Când intră în vigoare salariul minim european. Nici un român nu va câștiga mai puțin de 500 de euro

România va fi nevoită să se alinieze celorlalte țări din Uniunea Europeană, ceea ce înseamnă că în România va fi obligatoriu salariul minim european.
Alina Costache
18 feb. 2024, 10:27
Când intră în vigoare salariul minim european. Nici un român nu va câștiga mai puțin de 500 de euro
Când intră în vigoare salariul minim european. Nici un român nu va câștiga mai puțin de 500 de euro

Implementarea salariului minim european în România va avea loc începând cu data de 1 ianuarie 2025, asigură fostul ministru al Muncii, Marius Budăi. Această măsură va garanta că niciun român nu va avea salariul net mai mic de 500 de euro.

Citește și: Taxa suplimentară pe care trebuie să o plătească românii care au casă şi maşină. Ordin de ultimă oră de la ANAF

Această inițiativă este considerată primul pas către aducerea în practică a conceptului de salariu minim european în țară.

Afirmațiile lui Budăi sunt bazate pe o directivă europeană referitoare la salariul minim european, care trebuie să fie transpusă în legislația românească.

Directiva 2041/2022 privind stabilirea unui salariu minim adecvat în cadrul Uniunii Europene a fost adoptată la 4 octombrie 2022. Conform acestui document, statele membre trebuie să ia măsurile necesare pentru a se conforma acestei directive până la data de 15 noiembrie 2024.

Scopul acestei directive este de a îmbunătăți condițiile de trai și de muncă în Uniunea Europeană, în special prin asigurarea unei adecvări mai mari a salariilor minime pentru lucrători, pentru a promova convergența socială și pentru a reduce inegalitățile salariale. Directiva stabilește un cadru pentru acest scop:

  • un grad corespunzător de adecvare a salariilor minime legale, cu scopul de a asigura condiții de trai și de muncă decente;
  • promovarea negocierilor colective pentru stabilirea salariilor;
  • îmbunătățirea accesului efectiv al lucrătorilor la drepturile de protecție a salariului minim în cazurile prevăzute de dreptul național și/sau de convenții colective.

Statele membre care au salarii minime legale vor dezvolta proceduri adecvate pentru stabilirea și actualizarea acestor salarii minime legale.

Procesul de stabilire și revizuire va fi ghidat de anumite criterii pentru a se asigura un nivel corespunzător de adecvare, în vederea promovării unui trai decent și reducerea sărăciei printre cei care lucrează, precum și pentru încurajarea coeziunii sociale și a unei convergențe sociale pozitive, și pentru reducerea discrepanțelor salariale între femei și bărbați.

Fiecare stat membru va defini aceste criterii în conformitate cu practicile și reglementările lor naționale relevante, fie în deciziile luate de autoritățile competente, fie în cadrul acordurilor tripartite.

Este esențial ca aceste criterii să fie stabilite clar. Statele membre pot alege să ajusteze ponderea relativă a acestor criterii, ținând cont de condițiile socioeconomice specifice ale țării lor.

Criteriile naționale menționate trebuie să includă cel puțin următoarele elemente:

  • puterea de cumpărare a salariilor minime legale, luând în considerare costul vieții;
  • nivelul general al salariilor și distribuția acestora;
  • rata de creștere a salariilor;
  • nivelurile și evoluțiile productivității la nivel național pe termen lung.

Statele membre vor folosi valori de referință orientative pentru a ghida evaluarea gradului de adecvare a salariilor minime legale.

În acest scop, ele pot folosi valori de referință orientative utilizate în mod obișnuit la nivel internațional, cum ar fi 60% din salariul median brut și 50% din salariul mediu brut și/sau valori de referință orientative utilizate la nivel național.

Statele membre se asigură că se efectuează actualizări periodice și în timp util ale salariilor minime legale cel puțin o dată la doi ani.

În cazul statelor membre care folosesc un mecanism de indexare automată, actualizarea salariilor minime legale se va face cel puțin o dată la patru ani.

În acest moment la Ministerul Muncii sunt analizate trei variante:

Prima variantă este cea în care salariul minim garantat urmează să fie indexat cu rata inflației. Pe acest principiu, la o inflație de 7%, salariul ar crește cu minim 200 de lei, în acest an.

A doua variantă prevede ca salariul minim garantat pe țara să fie majorat în funcție de coșul minim de cumpărături. Această variantă însă este puțin probabilă, având în vedere că nu există informații actualizate.

Cea de-a treia variantă vizează majorarea salariului minim în funcție de salariul mediu pe țară. Mai exact, este vorba despre 50% din acest venit şi cel mai probabil se va merge pe această variantă.

În această situație, România ar trebui să crească salariul minim brut cu cel puțin 400 de lei în următoarele luni, până la valoarea de minim 3.700 de lei, cât ar reprezenta jumătate din salariul mediu brut înregistrat.

Citește și: Cât timp au la dispoziţie şoferii pentru a contesta amenzile? Ce trebuie trecut în cererea de anulare

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Se redeschid mine istorice ale României. Locurile unde ar trebui să reînceapă exploatarea, se vor extrage minereuri esențiale
Capital.ro
Banii de care trebuie să te ferești în România. Avertismentul Băncii Centrale: Sunt ușor de detectat
Playtech.ro
Care sunt drepturile soțului supraviețuitor la moștenire. Ce spune legea
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Lovitură masivă pentru Trump: Un gigant auto japonez își mută producția în afara SUA, ca urmare a tarifelor impuse
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Andreea Esca, presată de alegeri. Mari emoții pentru vedeta PRO TV
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Avertizări de Cod Galben în toată țara. Vremea se schimbă radical între 25 și 27 aprilie
Cancan.ro
NU E BANC! Câți lei câștigă lunar un livrator de mâncare în Timișoara: 'Lucrez de luni până joi, 12 ore pe zi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am mai pierdut o stea! S-a stins un adevărat înger cu voce de aur. Îi vom păstra toate melodiile lângă inimă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Klaus Iohannis dă cu mătura! Imaginile zile de la casa din Sibiu
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte