România va trece și în acest an la ora de iarnă. Schimbarea urmează să aibă loc în următoarea lună, când ceasurile vor fi date înapoi cu o oră. Această schimbare va aduce mai multă lumină naturală dimineața, în timp ce seara se va întuneca mai devreme.
În 2024, schimbarea orei va avea loc la o dată deja stabilită, iar ceasurile vor trebui ajustate corespunzător. În acest an, România va trece oficial la ora de iarnă în luna octombrie. Această schimbare este văzută atât pozitiv, cât și negativ, părerile oamenilor fiind împărțite. Asta, deoarece, schimbarea orei va oferi mai multă lumină dimineața, în timp ce seara se va întuneca mai devreme, fapt ce nu îi bucură pe unii. Ceasurile urmează să fie date cu o oră înapoi, ceea ce înseamnă că ora 04:00 va deveni ora 03:00.
În acest an, România va trece la ora de iarnă în noaptea de 26 spre 27 octombrie. Asta înseamnă că toate ceasurile se vor da înapoi cu o oră, ora 4:00 devenind ora 03:00. Practic, vom câștiga o oră de somn în noaptea respectivă. Schimbarea orei este un subiect controversat și are la bază ideea de a economisi energie prin aliniera orelor de activitate cu orele de lumină naturală. În timpul orei de vară, ne putem bucura de mai multă lumină pe timpul serii, fapt ce reduce nevoia de iluminat artificial. Chiar și așa, trecerea la ora de iarnă înseamnă dimineți mai luminoase, dar și seri mai întunecate, care sunt privite de unii oameni cu reticență.
De câțiva ani, reprezentanții Uniunii Europene discută despre eliminarea practicii de schimbare a orei, fie prin menținerea permanentă a orei de vară, fie a celei de iarnă. Totuși, în acest an, schimbarea va avea loc conform calendarului tradițional, iar trecerea la oră de vară va fi reluată și în primăvara anului următor, în 2025.