Când şi cum se termină războiul din Ucraina. Cele 5 scenarii aflate pe masa lui Putin

Analiștii politici au ajuns la concluzia că războiul din Ucraina se poate termina dacă se poate impune pacea cu Rusia condusă de Vladimir Putin.
Filip Stan
07 iun. 2022, 23:24
Când şi cum se termină războiul din Ucraina. Cele 5 scenarii aflate pe masa lui Putin

Război în Ucraina, analiştii deja caută ieşiri din criză. Conflictele armate se desfășoară într-un ritm flux și reflux, asemănător mareelor, amintește BBC. Invazia Ucrainei de către Vladimir Putin nu face excepție de la acest principiu. Temerile inițiale legate de o cucerire rapidă au fost urmate de retragerea armatei ruse și de rezistența ucrainenilor. Acum, Rusia a început ofensiva susținută în estul Ucrainei.

BBC a analizat 5 scenarii posibile pentru încetarea războiului din Ucraina, la trei luni de la declanșare. Cele 5 scenarii nu se exclud reciproc.

1. Războiul de uzură. Războiul ar putea continua luni de zile – dacă nu ani – în timp ce forțele ruse și ucrainene se macină reciproc.

2. Putin anunță o încetare a focului. Președintele rus ar putea surprinde lumea cu o încetare a focului, unilaterală, păstrând câștigurile teritoriale pe care le-a făcut Armata rusă și declară „victoria”.

3. Impas pe câmpul de luptă. Ucraina și Rusia ajung la concluzia că nu pot avansa din punct de vedere militar și încep negocierile pentru o înțelegere politică.

4. Victoria Ucrainei în invazia Rusiei. Ucraina ar putea forța trupele ruse să se retragă unde erau înainte de invazie, astfel că peninsula Crimeea rămâne a rușilor, iar republicile separatiste proruse rămân parțial ocupate de forțe ruse.

5. Victoria Rusiei în invadarea Ucrainei. Rusia ar putea valorifica câștigurile teritoriale din Donbas și va elibera forțe pentru a fi folosite în atacuri în alte zone. Mai ales că Putin a și anunțat acest lucru, enervat de alimentarea cu arme a Ucrainei de către Occident. Forțele ruse eliberate din ofensiva din est ar putea fi implicate într-un nou atac împotriva capitalei Ucrainei – Kiev.

Scenariul 1. Războiul de uzură, un conflict înghețat în Ucraina
În următoarea perioadă se va intra într-un războiul de uzură, caz în care ostilitățile ar putea continua luni de zille, dacă nu chiar ani de zile, în timp ce forțele ruse și ucrainene se distrug reciproc. Ambele tabere înregistrează pierderi și câștiguri, și niciuna nu se arată dispusă să renunțe. Președintele Rusiei – Vladimir Putin consideră că poate câștiga doar dacă dă dovadă de răbdare strategică, mizând pe „oboseala Ucrainei” a țărilor occidentale, care vor începe să se concentreze mai mult pe crizele lor economice și pe amenințarea din partea Chinei.

Sau Vestul rămâne ferm și va continua să aprovizioneze Ucraina cu arme. În acest fel se stabilesc linii de front semipermanente. Războiul devine constant, devine un conflict înghețat, un „război permanent”.

Expertul militar Mick Ryan, general australian în rezervă, susține că „există puține perspective de victorie operațională sau strategică zdrobitoare de către ambele părți pe termen scurt. Niciunul dintre beligeranți nu a demonstrat capacitatea de a arunca o lovitură strategică decisivă”, notează BBC.

Serghei Şoigu a dezvăluit câţi prizonieri a luat Rusia de la începutul războiului. „Numai în ultimele zile s-au predat 126 de militari ucraineni”
Scenariul 2: Putin anunță încetarea focului în Ucraina
Una din posibilele opțiuni ar fi ca liderul de la Kremlin să surprindă pe lumea cu un anunț de încetare unilaterală a focului. Dar cu păstrarea câștigurile teritoriale făcute până la acel moment. Și să declare „victoria Rusiei”. În acest caz, Putin ar putea pretinde că „operațiunea sa militară” a fost completă: separatiștii susținuți de ruși din Donbas sunt protejați; se stabilește un coridor terestru către Crimeea. Ar putea apoi să recurgă la un truc, folosirea unui motiv fals pentru a pune preiune pe Ucraina să înceteze luptele.

„Acesta este un truc care ar putea fi folosit de Rusia în orice moment, dacă dorește să valorifice presiunile europene asupra Ucrainei de a se preda și de a renunța la teritoriu în schimbul unei păci naționale”, este de părere Keir Giles, expert în problemele Rusiei Rusia la think-tank-ul Chatham House, citat de BBC.

Această teorie este deja vehiculată în capitalele occidentale – la Paris, Berlin și la Roma: nu este nevoie să prelungim războiul, este timpul să punem capăt declinului economic globale, să facem un front comun pentru a pleda pentru o încetare a focului. Mai ales că Italia deja a propus un plan de pace, în 4 pași, trimis deja secretarului general al ONU.

Argumentele occidentalilor europeni ar fi însă respinse de SUA și Marea Britanie și o mare parte din țările din Europa de Est, care au fost în „Cortina de Fier” a fostei Uniuni Sovietice până în anii 90. Liderii acestor țări, alături de cei americani și britanici consideră că invazia Rusiei trebuie să eșueze, pentru binele Ucrainei suverane și libere și pentru respectarea ordinii internaționale și a securtății din estul european.

Zelenski, enervat de apelul lui Macron de a nu umili Rusia. „Pe noi nu ne umilesc, pe noi ne ucid”
Astfel că acest scenariu, de încetare unilaterală a focului de către Rusia ar putea schimba poate desfășurarea evenimentelor, dar nu ar pune capăt războiului.

Scenariul 3: BLOCAJ militar pe frontul ucraineano-rus
Ce se întâmplă dacă atât Ucraina, cât și Rusia concluzionează că nu pot realiza mai mult din punct de vedere militar și vor iniția discuții pentru o înțelegere politică?

Armatele lor sunt epuizate, fiind lipsite de reîmprospătarea trupelor și a muniției. Prețul în victime – morți și răniți și teritorii nu poate justifica o continuare a luptelor de pe front. Astfel că pierderile economice și militare ale Rusiei nu sunt sustenabile, iar în cazul Ucrainei, poporul ar fi obosit de război, fără a risca mai multe vieți pentru o victorie ce nu se arată sigură pe termen lung.

În același timp, ce se va întâmpla dacă autoritățile de la Kiev decid că este momentul negocierilor, nemaiavând încredere că occidentalii îi vor sprijini continuu? Mai ales că președintele american Joe Biden a admis că scopul Americii este ca Ucraina să ajungă „în cea mai puternică poziție posibilă la masa negocierilor”.

Este posibil să nu existe un blocaj pe câmpul de luptă timp de multe luni iar orice înțelegere politică ar fi dificilă, mai ales din cauza lipsei de încredere a Ucrainei în Rusia.

Astfel că un acord de pace în aceste condiții ar putea să nu dureze, să nu fie respectat, și ar putea fi urmat de mai multe lupte.

Scenariul 4: O „victorie” pentru Ucraina în invazia declanșată de Rusia
Ar putea Ucraina să obțină o victorie? Ar putea Ucraina să forțeze trupele ruse să se retragă acolo unde erau înainte de invazie?

„Ucraina va câștiga cu siguranță acest război”, susține președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

În același timp, ce va face Rusia dacă nu reușește să cucerească tot Donbasul cum și-a propus prin noua ofensivă în est și va suferi mai multe pierderi? Mai ales că sancțiunile occidentale lovesc în mașina de război a Rusiei. Ucraina contratacă, folosind noile sale rachete cu rază lungă de acțiune, și recucerește teritoriul până unde la liniile de aprovizionare rusești. Astfel că Ucraina își transformă armata dintr-o forță defensivă într-o forță ofensivă.

