Michelle Duggar, care a împlinit de curând 45 de ani, a ajuns în atenţia publică printr-un reality show TV numit, iniţial, „17 şi numărătoarea continuă” şi a cărui emisie a început în 2008. Din ce în ce mai puţini sunt, însă, cei care o felicită pe mama-recordman Dugger, care s-a confruntat de-a lungul celor peste două decenii de naşteri anuale cu câteva grave complicaţii prenatale, naşteri premature sau cezariene forţate, scrie publicaţia americană The Daily Beast.
Deşi serialul celor de la TLC încă face audienţă, unii oameni se întreabă, determinaţi de poziţia tot mai multor ginecologi americani care au studiat cazul, dacă nu cumva Michelle pune pericol viaţa ei sau pe cea a viitorului copil pentru a mai bifa încă o naştere.
Ultimul copil al familiei Dugger, o fetiţă, a venit pe lume prematur, cu trei luni înainte de termen şi a avut, la naştere, doar 725 de grame. Micuţa, care are acum aproape doi ani, a supravieţuit după ce a ieşit de la terapie intensivă abia acum patru luni. Nimeni nu ştie deocamdată dacă perioada deosebit de mare de terapie îi va afecta copilului capacităţile fizice sau intelectuale.
Ginecologii atrag atenţia că riscul unei preclampsii acute (tensiune sangvină severă asociată cu naşterile dificile) ca cea care a provocat ultima naştere prematură a lui Michelle, au 40% şanse să se manifeste din nou. În plus riscurile unei unei noi cezariene (a cincea pentru doamna Dugger!) nu sunt de neglijat. Medicii spun că femeile riscă mult şi la prima cezariană, o operaţie foarte complicată pe care, însă, din prea multă notorietate lumea o consideră simplă.
Fără îndoială că decizia naşterilor în familia Dugger o au exclusiv cei doi soţi, influenţaţi, se pare, de confesiunea baptistă şi de societatea americană sudistă, profund conservatoare când vine vorba de contracepţia. Americanii se întreabă însă, acum, ce societate se clădeşte prin astfel „iniţiative” de familie. Iar obstetricienii din statul Arkansas pregătesc o nouă rezervă.