Ouăle de Paşte se vopsesc de obicei în Joia Mare sau, cel mai târziu, în Vinerea Mare. Acest obicei face trimitere la Sfintele Patimi ale Mântuitorului, mai cu seamă la jertfa Domnului de pe Golgota. Legenda vorbeşte despre faptul că Maica Domnului, venind la Golgota să-şi plângă Fiul răstignit, a aşezat sub cruce un coş cu ouă, care s-au înroşit de la sângele ce curgea din rănile lui Iisus.
Mântuitorul, când a văzut că ouăle s-au înroșit, le-a spus celor prezenți: „De acum înainte să faceţi şi voi ouă roşii şi împestriţate întru aducere aminte de răstignirea mea, după cum am făcut şi eu astăzi”.
Majoritatea gospodinelor obişnuiesc să vopsească ouăle şi-n alte culori decât roşu. Preotul Dumitru Goban din Suceava spune că acesta nu este un lucru greşit, potrivit doxologia.ro, căci toate culorile fac trimitere la un simbol creştin: „Cred că toate culorile în care credincioşii vopsesc ouă fac trimitere la un simbol, la o valoare creştină de multe ori: albastrul la infinitul cerului, la univers şi implicit la viaţa veşnică, verdele simbolizează revenirea naturii la viaţă, iar galbenul e culoarea belşugului, a recoltei, a grâului copt, a pâinii euharistice„, precizează Sfinţia Sa.
Joia Mare 2020. Semnificaţii şi tradiţii specifice zilei în care a avut loc Cina cea de Taină
Unele gospodine folosesc chiar şi negrul la vopsitul ouălor. Această culoare aminteşte de cei care au murit.
Ouăle încondeiate conţin şi ele o varietate de simboluri care fac trimitere la sărbătorile pascale. Părintele Goban menţionează, pentru sursa citată, că motivele cu care sunt decorate ouăle de Paşte nu sunt alese întâmplător, ci reprezintă simboluri creştine: „Cel mai adesea pe ouăle încondeiate se întâlneşte semnul Sfintei Cruci, chiar dacă într-o variantă „stilizată“, cum este frunza de trifoi. Un alt simbol reprezentativ este peştele, semn distinctiv al creştinismului din primele veacuri; spicul de grâu, simbol al prescurii care se aduce la biserică pentru Sfânta Euharistie, dar şi al rodului; scara – aspiraţia spre cer, spre veşnicie; spirala, care ne trimite cu gândul la ritualul „Isaia dănţuieşte“, prezent în cadrul Sfintei Taine a Cununiei. Alte motive vorbesc despre habitat şi preocupările zilnice ale celor care le realizează, cum sunt: grebla, fierul plugului. Un alt simbol este vârtelniţa, care simbolizează mişcarea planetelor în jurul soarelui„, lămureşte părintele.
Orice gospodină trebuie să deţină secretul ouălor perfecte. Aşadar, iată câteva trucuri:
Pentru ca vopseaua să prindă foarte bine, este necesar să degresezi ouăle. Spală-le cu apă caldă şi detergent de vase, cu ajutorul buretelui de bucătărie. Clăteşte-le bine, astfel încât să nu rămână urme de detergent pe ele.
Pune-le la fiert într-o oală mare, în aşa fel încât să stea unele lângă altele, nu unele peste altele. Focul trebuie sp fie mic. Lasă-le la fiert 10-12 minute, apoi stinge focul. Scoate-le pe un prosop şi lasă-le puţin să se răcească.
Într-un recipient separat, pune apă clocotită şi adaugă vopseaua și oțetul, conform instrucţiunilor de pe plicul de vopsea. Oţetul are rolul de a intensifica culoarea. Scufundă apoi în vopsea 3-4 ouă şi lasă-le câteva minute până se colorează. Scoate-le cu atenție și așeză-le pe o hârtie absorbantă, al cărei rol este acela de a elimina excesul de vopsea.
Pentru a obține un luciu perfect, le poţi unge cu o bucată de vată înmuiată în ulei.