Când se plantează gardul viu şi cum să procedezi. Cele mai bune perioade pentru a planta gardul viu sunt primăvara şi toamna. Daca alegi primavara, atunci trebuie sa îl plantezi după ce a trecut pericolul de îngheţ. Până acolo, trebuie mai întâi să te informezi ce tipuri de gard viu poţi alege.
Cel mai cunoscut tip de gard viu este cel veşnic verde, format din conifere cum ar fi tuia, molid, chiparos sau ienupăr. Acestea rămân verzi chiar și în timpul iernii, ceea ce le face să se numere printre cele mai căutate.
O altă variantă este cel din tufişuri, când se foloseşte lemnul câinesc, buxusul, alunul sau laurocireşul, care ramân, de asemenea, verzi pe pe parcursul întregului an.
Cei care iubesc florile pot elege un gard viu din liliac, piracantă, trandafir chinezesc sau japonez, dar şi forsitia ori hibiscus sunt sunt alegeri la fel de bune. Marele dezavantaj este ca acest tip de gard viu o să fie inflorit doar în sezonul cald.
Dacă alegi să-l plantezi toamna, trebuie să o faci cu 2-3 săptămâni înainte de venirea primului îngheţ. Dacă dorești însă să-l plantezi primăvara este recomandat să achiziționezi arbuști cu balot de pământ și să îi uzi constant, pentru a a favoriza dezvoltarea de noi rădăcini. Experţii ne sfătuiesc să plantăm arbuştii la o distanţă de 20 cm, adica cinci arbuşti pe un metru liniar. Cei ce vor mai multă intimitate trebuie să planteze două rânduri, astfel: se plantează cinci arbuşti pe un metru liniar, iar în spatele acestora, la 20 de cm, se vor mai planta înca patru arbuşti, câte unul în toate cele patru spaţii rămase libere, scrie cumsa.ro.
Şanţul trecuie să aibă o adâncime de 30 cm şi o lăţime de 50 cm, iar înainte de plantare, răsăcinile se înmoaie într-un amestec preparat din gunoi de grajd proaspăt, apă şi pămant galben. După plantare, pământul se tasează foarte bine şi se udă!