Nu în orice zi din săptămână îți este îngăduit să faci sex, chiar dacă ești cununat religios, scrie click.ro. Dogmele creștine arată că abstinența în posturi, dar și în alte patru zile este benefică. „Zilele de înfrânare trupească a soţilor sunt cele patru posturi de peste an, miercurea, vinerea, sâmbăta, duminica. În plus, soţii trebuie să aibă două zile de curăţenie înainte de a merge sărbătoarea la biserică”, spunea părintele Ilie Cleopa, unul dintre cei mai mari duhovnici din România, care a viețuit la Mănăstirea Sihăstria.
Totodată, Pravila Mare a lui Matei Basarab, la capitolul 170, explică și de ce nu e bine să te „împreunzi”.
Citeşte şi „Totul despre sex”: De ce mamele nu mai au chef?
„Bărbatul şi femeia să nu se afle în pofta trupului, nici sâmbăta, nici duminica, că în aceste zile mai mult se face dumnezeiască Liturghie, sâmbăta pentru sufletele celor morţi, iar duminica pentru Învierea Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Însă aceasta să fie cu înţelegerea amândurora, adică să fie cu voia bărbatului şi a femeii”.
O altă culegere de normative bisericeşti, Molitfelnicul Mare, vine cu mai multe restricţii legate de legăturile sexuale din cuplu.
Pe lângă zilele de sâmbătă şi duminică, în această carte sunt menţionate şi alte zile în care soţilor le este recomandat să se înfrâneze de la împreunarea trupească.
„În cele patru posturi, precum şi miercurea şi vinerea este bine că soţii să se înfrâneze de la împreunarea trupească, ca semn că-L iubim pe Dumnezeu”.
Așadar, lunea, marțea și joia sunt libere la sex, atunci când nu este post. Acum, ne aflăm în Postul Paștelui, timp în care creștinii sunt sfătuiți să renunțe la plăcerile trupești timp de 40 de zile și să se dedice mai mult rugăciunii și faptelor bune.