Românii merg destul de rar la stomatolog, iar atunci când o fac sunt constrânși de durere. Primul control stomatologic al copilului ar trebui făcut încă de la apariția primilor dinți.
”Din păcate, cariile dentare netratate sunt prezente la două treimi dintre pacienţii din România, cariile dentare fiind cea mai des întâlnită problemă de sănătate orală. În funcţie de categoria de vârstă există şi probleme specifice, de exemplu, o treime dintre copii prezintă anomalii buco-maxilare şi atunci au nevoie de tratamente ortodontice, iar în rândul adulţilor observăm o mare parte dintre ei au o boală parodontală, au dinţi lipsă care nu au fost înlocuiţi. Aceste date confirmă ceea ce vedem zilnic în cabinetele stomatologice, doar până acum neavând nişte date concrete, o centralizare a datelor nu ne puteam baza doar pe ceea ce constatăm noi, profesioniştii, zilnic”, a declarat dr. Mariana Cărămidă, la Medika TV.
Prof. Univ. Dr. Mihai Juncar, chirurg maxilo- facial, afirmă că primul control stomatologic se face atunci când apare primul dinte de lapte.
”Când apare primul dinte de lapte. Există o întreagă specialitate numită pedodonţie. Este echivalentul oarecum al pediatriei. De ce s-a inventat această specialitate? S-a inventat tocmai datorită importanţei pe care tratamentul afecţiunilor la copii o are în populaţie. Lucrurile sunt legate de obicei între ele şi prezenţa unor infecţii cronice, prezenţa unor modificări în dezvoltarea maxilarelor la copii pot să aibă repercusiuni serioase în viaţa de adult”, a afirmat chirurgul maxilo- facial.
El a explicat de ce cei mai mulţi cetăţeni ajung destul de târziu într-un cabinet stomatologic.
”Să pornim de la premisa că pacientul şi, în realitate, un procent semnificativ din populaţie are acces la servicii medicale. Adică să fiu clar înţeles, are acces în sensul că, în proximitate sau cu un efort relativ scăzut, poate să ajungă la un prestator de servicii medicale în domeniul acesta, într-un procent semnificativ din populaţie. Dar, sunt mai mulţi factori care intervin aici şi unul dintre factorii este deşi un obicei pe care l-am dobândit oarecum natural, nu numai noi, este oarecum un obicei dobândit al nostru ca şi comunitate şi ca şi oameni de altfel, mergem în momentul în care ne doare. Adică în momentul în care suntem constrânşi. Nu în momentul când credem noi sau când este un interval, dau un exemplu, este un interval de şase luni, ok mă duc la un control la şase luni.
Şi pornind de la acest fapt, de la faptul că mergem când ne doare şi acest aspect din păcate a fost şi destul de mult, nu neapărat susţinut dar oarecum era o întrebare firească pe care o punea medicul. Adică atunci când vine un pacient o întrebare oarecum naturală este ok, ce te doare, cu ce te pot ajuta. Implicit în mentalul colectiv s-a introdus acest aspect”, a mai declarat medicul Mihai Juncar.