Paștele Ortodox va pica destul de devreme anul acesta, mai exact pe 16 aprilie, iar cel catolic pe 9 aprilie. Anul viitor, ortodocșii vor sărbători Paștele în data de 5 mai.
Creștinii ortodocși și cei catolici sărbătoresc Paștele în fiecare an, însă la date diferite și asta pentru că fiecare biserică are propria metodă de calcul care stabilește data acestei mari sărbători.
Așadar, Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă Română nu sărbătoresc Paștele în aceeași zi, astfel că cea mai importantă sărbătoare a creștinătății cade în date diferite.
Învierea Domnului este o sărbătoare care nu are o dată fixă, ea fiind modificată de la un an la altul, în funcție de mai multe calcule efectuate de Sfântul Sinod.
Modul de calculare a datei Sfintelor Paști s-a stabilit la primul sinod ecumenic, ținut in anul 325 la Niceea, conform crestinortodox.ro. Acest algoritm de calcul spune că Paștele trebuie să pice în prima duminică după prima lună plină sau după echinocțiul de primăvară. Astfel, în funcție de aceste lucruri este calculată data la care credincioșii sărbătoresc Paștele.
Peste doi ani, Paștele ortodox și cel catolic se vor sărbători la aceeași dată: 20 aprilie.
Pentru creștinii ortodocși, în 2023, Postul Paștelui începe pe 27 februarie și se încheie pe 15 aprilie.
Cu ocazia sărbătorilor pascale, românii au liber de la stat două zile libere:
Românii au liber în prima și în a doua zi de Paște, iar începând din anul 2018, și Vinerea Mare este zi liberă.
14 aprilie 2022 – Vinerea Mare – zi liberă sărbătorită vineri;
16 aprilie 2022 – Paște Ortodox – zi liberă sărbătorită duminică;
17 aprilie 2022– a doua zi de Paște Ortodox – zi liberă sărbătorită luni;