Când intră în vigoare salariul minim european. Nici un român nu va câștiga mai puțin de 500 de euro

România va fi nevoită să se alinieze celorlalte țări din Uniunea Europeană, ceea ce înseamnă că în România va fi obligatoriu salariul minim european.
Alina Costache
18 feb. 2024, 10:27
Când intră în vigoare salariul minim european. Nici un român nu va câștiga mai puțin de 500 de euro
Când intră în vigoare salariul minim european. Nici un român nu va câștiga mai puțin de 500 de euro

Implementarea salariului minim european în România va avea loc începând cu data de 1 ianuarie 2025, asigură fostul ministru al Muncii, Marius Budăi. Această măsură va garanta că niciun român nu va avea salariul net mai mic de 500 de euro.

Citește și: Taxa suplimentară pe care trebuie să o plătească românii care au casă şi maşină. Ordin de ultimă oră de la ANAF

Această inițiativă este considerată primul pas către aducerea în practică a conceptului de salariu minim european în țară.

Afirmațiile lui Budăi sunt bazate pe o directivă europeană referitoare la salariul minim european, care trebuie să fie transpusă în legislația românească.

Directiva 2041/2022 privind stabilirea unui salariu minim adecvat în cadrul Uniunii Europene a fost adoptată la 4 octombrie 2022. Conform acestui document, statele membre trebuie să ia măsurile necesare pentru a se conforma acestei directive până la data de 15 noiembrie 2024.

Scopul acestei directive este de a îmbunătăți condițiile de trai și de muncă în Uniunea Europeană, în special prin asigurarea unei adecvări mai mari a salariilor minime pentru lucrători, pentru a promova convergența socială și pentru a reduce inegalitățile salariale. Directiva stabilește un cadru pentru acest scop:

  • un grad corespunzător de adecvare a salariilor minime legale, cu scopul de a asigura condiții de trai și de muncă decente;
  • promovarea negocierilor colective pentru stabilirea salariilor;
  • îmbunătățirea accesului efectiv al lucrătorilor la drepturile de protecție a salariului minim în cazurile prevăzute de dreptul național și/sau de convenții colective.

Statele membre care au salarii minime legale vor dezvolta proceduri adecvate pentru stabilirea și actualizarea acestor salarii minime legale.

Procesul de stabilire și revizuire va fi ghidat de anumite criterii pentru a se asigura un nivel corespunzător de adecvare, în vederea promovării unui trai decent și reducerea sărăciei printre cei care lucrează, precum și pentru încurajarea coeziunii sociale și a unei convergențe sociale pozitive, și pentru reducerea discrepanțelor salariale între femei și bărbați.

Fiecare stat membru va defini aceste criterii în conformitate cu practicile și reglementările lor naționale relevante, fie în deciziile luate de autoritățile competente, fie în cadrul acordurilor tripartite.

Este esențial ca aceste criterii să fie stabilite clar. Statele membre pot alege să ajusteze ponderea relativă a acestor criterii, ținând cont de condițiile socioeconomice specifice ale țării lor.

Criteriile naționale menționate trebuie să includă cel puțin următoarele elemente:

  • puterea de cumpărare a salariilor minime legale, luând în considerare costul vieții;
  • nivelul general al salariilor și distribuția acestora;
  • rata de creștere a salariilor;
  • nivelurile și evoluțiile productivității la nivel național pe termen lung.

Statele membre vor folosi valori de referință orientative pentru a ghida evaluarea gradului de adecvare a salariilor minime legale.

În acest scop, ele pot folosi valori de referință orientative utilizate în mod obișnuit la nivel internațional, cum ar fi 60% din salariul median brut și 50% din salariul mediu brut și/sau valori de referință orientative utilizate la nivel național.

Statele membre se asigură că se efectuează actualizări periodice și în timp util ale salariilor minime legale cel puțin o dată la doi ani.

În cazul statelor membre care folosesc un mecanism de indexare automată, actualizarea salariilor minime legale se va face cel puțin o dată la patru ani.

În acest moment la Ministerul Muncii sunt analizate trei variante:

Prima variantă este cea în care salariul minim garantat urmează să fie indexat cu rata inflației. Pe acest principiu, la o inflație de 7%, salariul ar crește cu minim 200 de lei, în acest an.

A doua variantă prevede ca salariul minim garantat pe țara să fie majorat în funcție de coșul minim de cumpărături. Această variantă însă este puțin probabilă, având în vedere că nu există informații actualizate.

Cea de-a treia variantă vizează majorarea salariului minim în funcție de salariul mediu pe țară. Mai exact, este vorba despre 50% din acest venit şi cel mai probabil se va merge pe această variantă.

În această situație, România ar trebui să crească salariul minim brut cu cel puțin 400 de lei în următoarele luni, până la valoarea de minim 3.700 de lei, cât ar reprezenta jumătate din salariul mediu brut înregistrat.

Citește și: Cât timp au la dispoziţie şoferii pentru a contesta amenzile? Ce trebuie trecut în cererea de anulare

Spynews
Breaking news! Gigi Becali a făcut accident! La 5 metri în față, a fost nevoie de SMURD și pompieri
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
Nu vrea obligație pentru proprietarii de case. Iohannis refuză legea. A decis azi, 17 iulie
Playtech.ro
ȘOC! Artista care și-a cumpărat LOC DE VECI: ”Am statuie, mă așteaptă!”
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cine este Marina, femeia care a fost găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, în Brăila. Ucisă la doar 41 de ani | FOTO
Spynews
Cine este Yulia Vlasova, iubita de 28 de ani a lui Johnny Depp. Rusoaica e un fotomodel de o frumusețe răpitoare | FOTO
Evz.ro
Ikea retrage un anumit produs din motive de siguranță. Există riscul de incendiu
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Se modifică vârsta de pensionare: La ce vârstă vor putea ieși femeile la pensie în 2024
Capital.ro
Plată FĂRĂ numerar. Devine obligatoriu în toată România. Guvernul dă ordin
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Diana Șoșoacă acuză Europa că a „distrus România” în primul său discurs din Parlamentul European
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'