Transalpina este considerată una dintre cele mai spectaculoase şosele din lume. Cu o lungime totală de 148,2 kilometri, Transalpina traversează munții prin judeţele Gorj, Vâlcea, Sibiu şi Alba.
Programul de circulaţie pe Transalpina se stabileşte pentru fiecare segment în parte, în funcţie de mai multe detalii precum altitudine, condiţii meteo sau starea carosabilului. Anul acesta se preconizează ca circulaţia pe Transalpina să înceapă să se închidă de la mijlocul lunii noiembrie pentru a evita ca anumite maşini să rămână blocate din cauza condițiilor meteo nefavorabile.
Şoşeaua TRANSFĂGĂRĂŞAN se află pe Drumul Naţional 7C (152 km) ce leagă Transilvania de Muntenia, traversând cel mai înalt lanţ muntos din România, Munţii Făgăraş, pe o distanţă de aproximativ 92 km. prin judeţele Argeş şi Sibiu. Şoşeaua ajunge la altitudinea maximă de 2042 metri la Bâlea Lac.
Drumul este închis pe o porţiune de 27 kilometri timp de 8 luni din an, iarna şi primăvara, din cauza pericolului de avalanşe, căderi de stânci, alunecări de teren, între kilometrul 104 (Piscu Negru – jud. Argeş) şi kilometrul 130,8 (Bâlea Cascadă – jud. Sibiu).
Citește și: Nămeţi de până la 4 metri pe Transfăgărăşan de 1 iunie
Oficial, TRANSFĂGĂRĂŞAN ar trebui închis la 1 noiembrie, dar o decizie urmează să fie luată în funcție de vreme.