Când se schimbă banii în România. Anunţ de ultimă oră de la Comisia Europeană

România nu îndeplineşte condiţiile pentru adoptarea monedei euro, este concluzia Comisiei Europene, în urma evaluării privind compatibilitatea juridică şi îndeplinirea criteriilor de convergenţă şi luând în considerare factorii relevanţi suplimentari pentru convergenţa şi integrarea economică, se arată într-un comunicat publicat, miercuri, de Executivul comunitar.
Alina Costache
26 iun. 2024, 16:54
Când se schimbă banii în România. Anunţ de ultimă oră de la Comisia Europeană

Când se schimbă banii în România. Comisia Europeană a publicat, miercuri, raportul ei de convergenţă, în care evaluează progresele realizate de Bulgaria, de Cehia, de Ungaria, de Polonia, de România şi de Suedia în direcţia aderării la zona euro. Documentul evidenţiază rezultate mixte şi niciunul dintre aceste state membre nu îndeplineşte în prezent toate criteriile pentru a adera la zona euro.

Raportul de convergenţă este utilizat de Comisia Europeană pentru a formula o recomandare adresată Consiliului UE cu privire la adoptarea monedei euro de către un stat membru, arată comunicatul de presă al Executivului european.

Acest raport este separat de raportul de convergenţă al Băncii Centrale Europene, dar este publicat împreună cu acesta.

Potrivit unui sondaj Eurobarometru privind percepţia monedei euro, publicat miercuri, majoritatea cetăţenilor (59 %) din statele membre din afara zonei euro consideră că moneda comună a avut un impact pozitiv asupra statelor membre care au adoptat-o. Majoritatea (53 %) consideră, de asemenea, că introducerea monedei euro ar avea consecinţe pozitive pentru ţara lor şi pentru ei înşişi (56 %). 57 % dintre respondenţi sprijină introducerea monedei euro în ţara lor.

Se schimbă banii, atenţie la vacanţe. Bancnote euro, retrase din circulație. Trebuie schimbate rapid!

CE: România nu îndeplineşte criteriile privind stabilitatea preţurilor, cursul de schimb, finanţele publice şi cel privind convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung

Prin prisma evaluării sale cu privire la compatibilitatea juridică şi la îndeplinirea criteriilor de convergenţă şi luând în considerare factorii suplimentari relevanţi pentru integrarea şi convergenţa economică, Comisia Europeană consideră că România nu îndeplineşte condiţiile pentru adoptarea monedei euro.

Când se schimbă banii în România. Mai specific:

– Legislaţia din România nu este pe deplin compatibilă cu obligaţia de conformitate potrivit articolului 131 TFUE.

– România nu îndeplineşte criteriul privind stabilitatea preţurilor.

– România nu îndeplineşte criteriul privind finanţele publice.

– România nu îndeplineşte criteriul cursului de schimb.

– România nu îndeplineşte criteriul privind convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung.

Concluzia este prezentată în Raportul de convergenţă din 2024, care evaluează progresele realizate de Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, România şi Suedia în direcţia aderării la zona euro. Acestea sunt cele şase state membre din afara zonei euro care s-au angajat din punct de vedere juridic să adopte moneda euro.

Raportul CE semnalează, în special, că legislaţia din România nu este pe deplin compatibilă cu obligaţia de conformitate prevăzută la articolul 131 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE). Astfel, România nu îndeplineşte criteriul de stabilitate a preţurilor, pe cel privind finanţele publice, nu îndeplineşte criteriul cursului de schimb şi criteriul de convergenţă a ratelor dobânzii pe termen lung.

Parlamentul României a interzis centralele de apartament. Care sunt noile sisteme de încălzire permise de lege

În raportul Comisiei Europene se arată că aderarea la zona euro este un proces deschis, care se bazează pe anumite norme. Documentul se bazează pe criteriile de convergenţă, denumite uneori şi „criteriile de la Maastricht”, care sunt prevăzute la articolul 140 alineatul (1) din TFUE. Printre aceste criterii de convergenţă se numără stabilitatea preţurilor, soliditatea finanţelor publice, stabilitatea cursului de schimb şi convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung.

