Luni, 4 martie 2019, Comisia pentru Transport si Turism (TRAN) din Parlamentul European (PE) a votat favorabil propunerea ca incepand din anul 2021 sa se renunte la schimbarea orei de vara si de iarna in Uniunea Europeana, se mentioneaza intr-un comunicat de presa al Parlamentului European, citat de Digi24.
TRAN propune ca schimbarea orei in ultima duminica din martie 2021 sa fie ultima pentru tarile din Uniunea Europeana care decid sa-si pastreze permanent ora de vara.
Statele membre care prefera sa ramana la ora standard, cunoscuta si drept „ora de iarna”, vor face aceasta ultima schimbare in ultima duminica a lunii octombrie 2021.
Tarile membre trebuie sa notifice Comisia Europeana pana in martie 2020 asupra deciziei lor.
Documentul a fost aprobat de Comisia pentru Transport si Turism din Parlamentul European cu 23 de voturi pentru si 11 impotriva, modificand fata de propunerea Comisiei Europene anul de cand ar deveni aplicabila schimbarea permanenta a orei pentru statele care doresc sa faca acest lucru, respectiv 2021 in loc de 2019.
In documentul aprobat de aceasta comisie se solicita statelor membre sa-si coordoneze deciziile astfel incat aplicarea orei de vara in unele tari concomitent cu ora de iarna in altele sa nu perturbe functionarea pietei unice europene, in special in sectorul transporturilor. In cazul in care Comisia Europeana constata ca ar putea surveni astfel de perturbari, atunci ea ar putea amana cu inca un an implementarea posibilitatii de permanentizare a orei de vara sau de iarna, pentru a se putea solutiona in acest timp problemele aparute.
Cand se schimba ora 2019. Istoricul orei de vara
Ideea trecerii la ora exacta de vara ii apartine celebrului om de stiinta Benjamin Franklin si provine din secolul al XVIII-lea. Acesta a studiat modul in care lampile cu ulei produceau lumina si cat de eficiente erau acestea.
Citeşte continuarea pe SFATULPARINTILOR.RO.