Zilele în care nu se fac nunți în 2025! Cei care au în plan să își unească destinele pe vecie trebuie să ia în calcul că slujbele religioase de cununie se programează din timp la biserică, iar data se alege în funcție de marile sărbători creștine din an, dar și de perioadele de post.
Astfel, atunci când vor să își aleagă data marelui eveniment trebuie mai întâi să consulte calendarul creștin-ortodox pentru a afla când nu se fac nunți în 2025 și mai ales când sunt perioadele de post stabilite înaintea marilor sărbători creștine.
Cununia religioasă este unul dintre cele mai emoționante și frumoase momente din existența unui cuplu. Indiferent că sunt sau nu la prima nuntă, că este vorba despre un buget generos sau mai modest, mulți români preferă să facă în aceeași zi și cununia civilă și cununia religioasă. Totuși, perioadele în care te poți căsători conform cutumelor creștine, dar să șansa să te bucuri și de vreme frumoasă sunt destul de scurte în 2025.
Cea mai bună perioadă în care îți poți organiza nunta este vara, dat fiind că atunci vremea este frumoasă, iar soarele îți zâmbește mai mult ca sigur în cea mai importantă zi din viață. Recomandate sunt zilele din a doua jumătate a lunii iunie, luna iulie și a doua jumătate a lunii august, după Sfânta Maria. În tradiția populară se spune că nunțile care se fac în prag de toamnă, în luna septembrie, sunt cele mai bogate și norocoase.
Așadar, creștinii trebuie să știe că NU se pot cununa religios în perioadele de post și nici în ajunul sau în zilele Marilor Praznice Împărătești. Potrivit tradițiilor populare, este un mare păcat să faci nuntă miercurea sau vinerea, pentru că va fi sortită eșecului și niciun preot nu te poate cununa. Nici zilele de marți nu sunt potrivite pentru nunți, pentru că sunt zile urmărite de ghinion. Bătrânii spun că cele mai bune zile pentru nunți sunt zilele de sâmbătă, când invitații sunt liberi și pot ajunge la biserică și la petrecerea de după eveniment.
Nu se fac nunți în 2025 în toate zilele de post din timpul săptămânii, în perioadele de post importante din timpul anului și nici în ajunul și zilele Praznicelor împărătești după cum urmează:
Ce sunt Praznicele Împărătești
Zilele denumite Praznice Împărătești sunt sărbătorile religioase importante din calendarul ortodox, care se celebrează an de an în fiecare Biserică Creștină. Evenimentele care poartă denumirea de praznic sau prăznuire sunt cele în care Biserica subliniază un moment important din istoria mântuirii, a unui sfânt sau Sfinte moaște.
Praznicele Împărătești sunt sărbătorile Maicii Domnului și Sfinților importanți din calendar trecute cu cruce roșie încadrată de cerc sau paranteze, ca semn distinctiv pentru importanța evenimentului.
Care sunt Praznicele Împărătești din calendarul ortodox
Motivul pentru care biserica interzice organizarea nunților în perioadele stabilite de post și Praznice de peste an este că, bucuria asociată atmosferei de sărbătoare nu este în concordanță cu înfrânarea și sobrietatea pe care o impune postul.