Când se plătesc alocațiile în luna aprilie. De obicei, plata alocațiilor se face pe 8 a lunii. Dacă ziua a opta a lunii cade într-o zi de weekend, banii pot intra fie vineri, fie luni.
În aprilie 2025, data de 8 va pica într-o zi de marți.
Conform legii, copilul este cel care are dreptul la alocație, dar banii sunt încasați de obicei de unul dintre părinți. Pentru a primi alocația, copiii trebuie să locuiască legal în România și să fie înscriși la liceu sau școală profesională dacă au peste 18 ani. Copiii părinților străini sau fără cetățenie care locuiesc în România primesc și ei alocație dacă stau împreună cu părinții lor.
Citește și: Se dau 3.000 de lei de la stat. Care români pot beneficia de bani şi ce document este necesar
Alocațiile de stat pentru copii ar fi trebuit să fie majorate cu 10,4% de la 1 ianuarie 2025, însă forma finală a Ordonanței “trenuleț” (OUG 156/2024) îngheață sumele alocației lunare la nivelul acordat/cuvenit pentru luna noiembrie 2024. Mai exact, proiectul ordonanței privind modificările fiscale pentru 2025 prevede: „În anul 2025 se menţin în plată la nivelul acordat/cuvenit pentru luna noiembrie 2024 (…) alocațiile de stat pentru copii, reglementate de Legea nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, republicată, cu modificările și completările ulterioare”.
Astfel, statul român plătește suma de 719 lei/lună pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau pentru copiii cu dizabilități până la vârsta de 18 ani, respectiv suma de 292 lei/lună pentru copiii cu vârste între 2 și 18 ani.
Citește și: Simona Bucura-Oprescu anunţă creşteri de pensii şi noi ajutoare pentru pensionari de la 1 aprilie 2025
Pentru a primi alocația, trebuie să depui un dosar care conține următoarele documente:
Certificatul de naștere al copilului (românesc);
Certificatul de căsătorie al părinților sau o declarație notarială, dacă nu sunt căsătoriți;
Certificatele de cetățenie ale ambilor părinți;
Declarație din partea solicitantului despre domiciliul copilului;
Buletinul părintelui care cere alocația (românesc);
Buletinul celuilalt părinte (moldovenesc sau românesc);
Extras de cont bancar, dacă alocația va fi virată pe card.