Când să iei medicamentele în funcţie de destinaţia lor

Se întâmplă uneori ca medicul sau farmacistul să nu-ți indice precis perioada zilei în care ar fi cel mai bine să iei un medicament pentru ca acesta să aibă eficiență maximă. Cere-le recomandări în acest sens și ține cont de ele, mai ales dacă suferi de osteoporoză, artrită, boli de inimă sau de stomac.
Romania TV
24 nov. 2016, 10:57
Când să iei medicamentele în funcţie de destinaţia lor

Cu 30 de minute înainte de masă…

În caz de arsuri gastrice. Medicii recomandă administrarea medicamentelor antiacide cu 30 de minute înainte de prima masă a zilei. Cu toate acestea, pastilele sunt mult mai eficiente împotriva refluxului de acid atunci când sunt luate seara, sunt de părere cercetătorii de la Universitatea din Kansas.

Marcus Harbord, gastroenterolog la Spitalul Chelsea & Westminster din Londra, sugerează împărțirea dozei zilnice, luându-se jumătate dimineața, iar cealaltă seara, pentru a menține simptomele sub control, în orice moment.

Dimineața…

Dacă ești cardiac. Este cunoscut faptul că sunt riscuri de trei ori mai mari ca atacurile de inimă și accidentele vasculare cerebrale să aibă loc dimineața decât în orice alt moment al zilei. Cercetătorii de la Școala de Medicină din Ohio au identificat o proteină numită KLF15, care este esențială în reglarea ritmului cardiac.

Aceștia au descoperit că impulsurile electrice ale inimii sunt mai lente de la ora 6 dimineața până la prânz. Cercetătorii spun că pe măsură ce durata dintre impulsuri încetinește, inima are mai multe șanse să iasă din ritm, acest lucru favorizând apariția atacului de cord. De aceea, este mai bine ca medicamentele să fie luate dimineața.

În cursul serii…

Când suferi de hipertensiune arterială. Cercetătorii spanioli spun că este indicat ca pastilele pentru hipertensiune să fie administrate seara, reducându-se, astfel, apariția unui atac de cord și a unui accident vascular cerebral.

Cu toate acestea, cei care iau acum pastile dimineața nu ar trebui să înceapă să și le administreze seara, fără a discuta cu medicul de familie, deoarece există riscul de hipotensiune arterială nocturnă (tensiune arterială anormal de mică).

Citeşte şi  Ai aceste boli sau iei aceste medicamente? Nu mai folosi niciodată oţetul de mere

Pe stomacul gol…

Dimineața, dacă ai primit tratamente pentru osteoporoză. Medicamentele cel mai frecvent prescrise pentru osteoporoză sunt bisfosfonații, care previn pierderea de masă osoasă. Aceștia nu se dizolvă bine în uleiuri și grăsimi, de aceea medicii recomandă să fie administrați dimineața, pe stomacul gol. Apoi, pacienții trebuie să aștepte o oră pentru a mânca și a bea. Tot atunci trebuie să ia calciu și vitamina D, pentru a nu afecta absorția bisfosfaților.

Înainte de culcare…

În cazul afecțiunilor tiroidiene și pentru scăderea nivelului de colesterol. Cele mai multe medicamente tiroidiene conțin levotiroxină, o versiune sintetică a hormonului tiroidian T4.

De regulă, mulți medici sugerează ca medicamentele pentru tiroidă să fie administrate dimineața. Dar, potrivit unui studiu olandez, pastilele luate înainte de culcare dau concentrații mai mari de hormoni tiroidieni decât cele administrate dimineața. Și asta pentru că tranzitul intestinal este mai lent pe timpul nopții, levotiroxina având nevoie de o perioadă lungă pentru a se dizolva.

Pentru a asigura o absorbție rapidă, medicii recomandă evitarea suplimentelor de calciu și fier, a alimentelor bogate în fibre, antiacidelelor și antidepresivelor pentru cel puțin două ore după administrarea pastilelor.

Și medicamentele pentru colesterol trebuie administrate înainte de culcare. Cercetătorii de la Universitatea din Sunderland, Marea Britanie, au observat că, atunci când pacienții iau simvastatină, unul dintre cele mai frecvente medicamente prescrise, dimineața și nu seara, are loc o creștere semnificativă a colesterolului „rău” (LDL).

La prânz…

Dacă ai artrită. Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Tehnică din Texas, pacienții cu osteoartrită au dureri foarte mari, în special după-amiaza. Din acest motiv, specialiștii au ajuns la concluzia că timpul optim pentru a lua un antiinflamator nesteroidian, cum este ibuprofenul, este la prânz, astfel încât să-și facă efectul înainte ca simptomele să apară.

De asemenea, cercetătorii au constatat că pacienții cu poliartrită reumatoidă, au dureri, în special dimineața, așa că administrarea calmantelor după masa de seară poate fi cel mai eficient mod de a preveni apariția acestora.

Descoperă cele mai periculoase combinații de medicamente 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Horoscop zilnic pentru luni, 21 aprilie 2025. Fecioara este atrasă de tentații
Capital.ro
Adio, maestre! S-a mai stins unul din marii noștri actori. A părăsit scena vieții după 40 de ani de aplauze
Playtech.ro
Câți câini sau pisici ai voie să ții într-un apartament. Legea e clară, dar puțini o cunosc
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Imagini cu oameni luați pe sus din sălile de sport pentru a fi înrolați în armata rusă. Sunt vizați în special imigranții
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Ținutul care a fost al României pentru o scurtă perioadă. Ce spun localnicii despre țara noastră
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Cel puțin 148 de persoane și-au pierdut viața în urma unui naufragiu! Ambarcațiunea a luat foc și s-a scufundat
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor al României s-a stins în noaptea de Înviere. Bobonete: Ce seară ți-ai ales, fix stilul tău!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Superstiții populare de Paște: Ce se spune că aduce noroc și ce trebuie evitat?
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație