Salariile uriașe, de până la șase cifre, pot veni la pachet cu un volum de muncă extrem de solicitant, imposibil de gestionat fără un mediu de lucru favorabil. În unele cazuri, angajații trebuie să aleagă între salariu și sănătatea lor mintală.
Citește și: Bani gratis de la stat, atât pentru angajaţi, cât şi pentru angajatori. Ce condiţii trebuie îndeplinite
Nu de puține ori auzim termenul „burnout”, adică epuizare. Mulți angajați ajung în această situație și puțini aleg să demisioneze de la locul de muncă pentru a se salva de probleme mai grave de sănătate. Salariile mari sunt, în cele mai multe cazuri, cele care îi țin pe loc, dar sunt și momente în care sănătatea lor a fost pusă pe primul loc.
La început, aspirațiile angajaților au fost mari, dar elanul le-a fost tăiat rapid iar starea lor psihică a au avut de suferit pe măsură ce au dat tot ce aveau mai bun în medii toxice, chiar și cu remunerația deloc de neglijat. Au decis, așadar, să taie răul de la rădăcină și să demisioneze fără a regreta.
Jean Kang, în vârstă de 31 de ani, a iubit inițial avantajele și salariile cu șase cifre oferite de diferitele sale locuri de muncă în Big Tech.
„Am fost răsfățată cu beneficii tehnologice în fiecare rol – salariu mare, mâncare gratuită, muncă la distanță, abonamente la sală, masaje și multe altele”, a declarat Kang pentru BI.
În ciuda avantajelor extraordinare, tânărul recunoaște că a simțit o presiune imensă și de a surclasa concurenții, cultura muncii excesive fiind dominantă la locul lui de muncă. Kang a spus că s-a luptat cu realizarea faptului că și-a dat viața pentru joburi care, în cele din urmă, nu făceau decât să aducă mai mulți bani companiilor mari.
După o concediere în masă în 2023, care a forțat-o să recunoască fragilitatea slujbei sale, Kang a văzut o oportunitate de a părăsi Big Tech pentru totdeauna. Ea a declarat că a jonglat cu câteva activități secundare după serviciu și că, în cele din urmă, și-a asumat un risc pentru ea însăși, renunțând la salariul său de 300.000 de dolari pentru a deveni creatoare de conținut și coach de carieră cu normă întreagă.
„Cea mai mare teamă a mea a fost să eșuez, dar știam că voi regreta că nu am pariat pe mine și că aș putea oricând să obțin un alt loc de muncă după ce voi încerca asta. Acum aleg ce proiecte mă fac fericită și nu mă presează prea mult să reușesc. Acum lucrez între 30 și 40 de ore și în unele weekenduri, dar nu pentru că trebuie, ci pentru că vreau”, a mai spus Kang, recunoscând că se simte eliberată de presiuni și că să își fie propriul șef este cea mai bună alegere pe care o putea face.