadei dintre 20 si 24 decembrie, cand postul devine mai aspru.
Daca lunea, martea sau joia cade praznuirea vreunui sfant cu doxologie mare, se dezleaga la peste, iar miercurea si vinerea, la vin si untdelemn, dar se mananca numai o data pe zi.
Tot asa, daca miercuri sau vineri se intampla sa cada sarbatorirea unui sfant cu Priveghere sau hramul bisericii, atunci se dezleaga la untdelemn, peste si vin.
Aparitia mai multor dezlegari la peste nu este o inventie facuta pentru a usura postirea in contemporaneitate, cum gresit cred unii. Practic, s-a revenit la randuiala prevazuta de vechile legiuiri liturgice.
Postul Crăciunului este considerat de Biserică o pregătire a credincioşilor pentru bucuria sărbătorii Naşterii Mântuitorului.