Când intră pensiile pe card în ianuarie. Anunțul recent al Ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu, privind indexarea pensiilor din ianuarie 2024, a stârnit un val de reacții și asemenea oricărui subiect de interes public.
Potrivit calendarului oficial, achitarea pensiilor prin poștă se face în intervalul 1 – 15 ale lunii, la domiciliul beneficiarilor.
Având în vedere că zilele de 1 și 2 ianuarie 2024 sunt zile libere legale (prima și a doua zi de Anul nou), activitatea poștașilor va începe din data de 3 ianuarie.
Anunțul oficial privind pensiile vine într-un moment în care societatea românească se confruntă cu multiple provocări economice. Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a confirmat că pensiile vor fi virate în conturile beneficiarilor începând cu data de 3 ianuarie 2024. Această măsură este în concordanță cu promisiunile guvernamentale de a asigura stabilitate și siguranță financiară pentru pensionari. Motivul întârzierilor este, şi de această dată, minivacanţa pe care o au bugetarii, inclusiv poştaşii care vin cu plicul la bunicii noştri.
Potrivit Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), achitarea pensiilor pe carduri se face în data de 12 a fiecărei luni, dar nu mai târziu de data de 13 a fiecărei luni.
Potrivit CNPP, pentru pensionarii avizaţi (cei care nu sunt găsiți la domiciliu) drepturile bănești și documentul de plată se pot ridica de la ghişeele poştale, în termen de 2 zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective. În caz contrar, pensiile se întorc la casa teritorială de pensii de unde pot fi solicitate pentru reordonanțare la plată.
Pentru persoanele care încasează pensia în cont curent sau cont de card, în situația în care nu au fost găsite acasă și au fost avizate, documentele de informare cu privire la sumele plătite (taloanele mov), nesolicitate de beneficiari, se păstrează la sediul oficiului poștal până în ultima zi lucrătoare a lunii în curs.
Taloanele mov vor fi arhivate la sediul Oficiului Județean de Poștă, respectiv al Oficiilor Poștale de sector pe o perioadă de 24 luni, fără a mai fi restituite caselor teritoriale de pensii. Aceste documente de informare pot fi transmise, la cerere, la domiciliul persoanelor interesate – beneficiari sau împuterniciții acestora.
Conform declarațiilor ministrului, în anul 2024 sunt prevăzute două majorări ale pensiilor: una de la 1 ianuarie și cealaltă ca urmare a recalculării, în septembrie. Acest demers se înscrie în angajamentul Guvernului României de a sprijini financiar pensionarii, reflectând totodată o viziune responsabilă asupra gestionării bugetului de stat.
Majorările anunțate sunt semnificative. De la 1 ianuarie 2024, toți pensionarii vor beneficia de o majorare de 13,8%. Acest procent reprezintă o indexare cu rata inflaţiei, ceea ce, conform noii legi a pensiilor, va avea loc în fiecare an.
Zile libere legale în 2024. Anul Nou începe cu dreptul pentru români, iar asta pentru că primele două zile sunt declarate libere legale. Primele zile libere din 2024 sunt 1 și 2 ianuarie, ceea ce înseamnă că angajații români se pot bucura de patru zile fără muncă. Weekendul din prima săptămână a anului este unul prelungit, căci 1 și 2 ianuarie sunt într-o zi de luni, respectiv marți.
După această minivacanță, urmează o altă zi liberă. Și anume, 6 ianuarie, atunci când credincioșii sărbătoresc Boboteaza. Însă, aceasta nu este singura zi liberă din prima săptămână de ianuarie.
După Bobotează, urmează Sfântul Ioan Botezătorul, sărbătorit pe 7 ianuarie. Din păcate, aceasta zi este într-o duminică.
Ianuarie continuă cu o altă zi liberă, de data asta, în penultima săptămână din lună. Este vorba despre ziua de 24 ianuarie, atunci când la calendar este marcată Ziua Unirii Principatelor Române, care pică miercuri.
Citește și: Concediul de odihnă 2024. Până când se pot lua zile libere din concediul neefectuat în 2022 şi 2023
În anul 2024, sunt declarate, prin lege, 17 zile drept sărbători legale. Doar 10 dintre ele pică în timpul săptămânii, restul de 7 suprapunându-se pe zile de weekend. Cel mai probabil, Guvernul ar mai putea acorda până la 3 zile libere, pentru a crea punți cu weekendurile. Acestea din urmă vor fi recuperate de salariații din sectorul bugetar.
Ianuarie:
Februarie
– nu sunt libere legale
Martie– nu sunt libere legale
Aprilie– nu sunt libere legale
Mai:
Iunie:
Iulie
– nu sunt libere legale
August– 15 august – Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria) (joi)
Septembrie– nu sunt libere legale
Octombrie– nu sunt libere legale
Noiembrie– 30 noiembrie – Sfântul Andrei (sâmbătă)
Decembrie: