Când se plătesc pensiile majorate în ianuarie 2024. Veste proastă pentru 6 milioane de români, încep anul cu buzunarele goale

În timp ce mai toţi salariaţii primesc banii înainte de Anul Nou, pensionarii îl aşteaptă pe poştaş abia după 3 ianuarie, iar cardurile vor fi alimentate aproape de mijlocul lunii.
Filip Stan
12 dec. 2023, 13:27
Când se plătesc pensiile majorate în ianuarie 2024. Veste proastă pentru 6 milioane de români, încep anul cu buzunarele goale

Când intră pensiile pe card în ianuarie. Anunțul recent al Ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu, privind indexarea pensiilor din ianuarie 2024, a stârnit un val de reacții și asemenea oricărui subiect de interes public.

Potrivit calendarului oficial, achitarea pensiilor prin poștă se face în intervalul 1 – 15 ale lunii, la domiciliul beneficiarilor.

Având în vedere că zilele de 1 și 2 ianuarie 2024 sunt zile libere legale (prima și a doua zi de Anul nou), activitatea poștașilor va începe din data de 3 ianuarie.

Pensiile intră pe card pe 12 ianuarie

Anunțul oficial privind pensiile vine într-un moment în care societatea românească se confruntă cu multiple provocări economice. Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a confirmat că pensiile vor fi virate în conturile beneficiarilor începând cu data de 3 ianuarie 2024. Această măsură este în concordanță cu promisiunile guvernamentale de a asigura stabilitate și siguranță financiară pentru pensionari. Motivul întârzierilor este, şi de această dată, minivacanţa pe care o au bugetarii, inclusiv poştaşii care vin cu plicul la bunicii noştri.

Potrivit Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), achitarea pensiilor pe carduri se face în data de 12 a fiecărei luni, dar nu mai târziu de data de 13 a fiecărei luni.

Potrivit CNPP, pentru pensionarii avizaţi (cei care nu sunt găsiți la domiciliu) drepturile bănești și documentul de plată se pot ridica de la ghişeele poştale, în termen de 2 zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective. În caz contrar, pensiile se întorc la casa teritorială de pensii de unde pot fi solicitate pentru reordonanțare la plată.

Pentru  persoanele care încasează pensia în cont curent sau cont de card, în situația în care  nu au fost găsite acasă și au fost avizate, documentele de informare cu privire la sumele plătite (taloanele mov), nesolicitate de beneficiari, se păstrează la sediul oficiului poștal până în ultima zi lucrătoare a lunii în curs.

Taloanele mov vor fi arhivate la sediul Oficiului Județean de Poștă, respectiv al Oficiilor Poștale de sector pe o perioadă de 24 luni, fără a mai fi restituite caselor teritoriale de pensii. Aceste documente de informare pot fi transmise, la cerere, la domiciliul persoanelor interesate – beneficiari sau împuterniciții acestora.

Conform declarațiilor ministrului, în anul 2024 sunt prevăzute două majorări ale pensiilor: una de la 1 ianuarie și cealaltă ca urmare a recalculării, în septembrie. Acest demers se înscrie în angajamentul Guvernului României de a sprijini financiar pensionarii, reflectând totodată o viziune responsabilă asupra gestionării bugetului de stat.

Majorările anunțate sunt semnificative. De la 1 ianuarie 2024, toți pensionarii vor beneficia de o majorare de 13,8%. Acest procent reprezintă o indexare cu rata inflaţiei, ceea ce, conform noii legi a pensiilor, va avea loc în fiecare an.

Zile libere legale în 2024. Câte sărbători pică în cursul săptămânii. Luna ianuarie este cea mai plină

Zile libere legale în 2024. Anul Nou începe cu dreptul pentru români, iar asta pentru că primele două zile sunt declarate libere legale. Primele zile libere din 2024 sunt 1 și 2 ianuarie, ceea ce înseamnă că angajații români se pot bucura de patru zile fără muncă. Weekendul din prima săptămână a anului este unul prelungit, căci 1 și 2 ianuarie sunt într-o zi de luni, respectiv marți.

După această minivacanță, urmează o altă zi liberă. Și anume, 6 ianuarie, atunci când credincioșii sărbătoresc Boboteaza. Însă, aceasta nu este singura zi liberă din prima săptămână de ianuarie.

După Bobotează, urmează Sfântul Ioan Botezătorul, sărbătorit pe 7 ianuarie. Din păcate, aceasta zi este într-o duminică.

Ianuarie continuă cu o altă zi liberă, de data asta, în penultima săptămână din lună. Este vorba despre ziua de 24 ianuarie, atunci când la calendar este marcată Ziua Unirii Principatelor Române, care pică miercuri.

Citește și: Concediul de odihnă 2024. Până când se pot lua zile libere din concediul neefectuat în 2022 şi 2023

Zile libere legale în 2024

În anul 2024, sunt declarate, prin lege, 17 zile drept sărbători legale. Doar 10 dintre ele pică în timpul săptămânii, restul de 7 suprapunându-se pe zile de weekend. Cel mai probabil, Guvernul ar mai putea acorda până la 3 zile libere, pentru a crea punți cu weekendurile. Acestea din urmă vor fi recuperate de salariații din sectorul bugetar.

Ianuarie:

  • 1- Anul Nou (luni)
  • 2- A doua zi de Anul Nou (marți)
  • 6- Boboteaza (sâmbătă)
  • 7 – Sfântul Ion (duminică)
  • 24- Ziua Principatelor Române sau Mica Unire (miercuri)

Februarie

– nu sunt libere legale

Martie– nu sunt libere legale

Aprilie– nu sunt libere legale

Mai:

  • 1 mai – Ziua Muncii (miercuri)
  • 3 mai – Vinerea Mare (vineri)
  • 5 mai – Paștele ortodox  (duminică)
  • 6 mai – A doua zi de Paște ortodox (luni)

Iunie:

  • 1 iunie – Ziua copilului (sâmbătă)
  • 23 iunie – Rusaliile (duminică)
  • 24 iunie – A doua zi de Rusalii (luni)

Iulie

– nu sunt libere legale

August– 15 august – Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria) (joi)

Septembrie– nu sunt libere legale

Octombrie– nu sunt libere legale

Noiembrie– 30 noiembrie – Sfântul Andrei (sâmbătă)

Decembrie: 

  • 1 decembrie – Ziua Marii Uniri (duminică)
  • 25 decembrie – Crăciunul (miercuri)
  • 26 decembrie – A doua zi de Crăciun (joi)

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Capital.ro
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine transferă bani
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Cei mai bine plătiți angajați de la stat. Și nici nu sunt amenințați de șomaj
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Se dă ordin în România. Obligatoriu pentru proprietarii de bloc cu centrale termice
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Joe Biden reevaluează candidatura dacă apar probleme medicale, în contextul presiunilor din partid
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'