Scenariul 4 este plauzibil, cu consecințe îngrijorătoare. Dar, dacă Vladimir Putin s-ar confrunta cu o înfrângere, situația ar putea escalada, prin posibila folosire de arme chimice sau nucleare?

Istoricul Niall Ferguson susține însă că i se pare „puțin probabil ca Putin să accepte înfrângerea militară convențională atunci când are o opțiune nucleară”, într-o declarație la un seminar la Kings College, Londra, potrivit BBC.

Scenariul 5: O „victorie” pentru Rusia în războiul declanșat împotriva Ucrainei
Cum poate fi posibilă o „victorie” rusă? Oficialii occidentali subliniază că Rusia, în ciuda eșecurilor de la începutul invaziei, nu a renunțat la planul său de a cuceri capitala Ucrainei – Kiev și să subjugă o mare parte din Ucraina. „Acele obiective maximaliste rămân în vigoare”, a spus un oficial.

Rusia ar putea valorifica ce câștigă teritorial în Donbas și astfel va putea elibera forțe ruse pentu a le folosi în alte zone din Ucraina, poate chiar pentru a lovi din nou Kievul. În timp ce aramta rusă va putea suporta, forțele ucrainene vor suferi în continuare.

Preşedintele Zelenski a admis deja că până la 100 de soldați ucraineni mor şi alţi 500 sunt răniţi în fiecare zi, reamintește BBC în analiza celor 5 scenarii pentru finalul războiului.

În același timp, poporul ucrainean ar putea fi divizat, unii vor dori poate să lupte în continuare, iar alții vor dori pacea. În plus, unele țări occidentale „ar obosi” să mai sprijine Ucraina. În egală măsură însă, dacă unii credeau că Rusia câștigă, alții ar dori poate să escaladeze.

Un diplomat occidental a declarat pentru BBC, sub protecția anonimatului, că Occidentul ar putea trimite un avertisment pentru Rusia, în stilul folosit de Putin. Acesta propune ca Occidentul să testeze o armă nucleară în Pacific.

Spynews
Cum arată acum Daria, fosta iubită a lui Alex Bodi! Cu ea a înșelat-o pe Bianca Drăgușanu | FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Gigantul străin care face angajări pe bandă rulantă în luna august. Se oferă salarii bune, tichete de masă, bonusuri și nu e nevoie de studii superioare
Capital.ro
Se pune limită la banii cash. Românii care au interzis. Restricții privind plata în numerar
Playtech.ro
OOPS! Anna Lesko, cu părțile INTIME la vedere. Fosta lui Irinel Columbeanu a arătat TOT
DailyBusiness
Este anunțul momentului! BNR anunță soarta românilor care au credite în LEI. Sunt vești proaste!
Adevarul
Prețurile din SUA care l-au șocat pe un cunoscut vlogger român. „Ceva nu-i bine cu magazinul ăsta, mai ieftin ca în București” VIDEO
Spynews
Mama Cristinei Rotaru, atac dur la adresa lui Andrei Rotaru! Soacra concurentului de la Insula Iubirii l-a pus la punct: ”Nu cumva ești expirat?”
Spynews
Bianca Sârbu s-a tuns periuță! Motivul neașteptat al schimbării radicale | VIDEO
Evz.ro
Conflict aberant la „Casa Iubirii”. Scandalul i-a înfuriat pe internauți
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem
Cod VIOLET în România! Meteorologii Accuweather anunță pericol iminent de radiații ultraviolete în București
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Vouchere lemne 2024. Când intră banii pe cardurile de energie
Capital.ro
Limită la plata în numerar. Se pun restricții pentru acești români care plătesc cash
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
Al cui e al doilea ADN găsit sub unghiile doctoriței Gavril! Dezvăluiri șocante despre cazul care a zguduit România
substantial.ro
Andy Murray își încheie cariera după înfrângerea din sferturi la Roland Garros
MediaFlux
RUSIA se PREGĂTEȘTE de RĂZBOI cu NATO! Avertismentul EXPERȚILOR MILITARI
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?