În fiecare an, Biserica Ortodoxă Română face trei pomeniri mari ale celor trecuți în neființă: vara, toamna și iarna. Moșii de toamnă sunt pomeniți în fiecare an, într-o anumită zi, strâns legată de tradițiile populare românești care fac referire la Sfântul Dumitru.
Moșii de toamnă reprezintă a treia sărbătoare din an în care creștinii pomenesc sufletele celor adormiți. Ziua este strâns legată de tradițiile populare românești care fac referire la Sfântul Dumitru, iar pentru această zi, oamenii merg la slujbe în biserici, apoi în cimitire, la morminte.
Biserica Ortodoxă Română a rânduit trei zile pomenirii morților într-un an, acestea purtând numele de Sâmbăta Morților sau de Moși, fiind de iarnă, de vară sau de toamnă. Ziua de pomenire din toamnă urmează să aibă loc în curând, înainte de începerea postului Crăciunului.
Moșii de toamnă vor fi celebrați în prima sâmbătă din luna noiembrie, pe data de 2. Atunci, credincioșii vor participa la slujbe în biserici și se vor ruga pentru cei care au părăsit această lume. Această sărbătoare este strâns legată de tradițiile populare românești, în special de cele care fac referire la Sfântul Dumitru, ziua mai fiind cunoscută și sub numele de „Mosii de Sâmedru”.
Astfel, în ziua Moșilor de toamnă, românii merg la biserică cu pomelnice cu numele celor dragi care au decedat, alături de o lumânare aprinsă și de o prescură. După Sfânta Liturghie și citirea pomelnicelor, oamenii merg la cimitire pentru a curăța mormintele, a pune flori și a aprinde lumânări. Totodată, se dau de pomană alimente și colivă pentru sufletele celor adormiți.
Există mai multe superstiții pentru ziua Moșilor de toamnă, printre acestea numărându-se faptul că nu se spală, pentru a nu întina sufletele morților cu apă murdară, nu se mătură, pentru că se crede că aruncăm praf în ochii celor adormiți, nu se aruncă gunoiul, pentru că ar deveni mâncarea morților, iar femeile nu torc lână, pentru ca pomana să nu fie refuzată.