Când se vopsesc ouăle de Paște. Greșeala pe care o fac gospodinele în Săptămâna Mare. Ouăle roșii sunt nelipsite de pe mesele românilor de Paște și asta pentru că sunt un simbol al sărbătorii Învierii Domnului.
Citește și Credințe religioase și tradiții populare în zilele de Paște. Până când putem ciocni ouă roșii
De-a lungul timpului, au apărut numeroase legende creștine care explică originea acestui obicei al înroșitului ouălor, iar cea mai cunoscută dintre ele este legată de răstignirea lui Iisus Hristos.
Tradiția spune că atunci când Iisus era răstignit pe cruce, mama Sa, Fecioara Maria, care a asistat la chinurile îngrozitoare la care a fost supus Fiul său, a venit la un moment dat, cu un coș cu ouă. Bătrânii spun că Maica Domnului ar fi așezat coșul respectiv la baza crucii pe care zăcea Mântuitorul, iar peste ouă ar fi curs picături de sânge din rănile lui Iisus.
Această legendă a fost transmisă din generație, în generație, transformând ouăle roșii într-un simbol al celui mai important moment premergător Învierii Domnului.
Potrivit tradiției creștine, ouăle roșii simbolizează sângele lui Iisus Hristos răstignit pe Cruce, iar în amintirea acestui moment gospodinele le vopsesc în Săptămâna Mare, însă foarte puține știu când trebui să facă acest ritual.
Ei bine, bătrânii spun că ouăle roșii ar trebui să se vopsească în Joia Mare și nu mai devreme.
În ultimii ani, au existat numeroase dispute legate de culoarea ouălor de Paște și asta pentru că majoritatea gospodinelor folosesc pe lângă roșu și alte nuanțe.
Cu toate că au existat numeroase voci care au spus că este păcat ca ouăle să aibă o altă culoare față de cea roșie, preotul Dumitru Goban din Suceava spune că acesta nu este un lucru greşit, căci toate culorile fac trimitere la un simbol creştin.
„Cred că toate culorile în care credincioşii vopsesc ouă fac trimitere la un simbol, la o valoare creştină de multe ori: albastrul la infinitul cerului, la univers şi implicit la viaţa veşnică, verdele simbolizează revenirea naturii la viaţă, iar galbenul e culoarea belşugului, a recoltei, a grâului copt, a pâinii euharistice”, a declarat preotul Dumitru Goban, potrivit doxologia.ro.
Unele gospodine folosesc chiar şi negrul la vopsitul ouălor. Această culoare aminteşte de cei care au murit.
Părintele Goban subliniază că ouăle încondeiate conţin şi ele o varietate de simboluri care fac trimitere la sărbătorile pascale. Acesta spune că motivele cu care sunt decorate ouăle de Paşte nu sunt alese întâmplător, ci reprezintă anumite simboluri creştine.
„Cel mai adesea pe ouăle încondeiate se întâlneşte semnul Sfintei Cruci, chiar dacă într-o variantă „stilizată“, cum este frunza de trifoi. Un alt simbol reprezentativ este peştele, semn distinctiv al creştinismului din primele veacuri; spicul de grâu, simbol al prescurii care se aduce la biserică pentru Sfânta Euharistie, dar şi al rodului; scara – aspiraţia spre cer, spre veşnicie; spirala, care ne trimite cu gândul la ritualul „Isaia dănţuieşte“, prezent în cadrul Sfintei Taine a Cununiei. Alte motive vorbesc despre habitat şi preocupările zilnice ale celor care le realizează, cum sunt: grebla, fierul plugului. Un alt simbol este vârtelniţa, care simbolizează mişcarea planetelor în jurul soarelui”, a mai spus părintele.