Când se face primul control stomatologic al copilului. Recomandările dentiștilor

Două treimi dintre pacienţi care se prezintă la medicul stomatolog au carii netratate, aceasta fiind şi cea mai des întâlnită problemă de sănătate orală. De asemenea, o treime dintre copii prezintă anomalii buco-maxilare. Totodată, Prof. Univ. Dr. Mihai Juncar, chirurg maxilo- facial, a afirmat că cetăţenii merg la medic atunci când îi doare, când sunt constrânşi.
Alina Costache
25 iun. 2024, 15:41
Când se face primul control stomatologic al copilului. Recomandările dentiștilor

Românii merg destul de rar la stomatolog, iar atunci când o fac sunt constrânși de durere. Primul control stomatologic al copilului ar trebui făcut încă de la apariția primilor dinți.

”Din păcate, cariile dentare netratate sunt prezente la două treimi dintre pacienţii din România, cariile dentare fiind cea mai des întâlnită problemă de sănătate orală. În funcţie de categoria de vârstă există şi probleme specifice, de exemplu, o treime dintre copii prezintă anomalii buco-maxilare şi atunci au nevoie de tratamente ortodontice, iar în rândul adulţilor observăm o mare parte dintre ei au o boală parodontală, au dinţi lipsă care nu au fost înlocuiţi. Aceste date confirmă ceea ce vedem zilnic în cabinetele stomatologice, doar până acum neavând nişte date concrete, o centralizare a datelor nu ne puteam baza doar pe ceea ce constatăm noi, profesioniştii, zilnic”, a declarat dr. Mariana Cărămidă, la Medika TV.

Prof. Univ. Dr. Mihai Juncar, chirurg maxilo- facial, afirmă că primul control stomatologic se face atunci când apare primul dinte de lapte.

”Când apare primul dinte de lapte.  Există o întreagă specialitate numită pedodonţie. Este echivalentul oarecum al pediatriei. De ce s-a inventat această specialitate? S-a inventat tocmai datorită importanţei pe care tratamentul afecţiunilor la copii o are în populaţie. Lucrurile sunt legate de obicei între ele şi prezenţa unor infecţii cronice, prezenţa unor modificări în dezvoltarea maxilarelor la copii pot să aibă repercusiuni serioase în viaţa de adult”, a afirmat chirurgul maxilo- facial.

Citește și: Medicii stomatologi cer revizuirea măsurilor fiscale! ”Povara fiscală va acea un impact negativ masiv asupra stării de sănătate a populaţiei”

El a explicat de ce cei mai mulţi cetăţeni ajung destul de târziu într-un cabinet stomatologic.

”Să pornim de la premisa că pacientul şi, în realitate, un procent semnificativ din populaţie are acces la servicii medicale. Adică să fiu clar înţeles, are acces în sensul că, în proximitate sau cu un efort relativ scăzut, poate să ajungă la un prestator de servicii medicale în domeniul acesta, într-un procent semnificativ din populaţie. Dar, sunt mai mulţi factori care intervin aici şi unul dintre factorii este deşi un obicei pe care l-am dobândit oarecum natural, nu numai noi, este oarecum un obicei dobândit al nostru ca şi comunitate şi ca şi oameni de altfel, mergem în momentul în care ne doare.  Adică în momentul în care suntem constrânşi. Nu în momentul când credem noi sau când este un interval, dau un exemplu, este un interval de şase luni, ok mă duc la un control la şase luni.

Citește și: Aproape un milion de români vor beneficia de servicii stomatologice gratuite. Serviciile vor fi suportate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate

Şi pornind de la acest fapt, de la faptul că mergem când ne doare şi acest aspect din păcate a fost şi destul de mult, nu neapărat susţinut dar oarecum era o întrebare firească pe care o punea medicul. Adică atunci când vine un pacient o întrebare oarecum naturală este ok, ce te doare, cu ce te pot ajuta. Implicit în mentalul colectiv s-a introdus acest aspect”, a mai declarat medicul Mihai Juncar.

Spynews
După 40 de ani în care nu a spus nicio vorbă despre secretul teribil din viața sa, Antonya a dezvăluit, pe patul de moarte, cum și-a ucis copilul
Bzi.ro
Ileana Stana-Ionescu va fi incinerată pentru că „nu mai sunt locuri”! „Este o barbarie să o incinerezi!”
Fanatik.ro
Cine e tânăra de 19 ani ucisă de urs pe traseul turistic Jepii Mici din Bucegi. “A atacat-o pe potecă, a tras-o în vegetația de lângă și a scăpat-o într-o prăpastie”
Capital.ro
Lege pentru toți proprietarii de apartamente. Este obligatoriu în orice bloc din România
Playtech.ro
OOPS! Denise Rifai, prinsă în fapt pe plajă! Costumul de baie minuscul a lăsat la vedere chiar TOT
DailyBusiness
Bani GRATIS de la stat pentru acești români! Cum îi pot obține?
Adevarul
Macron divulgă care sunt țările care se opun aderării Ucrainei la NATO
Spynews
Cum a fost iertat Vali Vijelie de soție după ce a avut mai multe „pofte ale inimii”
Spynews
Ana Baniciu a făcut publică prima imagine cu bebelușul ei! Aris, fiul artistei și al lui Edy Kovacs, e adorabil / FOTO
Evz.ro
Schimbare uriașă pentru șoferi. Își recuperează mai repede permisul
Impact.ro
Delia, poze de INFARCT! Și-a etalat posteriorul OBRAZNIC pe internet, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Imagini fierbinți cu Aza Gabriela, iubita lui Horațiu Moldovan, în costum de baie!
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și-a lăsat tatăl și a plecat din România, dar nu s-a întors nici la Monica Gabor. Unde se află în aceste momente fiica lui Irinel Columbeanu?!
Cancan.ro
Cristina Șișcanu, fără sutien!!! Fanii au taxat-o fără milă: „Oare ai o oglindă ca cea a…” VIDEO
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a scăpat imaginile pe net
kanald.ro
Primele declarații ale Narcisei Modrîngă despre videoclipul indecent cu ea. Ce spune fosta iubită a lui Mădălin Păduran, tânărul care a murit într-un accident de mașină la Deveselu, despre imaginile care au apărut în mediul online
Capital.ro
Şoferii NU vor fi lăsați să plece. Poliția le reține permisul pe loc: E o lege bună
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Lili Sandu, fosta iubită a lui Bogdan Stelea, e strălucitoare la 45 de ani, într-un costum de baie alb și transparent!
stirilekanald.ro
Blestemul abătut asupra unei familii, care și-a pierdut cel de-al doilea fiu înecat, tot la vârsta de 17 ani, la 7 ani distanță de prima tragedie!
substantial.ro
Spania se califică în finala EURO 2024 după o victorie importantă în fața Franței
MediaFlux
PENSIONARII pierd 500 DE LEI după RECALCULAREA PENSIILOR!
Shtiu.ro
A 6-a cea mai mare țară din lume NU ARE NICIUN VECIN! Știi care este?