Au fost făcute mai multe modificări la ordonanța nr. 58 în condițiile în caredocumentul emis după greva profesorilor nu specifica clar cine primește aceste prime în următorii 5 ani, pentru că se făcea referire la personalul din învățământ “aflat în activitate în anul școlar 2022-2023”. Mai mult, primele pot fi folosite “începând cu luna octombrie a fiecărui an, şi vor putea fi utilizate până în luna octombrie a anului următor inclusiv”, mai scrie în document.
Responsabile de listele cu personalul aflat în activitate în anul școlar/universitar 2023-2024 sunt școlile, universitățile și inspectoratele școlare, care trebuie să finalizeze aceste liste până în data de 20 septembrie. Apoi, ele trebuie trimise la Ministerul Educației până în 25 septembrie. Ulterior Ministerul Educației trimite listele către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene până în 30 septembrie, potrivit Edupedu.
Noutatea din OUG constă în faptul că Ministerul Educației își asumă realitatea și conformitatea datelor transmise Ministerului Investițiilor şi Proiectelor Europene în vederea
încărcării cardurilor”.
Ministerul Educației nu are o bază completă actualizată în timp real cu numele profesorilor și personalului auxiliar și nedidactic din sistem, acesta fiind motivul pentru care banii nu pot fi încărcați pe carduri mai devreme de luna octombrie.
Articolul 6 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„Art.6. – (1) Reprezentanţii inspectoratelor şcolare judeţene şi ai Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti elaborează lista cu beneficiarii finali, având în vedere informaţiile comunicate şi asumate de reprezentanţii unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat. Universităţile de stat elaborează lista cu beneficiari finali potrivit procedurilor proprii. Listele cu beneficiarii finali se elaborează până la data de 20 septembrie a fiecărui an, începând cu anul 2024.
(3) Reprezentanţii inspectoratelor şcolare judeţene/ Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti şi ai universităţilor de stat asigură transmiterea informaţiilor centralizate către Ministerul Educaţiei până la data de 25 septembrie a fiecărui an, începând cu anul 2024.
(4) Reprezentanţii Ministerului Educaţiei centralizează lista beneficiarilor finali şi o comunică Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene până la data de 30 septembrie a fiecărui an, începând cu anul 2024.
(9) Ministerul Educației își asumă realitatea și conformitatea datelor transmise Ministerului Investițiilor şi Proiectelor Europene în vederea încărcării cardurilor.”
Un alt lucru de știut e că cadrele didactice și personalul nedidactic administrativ din învățământ care s-au aflat în activitate în anul școlar anterior, adică 2023-2024, vor primi primele didactice și profesionale în luna octombrie. Precizarea este valabilă și pentru cadrele didactice, nedidactice și personalul administrativ din mediul universitar aflate în activitate în anul 2023-2024, scrie în proiectul care redefinește beneficiarul final.
Prima de carieră didactică „are drept scop susținerea cadrelor didactice în eforturile acestora pentru îmbunătățirea continuă a competențelor educaționale și obținerea de performanțe școlare/universitare în procesul educațional.”
Art. 3 – „(3) Prima de carieră didactică are o valoare nominală de 1.500 lei net care se decontează din fonduri externe nerambursabile pentru următoarele categorii principale de cheltuieli:
a) cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;
b) cheltuieli pentru echipamente IT;
c) cheltuieli privind cărți de specialitate, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;
d) un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice.
Prima de carieră profesională, „asigurată pentru sprijinul personalului administrativ, are drept scop susținerea participării la cursuri de pregătire profesională, dar și pentru acoperirea unor nevoi didactice individuale.”
Articolul 4 – (1^1) Prima de carieră profesională se acordă pe suport electronic potrivit procedurii de acordare prevăzute la art. 7-9, 11 și 13.
(3) Ministerul Educației stabilește prin act administrativ tipologia și necesarul de cursuri de pregătire profesională pentru personalul administrativ pentru fiecare an școlar/universitar pe care le comunică Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, precum și alte categorii de cheltuieli care sunt necesare pentru a susține activitatea didactică, inclusiv kituri de pregătire profesională”.