„A fost o zi în care am vaccinat mai mulţi decât ne-am aşteptat că vor fi pe liste. Toată lumea a primit doza de vaccin, toţi cei care au fost înscrişi şi acest lucru este cel mai important. O parte dintre pacienţi au ajuns puţin mai repede. Vaccinul a ajuns puţin mai târziu. Aşteptarea este neplăcută. Toată lumea a fost vaccinată astfel încât până după amiază fluxul de vaccinare a fost absolut”, a declarat Beatrice Mahler.
Institutul Marius Nastare are un centru cu patru puncte de vaccinare. Numărul de persoane care se pot vaccina în centru în fiecare zi este de aproximativ 240. Astăzi, însă au fost vaccinate peste 400 de persoane, a mai spus Mahler la TVR.
„Nu am avut probleme la punctul de vaccinare. Am avut şi persoane care şi-au dorit să se vaccineze şi au avut antecedente cu şoc anafilactic la anumite medicamente. Pentru aceste persoane, a fost recomandat să rămână în centru 30 de minute, au fost supravegheate. Nu au necesitat îngrijiri speciale”.
„Toate persoanele care au o boală pulmonară cronică – BPOC, astm, boli cardiace, obezitate, diabet, persoane care sunt în tratament cu imunosupresoare, sunt persoane care au reocomandare de vaccinare
Cu siguranţă, aceste persoane au bilete de ieşire din spital, recomandări pentru tratament cronic de la medicii lor şi chiar dacă nu se regăsesc în documentele de la Casa de Asigurări, venind cu acele scrisori, în momentul în care se prezintă în centrul de vaccinare, ei vor fi vaccinaţi. Nu există o problemă din acest punct de vedere. Centrul de vaccinare are medic care evaluează starea pacientului şi încadrarea lui într-una dintre categoriile reocmandate de legislaţie”, a adăugat Beatrice Mahler.
„Obligatoriu masca trebuie să o purtăm şi cei care îşi fac a doua doză. Măsurile sunt aceleaşi de protecţie, de distanţare, de igienă a mâinilor şi să-şi monitorizeze starea de sănătate
Dacă apar manifestări de orice natură, să-şi anunţe medicul de familie, dacă nu, să se prezinte la un medic specialist în centrul de vaccinare în care şi-a făcut vaccinul pentru a-şi prezenta îngrijorările pe care le au cu privire la eventualele simptome care pot să apară..
Pentru cât timp ne oferă imunitatate vaccinul anti-Covid?
„În acest moment, studiile care sunt în literatură sunt studii pe termen scurt, de la momentul în care s-au făcut primele administrări în cadrul studiului de cercetare nu au trecut foarte multe luni. Până în acest moment, datele sunt între 7 şi 9 luni imunitate efectivă post vaccin. Acest vaccin determină un anumit tip de anticorpi să se sintetizeze, exact anticorpii care blochează pătrunderea virusului SARS-COV-2 în organism”.
La cât timp e recomandată dacă ai făcut COVID?
„De cele mai multe ori, anticorpii sunt în cantitate suficientă şi suntem protejaţi trei luni. Trebuie să ţinem cont că administarea prea rapidă a vaccinului va surprinde nişte limfocite, nişte celule pe care noi le punem la treabă, într-o formă de post-boală, post afectare COVID. Cele care sunt cele mai afectate în infecţia cu SARS-COV-2 sunt aceste limfocite, soldaţii din organismul nostru. Ele trebuie să aibă timp să se refacă, aşa că peste o lună din momentul în care ieşiţi din perioada de afectare SAR-COV-2, putem să ne facem în siguranţă vaccinul”.
Citește și Cum se pot vaccina anti-Covid persoanele care nu se pot deplasa