Când și cu ce trebuie să văruiești pomii. Văruirea pomilor reprezintă un procedeu important pentru menținerea sănătății acestora. În acest fel, copacii sunt protejați de insectele dăunătoare care își pot depune ouăle în scoarță și împiedică dezvoltarea mușchilor și lichenilor, contribuind la o creștere sănătoasă în sezonul cald.
Perioada ideală pentru văruitul pomilor fructiferi este fie toamna, atunci când o mare parte din frunze au început să cadă, fie primăvara, în luna martie, înainte de înflorirea pomilor, pentru a evita afectarea proceselor de polenizare. Varul se aplică în două straturi pentru o protecție uniformă.
Potrivit specialiștilor, prin văruirea trunchiului, în timp, coaja devine fină, fără crăpături în care să se adăpostească dăunătorii sau să-și depună ouăle.
Această practică a fost transmisă din generație în generație, de sute de ani, în toate colțurile lumii.
Pe lângă faptul că sunt protejați de dăunători, trunchiul vopsit în alb arată foarte îngrijit și contrastează plăcut cu verdele ierbii.
Atenție, nu se recomandă văruirea copacilor tineri, abia plantați, care nu și-au dezvoltat bine rădăcinile. Specialiștii avertizează că varul poate încetini creșterea tulpinii și a ramurilor.
De asemenea, pomul nou plantat are nevoie de soare pe coaja lui, care-l ajută să crească mai repede. În plus, vopseaua lavabilă conține diverse adaosuri de substanțe care pot să nu fie benefice pomilor din livadă, scrie
Ce soluție este recomandată pentru văruirea pomilor
Pomii se pot vărui fie cu var stins cu apă, fie cu var stins cu apă plus puțin aracet pentru o aderență mai bună. Pentru durabilitate mai mare se poate adăuga și silicat de sodiu (apă de sticlă, un compus anorganic obținut din nisip și sodă caustică, folosit din vechime pentru a crește rezistența lemnului la putrezire, atacul insectelor, gândacilor, a cariilor foarte rezistente). Se folosesc 2 l silicat de sodiu la 100 l pastă.
Ingrediente pentru o soluție eficientă de văruit:
-50 g de aracet
-2-3 kg de var stins
-250 g de sulfat de cupru
-10 kg de apă
Mod de preparare: Amestecă aracetul cu varul stins și sulfatul de cupru, apoi adaugă apa pentru a obține o soluție eficientă. În lipsa sulfatului de cupru, poate fi folosită sare de mare.
Această soluție protejează pomii de razele solare din timpul verii, de înghețul iernii și de insectele dăunătoare, contribuind la sănătatea și frumusețea grădinii tale.
Citește și Cum readuci la viață plantele înghețate. 5 metode folosite de grădinarii profesioniști