Cu 30 de minute înainte de masă…
În caz de arsuri gastrice. Medicii recomandă administrarea medicamentelor antiacide cu 30 de minute înainte de prima masă a zilei. Cu toate acestea, pastilele sunt mult mai eficiente împotriva refluxului de acid atunci când sunt luate seara, sunt de părere cercetătorii de la Universitatea din Kansas.
Marcus Harbord, gastroenterolog la Spitalul Chelsea & Westminster din Londra, sugerează împărțirea dozei zilnice, luându-se jumătate dimineața, iar cealaltă seara, pentru a menține simptomele sub control, în orice moment.
Dimineața…
Dacă ești cardiac. Este cunoscut faptul că sunt riscuri de trei ori mai mari ca atacurile de inimă și accidentele vasculare cerebrale să aibă loc dimineața decât în orice alt moment al zilei. Cercetătorii de la Școala de Medicină din Ohio au identificat o proteină numită KLF15, care este esențială în reglarea ritmului cardiac.
Aceștia au descoperit că impulsurile electrice ale inimii sunt mai lente de la ora 6 dimineața până la prânz. Cercetătorii spun că pe măsură ce durata dintre impulsuri încetinește, inima are mai multe șanse să iasă din ritm, acest lucru favorizând apariția atacului de cord. De aceea, este mai bine ca medicamentele să fie luate dimineața.
În cursul serii…
Când suferi de hipertensiune arterială. Cercetătorii spanioli spun că este indicat ca pastilele pentru hipertensiune să fie administrate seara, reducându-se, astfel, apariția unui atac de cord și a unui accident vascular cerebral.
Cu toate acestea, cei care iau acum pastile dimineața nu ar trebui să înceapă să și le administreze seara, fără a discuta cu medicul de familie, deoarece există riscul de hipotensiune arterială nocturnă (tensiune arterială anormal de mică).
Citeşte şi Ai aceste boli sau iei aceste medicamente? Nu mai folosi niciodată oţetul de mere
Pe stomacul gol…
Dimineața, dacă ai primit tratamente pentru osteoporoză. Medicamentele cel mai frecvent prescrise pentru osteoporoză sunt bisfosfonații, care previn pierderea de masă osoasă. Aceștia nu se dizolvă bine în uleiuri și grăsimi, de aceea medicii recomandă să fie administrați dimineața, pe stomacul gol. Apoi, pacienții trebuie să aștepte o oră pentru a mânca și a bea. Tot atunci trebuie să ia calciu și vitamina D, pentru a nu afecta absorția bisfosfaților.
Înainte de culcare…
În cazul afecțiunilor tiroidiene și pentru scăderea nivelului de colesterol. Cele mai multe medicamente tiroidiene conțin levotiroxină, o versiune sintetică a hormonului tiroidian T4.
De regulă, mulți medici sugerează ca medicamentele pentru tiroidă să fie administrate dimineața. Dar, potrivit unui studiu olandez, pastilele luate înainte de culcare dau concentrații mai mari de hormoni tiroidieni decât cele administrate dimineața. Și asta pentru că tranzitul intestinal este mai lent pe timpul nopții, levotiroxina având nevoie de o perioadă lungă pentru a se dizolva.
Pentru a asigura o absorbție rapidă, medicii recomandă evitarea suplimentelor de calciu și fier, a alimentelor bogate în fibre, antiacidelelor și antidepresivelor pentru cel puțin două ore după administrarea pastilelor.
Și medicamentele pentru colesterol trebuie administrate înainte de culcare. Cercetătorii de la Universitatea din Sunderland, Marea Britanie, au observat că, atunci când pacienții iau simvastatină, unul dintre cele mai frecvente medicamente prescrise, dimineața și nu seara, are loc o creștere semnificativă a colesterolului „rău” (LDL).
La prânz…
Dacă ai artrită. Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Tehnică din Texas, pacienții cu osteoartrită au dureri foarte mari, în special după-amiaza. Din acest motiv, specialiștii au ajuns la concluzia că timpul optim pentru a lua un antiinflamator nesteroidian, cum este ibuprofenul, este la prânz, astfel încât să-și facă efectul înainte ca simptomele să apară.
De asemenea, cercetătorii au constatat că pacienții cu poliartrită reumatoidă, au dureri, în special dimineața, așa că administrarea calmantelor după masa de seară poate fi cel mai eficient mod de a preveni apariția acestora.