Bulgaria este singura ţară care îndeplineşte toate criteriile, cu excepţia unuia

Concluzia raportului este că statele-membre pe care le vizează prezintă rezultate eterogene în ceea ce priveşte convergenţa nominală. În prezent, niciunul dintre aceste state nu îndeplineşte toate criteriile de aderare la zona euro. Bulgaria este singura ţară care îndeplineşte toate criteriile, cu excepţia unuia, şi a cărei legislaţie naţională poate fi considerată compatibilă cu normele uniunii economice şi monetare.

Potrivit concluziilor raportului, Suedia îndeplineşte criteriul privind stabilitatea preţurilor. Bulgaria şi Suedia îndeplinesc criteriul privind finanţele publice, iar pe baza raportului Comisiei din 19 iunie, întocmit în temeiul articolului 126 alineatul (3), se preconizează că Cehia va îndeplini la rândul său acest criteriu.

De asemenea, Bulgaria, Cehia şi Suedia îndeplinesc criteriul privind ratele dobânzilor pe termen lung, iar Bulgaria îndeplineşte criteriul privind cursul de schimb.

Niciunul dintre celelalte state-membre nu este membru al mecanismului cursului de schimb (MCS II), fiind necesară o participare de minimum doi ani la mecanism, fără tensiuni monetare grave, înainte de aderarea la zona euro.

Se schimbă banii până la finalul anului. Țara care trece la EURO definitiv
Autoritățile de la Sofia intenționează să schimbe banii. Ministerul de Finanţe din Bulgaria se aşteaptă ca ţara să îndeplinească până la finalul anului criteriul privind inflaţia cerut pentru intrarea în zona euro.

Când se schimbă banii în Bulgaria

După îndeplinirea acestui obiectiv, Bulgaria intenţionează să solicite oficial Comisiei Europene (CE) şi Băncii Centrale Europene (BCE) pregătirea unui raport extraordinar de convergenţă. Ministerul bulgar de Finanțe a oferit mai multe informații într-un comunicat, potrivit Novinite.

Vicepremierul şi ministrul de Finanţe Ludmila Petkova s-a întâlnit la Luxemburg cu Pierre Gramegna, director general al Mecanismului european de stabilitate (ESM).

În timpul discuţiilor, oficialul ESM şi-a exprimat optimismul și a făcut mai multe declarații.

„Împreună vom deschide calea către intrarea în zona euro”, a spus Pierre Gramegna. Petkova a prezentat o actualizare a pregătirilor tehnice ale Bulgariei pentru adoptarea euro. Totodată, a scos în evidenţă actuala situaţie macroeconomică şi financiară a ţării.

Bulgaria are ca obiectiv să îndeplinească până la finalul anului criteriul privind inflaţia

Amintim că Bulgaria are ca obiectiv să îndeplinească până la finalul anului criteriul privind inflaţia. Astfel, va deschide calea pentru ca CE şi BCE să pregătească necesarul raport de convergenţă.

Gramegna a atras atenţia asupra măsurilor procedurale şi a angajamentului pentru a furniza sprijin şi expertiză până la aderarea Bulgariei. Totodată, a subliniat importanţa acestui proiect cheie pentru consolidarea Europei.

Mecanismul european de stabilitate, înfiinţat de statele membre ale zonei euro ca răspuns la criza datoriilor din 2012, este o instituţia financiară independentă, notează sursa menționat.

Ministerul de Finanţe a notat că Bulgaria va deveni acţionar al ESM, după adoptarea euro. Bulgaria şi Croaţia s-au alăturat simultan mecanismului ERM-2 (n.red. anticamera euro) în iulie 2020. Ulterior, Croaţia a reuşit să adere la euro la 1 ianuarie 2023.

