Francezii iubesc şi sărbătoresc ziua de Valentine’s Day! Ei au chiar o mică localitate dedicată Sfântului Valentin, care îi poartă numele. Iar în satul Valentin, dragostea este sărbătorită în fiecare zi. Peste tot vezi decorațiuni cu inimioare, lumânărele, flori, dantelării și pene sau alte lucruri drăguțe, vopsite în roz. Până și în parcul din localitate sunt montate inimi, arcade cu flori și baloane sau panouri pictate sugestiv, unde îndrăgostiții își pot face fotografii romantice.
Spre deosebire de restul lumii, francezii nu își trimit scrisori și mesaje de dragoste pe 14 februarie, ci preferă să se întâlnească la o cină romantică. În plus, în Franța, această zi este sărbătorită numai de adulți, în timp ce, în America, ea este sărbătorită și de copii în modul lor naiv și ștrengăresc.
Chiar dacă toți europenii țin cont de 14 februarie și transmit un mesaj deosebit celor dragi, în unele țări ziua iubirii este cu totul alta. Spre exemplu, în Țara Galilor dragostea este celebrată pe 25 ianuarie, când este ziua Sfânta Dwynwen, considerată patroana îndrăgostiților. În această zi, bărbații au obiceiul de a le oferi femeilor pe care le iubesc lingura iubirii.
Acestea sunt linguri de lemn, decorate cu tot felul de simboluri legate de pasiune, încredere și afecțiune. La începuturi, lingura reprezenta intenția bărbatului de a o cere în căsătorie pe aleasa inimii lui. Azi este un obiect artistic, de o rară frumusețe, care se oferă cadou inclusiv la nunți și logodne.
Ziua iubirii sau Ziua Îndrăgostiților se sărbătorește în Spania pe 9 octombrie, când este ziua Sf. Dionis.
Bărbații le oferă femeilor flori și figurine din marțipan, cât mai frumoase și colorate. Pe străzile din multe orașe au loc procesiuni și festivaluri vesele, iar oamenii petrec până seara.
Noi românii sărbătorim de două ori dragostea în luna februarie, ca să ne ajungă tot anul! Am importat Valentine’s Day din Occident pe 14 februarie, dar am reînviat și tradiția Dragobetelui, pe care îl sărbătorim pe 24 februarie. Dragobetele este totodată un simbol al iubirii, dar și un vestitor al primăverii. În unele legende, el este un tânăr fermecător, desprins din soare, înzestrat cu puteri magice, care le fură fetelor inimile și dragostea.
Iubirea este sărbătorită în Cehia pe 1 mai, iar unele cupluri merg în pelerinaj la statuia poetului romantic Karol Hynek Macha. Tinerii se sărută apoi sub cireșii înfloriți din parc pentru a-și face noi jurăminte de dragoste. Macha este poetul iubirii pentru cehi. Născut în Praga, unde a trăit și a scris, poetul a avut o soartă crudă. El a murit la numai 26 de ani, cu o zi înainte de a se căsători cu femeia pe care o iubea și care îi dăruise deja un fiu.