În București, spre exemplu, lipsesc jumătate din recenzorii necesari. Ar mai fi nevoie de 1650 de recenzori, iar acum pe teren sunt puțin peste 700.
Și fiindcă a venit și canicula și e foarte greu de suportat să stai afară, nu mulți recenzori se înghesuie pe teren. Mulți au renunțat după primele zile.
„Faptul că nu îi găseşti acasă şi stai foarte mult pe la uşi şi îţi pierzi foarte mult timp probabil că îi demoralizează. În clipa în care, în sfârşit, vezi că ţi se deschide o uşă şi omul de după ea este destul de agresiv verbal, asta te face să renunţi”, a spus Laura Enache, recenzor sector 6.
Până acum au fost recenzați doar 100.000 de recenzori prin interviuri față în față. Până acum, aproximativ 4 milioane de români au răspuns la întrebările recenzorilor, adică 40% din populaţia rămasă nerecenzată. 9 milioane de români au completat formularul online.
„Ne-am confruntat, în primul rând, cu reticenţa oamenilor în teren. Au fost şi probleme tehnice, lucru mai greoi cu tableta, probleme cu listele”, a dezvăluit Carmen Ispas, Direcţia Judeţeană de Statistică Dolj.
Oamenii care refuză să participe la recensământ riscă amenzi de până la 3.000 de lei. În Oradea s-au dat deja 15 sacțiuni.
Etapa interviului față în față, destinată celor care nu s-au autorecenzat online, se va încheia pe 17 iulie. Cei ce nu vor furniza informațiile cerute de recenzori riscă amenzi de până la 3.000 de lei.
Recenzorii care vor veni acasă adresează întrebările incluse în formularul statistic și înscrie în spațiile special destinate răspunsurile pe care le-a dat persoana intervievată, respectiv recenzată.
Interviul față în față se va ține la locuința persoanei recenzate. Potrivit regulilor stabilite prin OUG 19/2020, fiecare recenzor are obligația, atunci când vizitează o gospodărie, de a prezenta legitimația cu însemnele recensământului – RPL2021.
Recenzarea față în față nu se înregistrează video sau audio, iar relația dintre recenzor și recenzat este una total confidențială.