Bancnota din 2003 care se vinde cu 5.000 de euro. Te îmbogățești dacă o ai acasă

Yordanka Chobanova, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în Bulgaria, a menționat că instituția europeană și autoritățile bulgare colaborează pentru a asigura o tranziție fără probleme și de succes la moneda euro.

Chobanova a menționat că următorul pas pentru Bulgaria este să dezvolte un plan de acțiune detaliat. Trebuie să se încheie un acord de finanțare, ceea ce va semnala începutul implementării efective a acestor activități.

Pe 12 aprilie, Comisia Europeană și autoritățile bulgare au semnat un acord de parteneriat. Acesta vizează organizarea de campanii de informare și comunicare privind adoptarea euro.

Spynews
Reacția explozivă a Biancăi Drăgușanu, după ce Gabi Bădălău a spus că familia lui nu a fost de acord cu relația lor. De ce s-ar fi temut afaceristul
Bzi.ro
Imagini de toată jena! Priviți cum doi agenți încearcă să imobilizeze un jurist pe aeroportul din Iași. Unul dintre polițiști s-a trezit la rodeo: s-a urcat călare pe bărbat în timp ce-l lipea cu fața de asfalt
Fanatik.ro
Animalul crescut de români, dar care ajunge mai mereu la export. Statul îți dă 100 de euro pe exemplar dacă îl ai în curte. Puțini oameni cunosc schema financiară
Capital.ro
ILEGAL pentru proprietarii de teren din România. Nu poți crește asta. Te arestează pe loc
Playtech.ro
ȘOC! Familia Ciolacu, nași de cununie pentru Anda Adam. Rochia nașei a atras TOATE privirile
DailyBusiness
Statul face concurență băncilor! Ce randament au în 2024 titlurile de stat
Adevarul
EXCLUSIV. Elena Lasconi, candidata USR la alegerile prezidențiale: „Nu mai pot fi spectator și să văd cum se duce țara-n cap“
Spynews
Bianca Drăgușanu povestește cum ar fi fost înșelată de Gabi Bădălău! Ar fi vrut să cucerească o cunoștință de-a ei: ”A încercat să o cumpere cu o pereche de adidași și 2.000 euro” / VIDEO
Spynews
Victor Vrînceanu nu ar fi lăsat să se implice în creșterea fiicei sale, Victoria-Venice. Andreea Antonescu i-a deschis două procese fostului iubit: „Face fără acordul meu” / VIDEO
Evz.ro
Ce escrocherie! Infractorii au golit conturile cu un singur telefon
Impact.ro
ȘOC! Alexandra Stan, DEZBRĂCATĂ pe net! Chiloții minusculi au lăsat la vedere TOT. Ce posterior apetisant are
Prosport.ro
FOTO. Imagini hot! Cum arată Doina, românca superbă care l-a cucerit pe milionarul olandez de la EURO!
wowbiz.ro
Andreea Bălan, veste de ultim moment despre relația cu Victor Cornea, când toți credeau că se căsătoresc
Cancan.ro
Ireal! Cum s-a „scuzat” un bărbat în fața soției sale, după ce a lăsat-o însărcinată pe sora ei geamănă
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
EXCLUSIV: Imagini cu Alexandra în rochie de mireasă. Părinții au decis să o înmormânteze în rochie albă pe fata care a fost ucisă cu sălbăticie de propriul iubit
Capital.ro
Permisul auto se CONFISCĂ automat. Schimbare totală în Codul Rutier. Decizie vineri, 28 iunie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
stirilekanald.ro
Detalii șocante despre măcelul din camera de hotel. Ce s-a întâmplat cu Alexandra: A fost...
substantial.ro
Votanții indeciși reacționează la dezbaterea Biden-Trump: „Stânjenitor și greu de privit”
MediaFlux
Putin AMENINȚĂ România! Pregătește o CONFRUNTARE DIRECTĂ
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?