Până atunci însă, mai rămâne de rezolvat o problemă stringentă – cea a transportului de suprafaţă pe traseul staţiilor de metrou din Drumul Taberei, unde numărul benzilor de circulaţie a fost redus la jumătate, fiind impuse şi devieri de trafic pe anumite porţiuni.
Structura staţiilor de metrou de pe traseul magistralei 5 Drumul Taberei-Eroilor este finalizată în proporţie de 90%, iar tunelurile şi galeriile sunt gata în proporţie de 95%, arată cele mai recente date oferite de Ministerul Transporturilor, astfel că autorităţile estimează că bucureştenii vor putea circula cu metroul din a doua jumătate a anului 2017.
Până atunci însă, rămâne ca fiecare locuitor din zonă să se descurce cum poate pentru a ieşi din Drumul Taberei: fie cu mijloacele de transport în comun care vin greu şi sunt mereu foarte aglomerate, chiar şi când pleacă de la capăt de linie, fie cu maşinile personale, aici existând pericolul de a sta de asemenea blocaţi în trafic din cauză că numărul benzilor de circulaţie a fost redus, fiind impuse şi devieri de trafic pentru executarea lucrărilor de construcţie la magistrala 5 de metrou.
RomaniaTV.net vă prezintă stadiul actual al lucrărilor în staţiile de metrou de pe magistrala 5 Drumul Taberei-Eroilor, precum şi termenul estimativ la care ar urma să fie reluată normal circulaţia la suprafaţă în fiecare staţie de pe traseu, conform Ministerului Transportului.
1. Stația și Depoul Valea Ialomiței
Execuția structurii staţiei Valea Ialomiţei este realizată în proporție de 98%, iar finisajele în proporție de 24%.Traficul auto va fi redeschis în zona staţiei de metrou Valea Ialomiţei după achiziția lucrărilor de iluminat public, estimată la începutul trimestrului IV din 2016.
2. Râul Doamnei
Execuția structurii este realizată în proporție de 51%. S-au făcut devieri ale
rețelei de canalizare, aici fiind porţiunea unde s-a trecut la nivelarea pământului în vederea refacerii zonei verzi.
Citeşte şi MODIFICĂRI IMPORTANTE în toate staţiile de metrou din Bucureşti. Ce va instala Metrorex pe peroane
3. Brâncuși
Execuția structurii este realizată în proporție de 94%. Aici traficul rutier urmează să fie reluat fără
restricții până în decembrie 2016.
Reorganizarea traficului auto a dat peste cap şi traficul pietonal. De multe ori, pietonii aleg să îşi rişte viaţa trecând prin loc nepermis, în loc să ocolească pentru a traversa pe la trecere.
Citeşte şi DE CE întârzie lucrările la magistrala 5 de metrou din Drumul Taberei – DECIZIA Min. Transporturilor
4. Romancierilor
Execuția structurii este realizată în proporție de 95%. Traficul autoturismelor în zonă va fi
permis în totalitale în trimestrul IV din 2016.
5. Parc Drumul Taberei
Execuția structurii este realizată în proporție de 62%, traficul auto urmând să fie reluat normal în această toamnă.
Pe lângă şoferi, şi pietonii din Drumul Taberei sunt oropsiţi din cauza lucrărilor care s-au extins de curând ţi în afara carosabilului, trotuarele fiind acoperite în tptalitate de o movilă de pământ.
6. Drumul Taberei 34
Execuția structurii este realizată în proporție de 94%. De asemenea, în zona acestei stații, traficul rutier va putea fi reluat până la finele lui 2016, anunţă Ministerul Transporturilor.
Trotuarele pentru pietoni au fost mult îngustate în cartierul Drumul Taberei.
7. Favorit
Execuția structurii este realizată în proporție de 97%. În această zona se va putea circula, la
suprafață, fără restricții înainte de finalul anului 2016.
8. Orizont
Execuția structurii este realizată în proporție de 98%. Centrala de ventilaţie de pe interstația Orizont –
Academia Militară (Stație PETROM), se va realiza până la sfârșitul acestui an.
Aici ar fi trebuit ca traficul auto normal să fie reluat de pe 15 iunie 2016, însă termenul a fost depăşit.
9. Academia Militară
Execuția structurii este realizată în proporție de 85%. Aceasta este ultima staţie care va fi definitivată deoarece la finalul proiectului va servi la evacuarea tuturor instalaţiilor tehnologice utilizate la execuţia tunelurilor, precum şi pentru introducerea materialelor pentru finalizarea tunelurilor.
10. Eroilor 2
Execuția structurii este realizată în proporție de 68% şi se caută soluţii pentru diminuarea perioadei aferente devierii traficului auto.
Metrorex a anunţat pe 4 august 2016 că echipamentul de săpat tuneluri – Tunelling Boring Machine (TMB), botezat, „Sfânta Varvara” a intrat în zona de scoatere a echipamentului, zonă situată lângă statuia Eroilor Sanitari. Evenimentul marchează finalizarea tunelului de legătură dintre Magistrala 1 și Magistrala 5 de metrou. Execuția tunelului, în lungime de 230 de metri, a început la data de 9 iulie 2016. DETALII, AICI.
În ce ordine vor fi finalizate staţiile de metrou de pe magistrala 5
Bucureştenii vor putea circula cu metroul din Drumul Taberei spre Eroilor în a doua parte a anului viitor, potrivit ultimelor estimări avansate de ministrul Transporturilor, Dan Costescu, în prezent staţiile fiind executate în proporţie de 90%, iar tunelurile şi galeriile 95%.
În prima etapă urmează să fie eliberat amplasamentul staţiilor Orizont, Favorit şi Drumul Taberei 34. În cea de-a doua etapă va fi eliberat amplasamentul staţiilor Romancierilor, Brâncuşi, Valea Ialomiţei precum şi cel aferent depoului Valea Ialomiţei. În cea de-a treia etapă sunt programate a se finaliza staţiile Parc Drumul Taberei, Râul Doamnei, Eroilor 2 şi Academia Militară.
Cât a costat până acum construcţia magistralei 5 de metrou
Până în prezent, valoarea totală a contractelor atribuite pentru construcţia magistralei 5 de metrou Drumul Taberei-Eroilor se ridică la circa 2,6 miliarde de lei cu TVA inclus, echivalentul a circa 585 milioane euro. Detalii despre scumpirile efectuate la magistrala 5 găsiţi aici.
Magistrala 5 de metrou, secțiunea Râul Doamnei – Eroilor (PS Opera), inclusiv Valea Ialomiței este compusă din 10 stații de metrou și un depou. Noua linie de metrou va dezvolta pe traseul proiectat o viteză maximă de 80km/h și o viteză comercială de 36km/h prin intermediul materialului rulant de tipul trenuri de metrou greu pentru exploatare urbană subterană (compatibile cu trenurile aflate în circulație pe rețeaua existentă de metrou) – 1250 călători/tren pentru o circulație la o capacitate de transport de 50.000 călători/h/sens și o frecvență de 90 sec.